Sindikat nogometaša zabrinut zbog ranih utakmica

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH (SPFBiH) ističe da se od početka takmičarke sezone 2019/2020. u svakom kolu termin odigravanja utakmica od 17.30 sati koristio u Premijer ligi BiH, a ovog vikenda to je bio slučaj na dvije utakmice.

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH izražava zabrinutost zbog okolnosti u kojima su se do sada odigrale pojedine utakmice Premijer lige BiH.

– Odigravanje utakmica u ljetnom periodu, u dnevnim terminima otežava svim učesnicima bavljenje fudbalom. Zabrinutost dijeli i velika većina igrača koja nastupa u elitnom rangu bh. fudbala. SPFBiH zaprimio je od početka nove takmičarske sezone brojne žalbe igrača, koji su izrazili svoje negodovanje zbog nastupanja u ovim vremenskim uvjetima, a ipak su poštovali svoje klupske obaveze i nastupali – saopćeno je iz Sindikata profesionalnih fudbalera BiH (SPFBiH).

Trener FK Tuzla City Miljenko Bošnjaković, nakon utakmice 4. kola u kojoj je njegov tim gostovao Mladosti u Doboju kod Kaknja, a koja je također odigrana u 17.30 sati, rekao je da je utakmicu bilo teško gledati, a kamoli igrati.

– Jako teška utakmica za sve aktere. Bilo je zahtjevno igrati po ovim vrućinama – rekao je igrač Radnika Velibor Đurić nakon susreta 2. kola u kojem je njegov tim igrao u terminu od 17.30 sati.

Već u uvodnim minutama susreta disanje igrača je bilo otežano, te su osjećali iscrpljenost. Igranje pod velikim temperaturama predstavlja rizik za karijere igrača što je nedopustivo, navode iz Sindikata. 

Sindikat podsjeća da je Nogometni savez BiH obavezao klubove da moraju nastupati na stadionima s reflektorskom rasvjetom od sezone 2018/19. Kasnije se ta odluka pomjerila na sezonu 2019/20. zbog, kako je navedeno “praktičnih razloga”. Ipak, ta odluka nije sprovedena, te se i u novoj takmičarskoj sezoni utakmice igraju u dnevnim terminima.

Sindikat ističe Takmičarska komisija NS BiH prilikom donošenja kalendara takmičenja nije konsultovala igrače, u čemu je trebala pokazati fleksibilnost da bi se zdravlje igrača stavilo u prvi plan. Podsjetio je i na upute Ministarstva rada i socijalne politike o radu na visokim temperaturama na otvorenom, gdje se nalaže povećana briga o radnicima u ljetnom periodu.

error: Content is protected !!