SDS testira novu parlamentarnu većinu?

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić sazvao je 3. hitnu sjednicu Doma za srijedu, 20. studenog u 12 sati, a po zahtjevu četvoro zastupnika iz SDS-a i PDP-a.

Zastupnici Mirko Šarović, Dragan Mektić, Branislav Borenović i Mira Pekić zatražili su hitnu sjednicu kako bi se razmatrao Prijedlog izmjene i dopune Poslovnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na način da se izvrši deblokada Parlamenta.

Zahtjev je potpisalo 18 zastupnika SDS-a, PDP-a, SDP-a BiH, SBB-a te DF-a, Naše stranke i Nezavisnog bloka, te zastupnici, Mirsad Kukić, Damir Arnaut i Jasmin Emrić.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je posljednjih mjesec dana u više navrata najavio kako će početi pregovore o formiranju nove parlamentarne većine koja bi napravila vlast na nivo BiH. Sjednica u srijedu je test može li se krenuti u tom pravcu.

Postoji većina

Prijedlogom izmjena Poslovnika predlaže se da, ako Dom u propisanom roku ne odluči o članstvu u povjerenstvima stoga što klubovi nisu dostavili svoje prijedloge, Dom odlučuje o članstvu u povjerenstvima prema čl. 30. Poslovnika a na prijedlog Kolegija Zastupničkog doma. Predlaže se i da će, ako klubovi zastupnika i Kolegij Doma ne postupe po čl. 6. st. (1) i (2), Zastupnički dom BiH, na prijedlog klubova zastupnika koji su dostavili svoj prijedlog za članstvo u povjerenstvima, privremeno, do ispunjavanja uvjeta iz čl. 6. st. (1) ili (2), odlučiti o članstvu u povjerenstvima. Ovim bi se izmjenama, kako je obrazloženo, pojednostavilo proceduru formiranja stalnih povjerenstava Zastupničkog doma BiH.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je rekao da bi ovog tjedna trebala biti održana sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj bi se, zahvaljući inicijativi SDS i PDP-a o izmjeni Poslovnika o radu tog Doma, deblokirao njegov rad.

“ Vjerujem da imamo potporu najmanje 27 zastupnika, neki od kojih su već potpisali našu inicijativu, tako da smatram da ćemo za ovu odluku imati mnogo više od nadpolovične većine“, dodao je Šarović prema čijim će se riječima izmjenom Poslovnika deblokirati rad Zastupničkog doma BiH na način da i dalje svoje predstavnike u povjerenstvu mogu dati sve stranke, među kojima je i SNSD.

“Ali, ako to ne žele učiniti, njihova će mjesta privremeno popuniti drugi, sve do trenutka kada se oni predomisle. I to je suština“, navodi predsjednik SDS-a. U osvrtu na Posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a, Šarović je ocijenio da je SNSD, uz pomoć dokumenta koji je služio kao osnov za raspravu, pokušao, pripisujući krivnju drugima, sa sebe skinuti odgovornost za greške koje je počinio u prošlosti.

Poziv da se povuče opasan prijedlog

Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, ocijenio je da zahtjev grupe zastupnika, među kojima i zastupnika SDS-a i PDP-a, za održavanje žurne sjednice Zastupničkog doma a na kojoj bi, po žurnom postupku, bile razmatrane izmjene i dopune Poslovnika tog doma, predstavlja nastavak ignoriranja odluka i zaključaka institucija RS-a, nastavak štetne i opasne politike koju predstavnici SDS-a i PDP-a u Sarajevu punih pet godina vode protiv RS-a i njenih institucija. Zaključci Narodne skupštine RS-a, podsjeća on, jasno pozivaju te dvije stranke da zaustave proces predlaganja i donošenja izmjena Poslovnika Zastupničkog doma BiH koje su izrazito štetne po ustavnu poziciju predstavnika RS-a u zajedničkim institucijama i po interese srpskog naroda. Košarac je za Srnu ponovio da bi, prema izmjenama Poslovnika Zastupničkog doma koje predlažu SDS i PDP, teoretski bilo moguće da zastupnik SDA iz RS-a, kojem, prema važećem Poslovniku, pripada svega jedna pozicija u stalnim povjerenstvima Zastupničkog doma, bude biran u svih šest stalnih povjerenstava tog Doma, a što je pogubno po interese RS-a. Stoga je on još jednom pozvao SDS i PDP da povuku opasan i štetan prijedlog izmjena Poslovnika. Prema riječima šef Kluba SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, nakon što su sve stranke dostavile svoje prijedloge za članove stalnih povjerenstava Zastupničkog doma BiH, ne postoje razlozi za sazivanje žurne sjednice tog Doma niti razlozi za izmjene Poslovnika. Umjesto toga, navodi on, predsjedatelj Zastupničkog doma treba zakazati redovnu sjednicu na kojoj bi se imenovalo članove stalnih povjerenstava Zastupničkog doma BiH, sukladno važećem Poslovniku. Na koncu je upozorio da se u potezima SDS-a i PDP-a prepoznaju podle političke namjere da budu u funkciji bošnjačkih potreba da se ignorira stavove institucija RS-a i izbornu volju srpskog naroda u RS-u.

Izvršni odbor Socijalističke partije (SP) smatra vrlo štetnim da se mijenja Poslovnik o radu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na način kako su to predložili SDS i PDP, izjavio je Srni predsjednik te stranke Petar Đokić najavivši da će se usprotiviti takvoj izmjeni Poslovnika. Ukazujući na potrebu usuglašenog pristupa, socijalisti su pozvali SDS i PDP na dogovor u kojem će aktivno sudjelovati. Ujedno smatraju da bi bilo štetno ako bi se ta aktivnost provodila s SDA i njenim partnerima.

Podrška SBB-a i SDP-a

Savez za bolju budućnost (SBB) BiH će podržati predložene izmjene Poslovnika o radu Parlamenta BiH, koji predlažu SDS i PDP, najavila je zastupnica SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Edita Đapo. “Naš zasupnik Damir Arnaut je potpisao inicijativu i pomagao kolegama iz SDS-a i PDP-a. Istina, SNSD je dostavio prijedloge članova za stalna povjerenstva te je otklonjena blokada koja je trajala čitavu godinu. Predložene izmjene Poslovnika otklanjaju mogućnost da u budućnosti imamo ovu vrstu blokade“, obrazložila je Đapo.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, izrazio je zadovoljstvo što je namjera potpisnika zahtjeva kako bi bi se deblokiralo rad Zastupničkog doma dala rezultat jer je, nakon godinu, a kao izravni rezultat njihove inicijative, SNSD dostavio prijedlog kandidata za radna tijela. “S jedne strane, očito su svjesni da bi se izmjenama i dopunama Poslovnika postigao željeni efekt, a s druge strane to dokazuje da se može prevazići blokade kada se pokaže dovoljno odlučnosti. Ovim se ništa još ne rješava kad je u pitanju deblokada konstituiranja Vijeća ministara, ali se pravi prvi ozbiljan korak ka deblokadi rada Parlamenta“, komentirao je on.

error: Content is protected !!