Sjeverna Koreja će 2018. moći napasti gradove u SAD nuklearnim oružjem

PJONGJANG – Sjeverna Koreja je zaprijetila lansiranjem nuklearnog napada “na srce Sjedinjenih Država”, ako Washington pokuša svrgnuti sadašnji režim, izvijestila je jučer južnokorejska izvještajna agencija Yonhap pozivajući se na vijest koju je objavila sjevernokorejska agencija KCNA.

“Usudi li se SAD pokazati i najmanji znak pokušaja micanja našeg vrhovnog vođe, izvest ćemo nemilosrdan napad na srce SAD-a našim snažnim nuklearnim udarom, koji je s vremenom ojačao”, izjava je glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova u Pyongyangu, koju prenosi agencija KCNA.

U vijesti se navodi kako je to odgovor na opaske glavnog čovjeka američke CIA-e Mikea Pompea, koji je prošloga tjedna na prošlotjednom skupu aludirao na svrgavanje komunističkog režima. Pompeo je tada izjavio da je najvažnije što SAD može napraviti jest “odvojiti nuklearni kapacitet od onoga tko bi mogao imati namjeru koristiti ga”.

KCNA je citirala izjavu Ministra vanjskih poslova koji je ocijenio da je Pompeo u svom istupu “prešao granicu te jasno dao do znanja kako je cilj Trumpove administracije … svrgavanje režima”, prenosi Hina.

Nuklearni pokusi koje je Sjeverna Koreja izvela od početka godine pojačala je napetosti u regiji i na Korejskom poluotoku. Posljednji test izveden je 4. srpnja kad je lansiran interkontinentalni balistički projektil kojim je, prema ocjenama analitičara, približila Sjevernu Koreju mogućnosti da lansira raketu kojom bi mogla napasti metu u SAD-u.

Sjeverna Koreja će 2018. godine biti sposobna napasti SAD

Prema najnovijem povjerljivom zaključku američkih obavještajaca, Sjeverna će Koreja već sljedeće godine imati interkontinentalni balistički projektil koji može nositi i nuklearne bojeve glave prema američkom tlu, objavio je u utorak ugledni Washington Post, koji navodi da ova spoznaja drastično skraćuje rok u kojemu bi Pjongjang mogao biti u stanju napasti sjevernoameričke gradove nuklearnim oružjem.

Dosad se mislilo da će režimu Kim Jong-una trebati još barem nekoliko godina do ove faze, no prema izvješću Obrambene obavještajne agencije (DIA), koja djeluje unutar sustava Pentagona, taj vremenski period je skraćen za dvije godine. Obavještajci su do ovakvog zaključka došli nakon što je u više navrata ove godine Pjongjang izveo probna lansiranja raketa, koja su pokazala zapanjujući napredak u razvoju tehnologije.

Američka predviđanja slična su onima južnokorejskih obavještajaca, koji također s oprezom gledaju na uznapredovalu tehnologiju koja omogućuje dopremanje nuklearnih bojevih glava na lokacije udaljene tisućama kilometara.

Scott Bray iz Ureda direktora za nacionalnu obavještajnu zajednicu zadužen za istočnu Aziju kazao je kako je nedavno testiranje interkontinentalne balističke rakete bila prekretnica u njihovoj procjeni koliko će vremena trebati Sjevernoj Koreji da ostvari prijetnje prema SAD-u.

“Ovaj test upozorava na prijetnju koju nuklearni program Sjeverne Koreje predstavlja Sjedinjenim Državama, našim saveznicima u regiji i čitavom svijetu. Obavještajna zajednica pomno prati rast prijetnje od strane Sjeverne Koreje”, kazao je. Hina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

error: Content is protected !!