SIPA U AKCIJI: Pretresi u Mostaru, Livnu, Konjicu, Širokom Brijegu….

Pretresi se vrše po Naredbi Županijskog suda  Sarajevo, zbog sumnje u izvršenje krivičnog djela ”Organizovani kriminal” iz člana 342. stava (2) i (3) KZ FBiH u vezi sa krivičnim djelima ”Pranje novca” iz člana 272. stava (2) u vezi sa stavom (1) KZ FBiH, ”Zloupotreba službenog položaja” iz člana 383. stava (3) u vezi sa stavom (1) KZ FBiH, “Krivotvorenje isprave” iz člana 373. stava (2) u vezi sa stavom (1) KZ FBiH i “Nedozvoljeno korištenje ličnih podataka” iz člana 193. KZ FbiH.

Tokom realizacije navedenih aktivnosti izdejstvovane su tri usmene naredbe za pretres koje se odnose na dvije pravne osobe i jedan stambeni porodični objekt.

Navedene aktivnosti policijski službenici SIPA-e provode u saradnji sa policijskim službenicima županijskih MUP-ova.
U okviru predmeta “Zadruga” u prethodnom periodu policijski službenici SIPA realizirali dvije operativne akcije.  Također, SIPA je  po navedenom predmetu podnijela Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i izvršiteljima protiv dva fizička i dvije pravne osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ”Pranje novca” iz člana 272. KZ FBiH, na način da su prijavljene fizičke osobe u periodu od 2010. godine do 2017. godine osnovali dvije pravne osobe kao agencije za posredovanje u zapošljavanju, putem kojih su, po osnovu fakturiranja usluga, koje stvarno nisu izvršene, omogućili prikrivanje prirode, izvora i porijekla novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 51.765.502,19 KM koja su stečena krivičnim djelima.

error: Content is protected !!