Sjeverna Koreja: Napredak u testiranju raketnog motora

Raketni motor “uspješno” je testiran, izvijestili su državni mediji, a test je očigledno pomno tempiran kako bi se vremenski podudario s posjetom američkog državnog tajnika Rexa Tillersona

PJONGJANG – Najnovije testiranje raketnog motora u Sjevernoj Koreji pokazalo je “značajan napredak” programa razvoja projektila, objavio je jučer službeni Seul, komentirajući ubrzani razvoj kontroverznog vojnog programa kod sjevernog susjeda.

Raketni motor “uspješno” je testiran, izvijestili su državni mediji, a test je očigledno pomno tempiran kako bi se vremenski podudario s posjetom američkog državnog tajnika Rexa Tillersona Aziji, napominje agencija AFP, prenosi Hina.

Testiranje raketnog motora nadovezalo se na niz sličnih poteza Pyongyanga u posljednje vrijeme, uključujući ispaljivanje četiri projektila u istočnom dijelu zemlje, koje je prikazano kao vježba napada na američke vojne baze u Japanu. “Smatra se da je najnoviji test pokazao značajan napredak u funkcioniranju motora”, kazao je novinarima glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane. “Potrebne su ipak dodatne analize stvarne propulzivne snage i moguće primjene”, dodao je Lee Jin-Woo.

Prošli je puta Sjeverna Koreja na kopnu testirala raketni motor, koji se može upotrijebiti i u projektilima, u rujnu prošle godine, također u nazočnosti najvišeg političkog dužnosnika u zemlji. Najnoviji test izveden je na kraju posjeta šefa američke diplomacije Tokiju, Seulu i Pekingu, tijekom kojeg je izjavio da će Washington napustiti “neuspjeli” pristup “strateškog strpljenja” prema Pyongyangu.

Tillerson je u Seulu također upozorio da je moguća američka vojna akcija protiv Pyongyanga, što je u oštroj suprotnosti s kineskim inzistiranjem na diplomatskom i zaštitničkom pristupu susjedu. Osiromašena i izolirana Sjeverna Koreja tvrdi da joj je nuklearno i raketno oružje potrebno za samoobranu od “neprijateljskih snaga”, uključujući SAD i njegovog saveznika Južnu Koreju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!