Senat izglasao smanjenje Trumpovih ovlasti u slučaju sukoba s Iranom

Senat je usvojio rezoluciju kojom je ograničio ovlasti predsjednika Donalda Trumpa pri mogućem pokretanju rata protiv Irana, ali je Trump rekao da će staviti veto na tu odluku koji može nadjačati samo dvotrećinska većina u Senatu.

Osam republikanaca i svi demokrati glasali su u četvrtak za rezoluciju koja je usvojena s 55 glasova za i 45 glasova protiv.

Trump je najavio da će staviti veto na odluku koji može nadjačati dvotrećinska većina u Senatu, do čega vjerojatno neće doći jer su ukupno 53 republikanca u Senatu.

Kada bi rezolucija postala obvezujuća, Kongres bi morao objaviti rat ili odobriti upotrebu vojne sile protiv Irana, da bi djelovanje protiv iranskih ciljeva bila legalno.

Početkom 2020. godine američka je vojska, po Trumpovoj zapovijedi, dronom ubila zapovjednika Iranske revolucionarne garde Kasema Sulejmanija, na što je Iran uzvratio raketiranjem dviju američkih vojnih baza u Iraku.

Protivnici rezolucije tvrde da iz nje Teheran može iščitati američku slabost.

“Moramo poslati poruku nepokolebljivosti, a ne slabosti”, rekao je senator Jim Risch, republikanski predsjednik senatskog Odbora za vanjske poslove, prenosi Hina.

Zastupnički dom, u kojemu demokrati imaju većinu, usvojio je sličnu rezoluciju prošloga mjeseca, ali ipak nije riječ o istoj rezoluciji pa će Zastupnički dom morati usvojiti senatsku verziju prije no što se rezolucija pošalje Trumpu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!