Šest mjeseci za konsolidaciju Aluminija, radnici traže istragu, priča se i o novoj kompaniji…

Zdenko Klepić, predsjednik Nadzornog odbora Aluminija izjavio je da je Vlada FBiH produžila financijsku konsolidaciju ugašene mostarske kompanije za idućih šest mjeseci.

Klepić je to izjavio nakon sastanka s Upravom Aluminija, predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i ministricom financija FBiH Jelkom Milićević, te predstavnicima Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija.

-Razgovarali smo o tome kako spasiti Aluminij, kako nastaviti poslovanje. Zaključi od neki dan su detaljnije razrađeni. Zajednički zaključak je briga od svih 900 zaposlenika. To je briga svih nas od politike do sindikata. Kako riješiti zaposlenike. Tako da budu adekvatno zbrinuti, rekao je Klepić dodavši kako će im se pokušati osigurati posao i da Aluminij živi.

-Poduzeće može živjeti u narednom periodu bez straha da će netko blokirati račun ili proglasiti stečaj. U tom vremenu se može pronaći način kako da Aluminij opstane… Na temelju analize, vezano za nastavak proizvodnje, i oživljavanje dijela proizvodnje a to je da prvo krenemo s Ljevaonicom u vrlo kratkom roku. Rade se analize za Anodu i Elektrolizu. Analize će pokazati kolika su oštećenja, rekao je Klepić i dodao kako ”optimizam zrači iz svih nas”.

-Mislim da smo na dobrom putu da nađemo put do oživljavanja. Računamo koliko nam novaca treba, koliko struje, izvore financiranja, rekao je Klepić i dodao kako je prvi element ”briga o zaposlenicima, zapošljavanje zaposlenika, vodeći računa o najugroženijima”.

Predsjednik Skupštine Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Pero Bebek kazao je kako se slaže s time da je ljevaonica prioritet te da se na sastanku razgovaralo i o povratku svih 900 zaposlenika na posao. Dodao ja kako danas nije precizirano kada bi se to moglo dogoditi.

– Ovo je naš drugi sastanak i dogovor je da sastanaka bude više i češće. Raspravljalo se o tome da se vrati svih 900 djelatnika na posao. Ljevaonica je broj jedan, ona bi se jako brzo mogla osposobiti. Rade se analize za anode. Ti kalupi se mogu mijenjati prema tim elektrolizama koje žele da ih kupe. Uz analizu anoda doći će do čišćenja dijelova elektrolize. To je srž današnjeg sastanka. Sigurno je za ljevaonicu da ona može brzo početi raditi uz nešto struje. O sredstvima nismo raspravljali. Radi se o jako maloj količini struje – poručio je Bebek.

Radnici traže istragu kriminala

Međutim, i dalje je situacija oko mostarskog Aluminija nejasna. Tvrtka je ugašena, radnici su takoreći na čekanju i ne znaju kakva im je sudbina, ekonomski stručnjaci već su jasno naveli ekonomske razloge propasti, a nesumnjivo je i da kulminacija aluminijske krize ima i političke reperkusije za koje će se tek vidjeti u kojem pravcu će otići. Jutrošnji sastanak ponudio je točno ono što se očekivalo – pronađeno je još šest mjeseci vremena da se pokuša spasiti što se spasiti može. Koliko će ta ‘misija’ biti uspješna tek će se vidjeti. Ako ponašanje odgovornih u ‘slučaju Aluminij’ i dalje bude isto kao i dosad nema nikakve šanse da se kompanija oživi.

Klepić je jutros rekao kako će se električna energija kupovati ovisno o potrebama kako će se pokretati proizvodnja.

-O cijeni ne razgovaramo, a izračuni nam pokazuju da će Ljevaonica moći raditi, rekao je Klepić. Pero Bebek, sindikalist Aluminija, rekao je kako su brojne nezakonske radnje u zadnjem desetljeću.

-Od organa vlasti očekujem da rade svoj posao. Netko je to opstruirao. Bile su 2014. opsežne istrage oko nekih stvari. Netko je te papire sklonio, rekao je Bebek.

Nova kompanija za 300 ljudi?

Javnosti danas nije predstavljen konkretan plan konsolidacije Aluminija, ali u kuloarima se spominjalo stvaranje neke nove kompanije koja bi, u slučaju da se pokrene, mogla u prvi mah primiti maksimalno trećinu, odnosno 300 radnika. Svakako bi prije toga trebalo ispitati profitabilnost nove kompanije, točno odrediti kojim poslovima bi se bavila, jer dizanje iz pepela zastarjele proizvodnje koja konstantno stvara ogromni minus nema smisla. Da bi se to ostvarilo potreban je novac i vrijeme, strategija umjesto akcije i reakcije. Tko će osigurati novac zasada je nepoznato, baš kao i postoji li naznaka dolaska nekog investitora.

Podsjetimo, najveći dug Aluminij ima prema Elektroprivredi HZHB, oko 290 milijuna KM. Zaduženo je gotovo sve što se moglo zadužiti, pa tako EP HZHB “drži” tehničku zgradu, UniCredit ljevaonicu, Raiffeisen elektrolizu, Bora banka restoran La Mirage…

Dva glavna ulazna troška, struja i glinica, na jako visokim tržišnim razinama, a cijena proizvoda, aluminija, na niskim razinama, posljednjih deset godina polako su gurale mostarsku tvrtku u ponor. Vlasnici Aluminija su Vlada FBiH sa 44%, koliko imaju i mali dioničari, te Vlada R. Hrvatske sa 12%. I dalje je nejasno zbog čega vlasnici nisu na vrijeme reagirali i krenuli u spašavanje kompanije.

Čović bez izjava

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović je zgradu Aluminija napustio nešto prije 10 sati bez izjave i to na stražnji izlaz nakon sastanka predstavnika Uprave, Nadzornog odbora i Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija.

4 thoughts on “Šest mjeseci za konsolidaciju Aluminija, radnici traže istragu, priča se i o novoj kompaniji…

 • srpanj 15, 2019 at 11:43 am
  Permalink

  I tako covjek stvori Boga.

  Reply
  • srpanj 15, 2019 at 12:53 pm
   Permalink

   e sada su se sjetili…. kada su unistili aluminij …. nema nijednoj firmi u BiH napretka dok ne dodje kakv stranac, preuzme a ovu domacu bagru i strucnjake natjera da vrate ono sto su polkrali

   Reply
 • srpanj 15, 2019 at 12:56 pm
  Permalink

  a sta bi to Covic mogao izjaviti … da ce uvesti kakv reket HDZ-ovcima da skupe 300 miliona pa da pokrenu Aluminij….. mozda jedino da se radnici odreknu plata u naredne tri godine …. direktori ne i Upravni i nadzorni odbor … oni ne mogu raditi gladni, neobuceni itd

  Reply
 • srpanj 20, 2019 at 9:23 am
  Permalink

  Ne znam da je bilo ko bilo kada sa fakulteta rijesio bilo koji ptoblem u Aluminiju. Uvijek su to bili prakticari.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!