Šehić: Zašto je Izetbegović uopće potpisao Sporazum?

Politički analitičar Vehid Šehić je za Vijesti.ba komentirao Sporazum čelnika  tri vladajuće političke stranke o formiranju vlasti u BiH, a koji se već sada može nazvati propalim. Jedan od potpisnika Sporazuma, lider SDA Bakir Izetbegović, je već dan po potpisivanju dokumenta izjavio da je rok koji su si potpisnici definirali prekratak, pa se postavlja pitanje zašto ga je potpisao. Također, Sporazum koji je Izetbegović potpisao, daleko od očiju javnosti i svojih partnera, sve više djeluje kao da se unaprijed znalo da se ne može provesti.

“Ono što je karakteristično je da svi ti sporazumi, nažalost, proizvedu još veće nesporazume, pa se postavlja pitanje što su se potpisni uopće sporazumjeli, jer smo i u ovom slučaju imali slučaj da se već sutradan taj sporazum počelo različito tumačiti”, kaže Šehić i dodaje da se sada postavlja pitanje jesu li se i sada sporazumjeli da ponovno imamo nove nesporazume i blokade izvršne i zakonodavne vlasti. Uz opasku da se može samo nagađati o čemu radi i što se krije iza toga, sugovornik Vijesti.ba dodaje da je to pitanje za trojicu ljudi koji su postigli Sporazum i došli do nekog jedinstvenog stava.

Za Šehića nije iznenađujuće što je Sporazum o formiranju Vijeća ministara BiH potpisan izvan institucija države. “Mi dugo vremena živimo u državi u kojoj se politički lideri izvan institucija dogovaraju i potpisuju sporazume, a onda se takve sporazume uvodi u institucije države. Nelogično je da u pregovorima o Sporazumu nisu sudjelovala sva tri člana Predsjedništva BiH, a mogu razgovarati i tri stranke koje imaju parlamentarnu većinu”, ukazuje on uz ocjenu da je problem BiH upravo u tome što se politiku vodi izvan insistucija države i Parlamenta BiH. Šehić navodi i da je problem u neodgovornosti, jer već deset mjeseci nemamo formiranu vlast niti povjerenstva u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, čime je blokiran zakonodavni rad Parlamentarne skupštine BiH. “Nažalost, to je naša realnost i pokazatelj da se više vodi računa o privatnim no o interesima građana BiH, kao i o tome da već dugo vremena ne ispunjavamo nikakve uvjete za pristupanje EU”, smatra on. Navodeći da se nalazimo u pat poziciji jer se ne vodi računa o dijalogu i kompromisu te da će uvijek netko postavljati neke uvjete, Šehić konstatira da BiH nije država koja je servis svojim građanima i da se ovdje zakone donosi kako bi, u prvom redu, koristili onima koji vladaju ovom zemljom.

Kako se u međuvremenu pojavila i priča da bi u vlast na državnoj razini mogao ući Mirko Šarović s SDS-om, sugovornik Vijesti.ba ukazuje da, tko poznaje ustavnu strukturu BiH, zna da nikakva nova većina koju bi se napravilo a koja bi bila funkcionalna nije moguća te zaključuje da se ne bi ništa dobilo čak i kada bi SDS ušao u vlast, jer sve stranke iz RS-a imaju identičan stav po pitanju NATO-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!