SKANDAL U HERCEGOVINI: Štićenice svećenika optužuju za zlostavljanje, on uzvraća da su nezahvalnice!

Čak deset bivših štićenica te djevojaka koje su živjele u domu pripremajući se za poziv časnih sestara tog doma, posvjedočile su o osobnim i iskustvima ostalih djevojčica koje je godinama zlostavljao jedan od najpoznatijih hercegovačkih svećenika, fra Kornelije Kordić.

Tjednik ‘Novosti’ iz susjedne Hrvatske ekskluzivno je objavio priču o seksualnom zlostavljanju djece Doma za djecu bez roditeljskog staranja ‘Ivan Pavao II’ u mjestu Vionica kraj Čitluka.

Čak deset bivših štićenica te djevojaka koje su živjele u domu pripremajući se za poziv časnih sestara tog doma, posvjedočile su o osobnim i iskustvima ostalih djevojčica koje je godinama zlostavljao jedan od najpoznatijih hercegovačkih svećenika, fra Kornelije Kordić.

O ovom skandalu, kako pišu Novosti, bili su upoznati i hercegovački provincijal fra Ivan Sesar i biskup Ratko Perić koji je prvi i reagirao. Međutim, prozvani svećenik tvrdi da ništa od toga nije istina, te da su to “laži nezahvalnice”.

I dok se očekuje epilog ovog skandala, ponovno se ponavlja stara praksa kada je riječ o ovakvim i sličnim skandalima klera: nije izvješćena policija ni pravosudne institucije, sve se na kraju svodi – riječ optuženog svećenika protiv riječi žrtve.

Nema pokretanja istrage

Istražujući priču, novinar Novosti doznao je da su o svemu tome još prije devet godina pismeno obaviješteni biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić i Kordićev nadređeni franjevački provincijal Ivan Sesar, ali i Sveta stolica.

Iako su mjerodavne vlasti u Vatikanu 2010. i 2011. godine dobile izvještaje Perićeve biskupije, postupak protiv tog svećenika nikad nije pokrenut niti je do danas Kordić sankcioniran na bilo koji način. Tijekom istraživanja, koje je trajalo više od godinu dana, otkrili smo da je krajem dvijetisućitih o događajima iz doma poslano anonimno pismo biskupu Periću. Biskup Perić je za Novosti potvrdio tu informaciju, rekavši da nije imao ovlasti istraživati toga svećenika.

Stoga je njegov Biskupski ordinarijat čak dva puta, 2010. i 2011. godine, obavijestio o pismu Svetu stolicu i fra Ivana Sesara, tadašnjeg provincijala Hercegovačke franjevačke provincije, koji je kao Kordićev nadređeni snosio odgovornost za pokretanje istrage.

U telefonskom razgovoru za Novosti Sesar, međutim, tvrdi da mu je Perić rekao “neke” informacije u “jednom usmenom razgovoru, ne sjeća se točno koje”, ali da mu, “po njegovom sjećanju, pritužbu nikad nije fizički uručio”. Budući da se, k tome, radilo o anonimnoj prijavi, kaže da ionako nije imao opravdanih razloga za pokretanje istrage.

Perićev Biskupski ordinarijat u dodatnom je očitovanju Novostima demantirao neke Sesarove tvrdnje, navodeći da su provincijalatu kojim je tada Sesar predsjedao “predali stvar u pisanom obliku” i da od toga trenutka više ne snose nikakvu odgovornost. Javio nam se opet, sada preko e-maila, i prozvani Sesar, kako bi rekao da kao tadašnji franjevački provincijal nije imao nikakve formalne ni neformalne veze s dječjim domom ili Kordićevim aktivnostima u njemu.

Dodao je da je saslušao Kordića koji je zanijekao optužbe i da je o tome obavijestio biskupa Perića. Priča je na koncu završila tako što je Vatikanu poslano izvješće s prijavom i Kordićevim iskazom. Nitko od navedenih nije pritom obavijestio policiju, iako ih zakon Bosne i Hercegovine obvezuje na takvo postupanje.

Tako je, kako pišu Novosti, zataškan jedan od najvećih pedofilskih skandala u povijesti Katoličke crkve na ovim prostorima. Iako je Vatikan bio upoznat s informacijama o teškim kaznenim djelima pripadnika klera, od tamo nije bilo nikakve reakcije, ni unutar Crkve ni prema policiji ili tužilaštvu BiH.

Razgovarano sa deset bivših štićenica

Prema pisanju Novosti, fra Kornelije Kordić je nastavio nesmetano odrađivati svećeničke dužnosti, pa tako i službovati za oltarom u čitlučkoj crkvi Krista Kralja, gdje su ga zatekli prošle nedjelje i upitan za komentar. Nakon izostanka reakcije Katoličke crkve na anonimnu prijavu protiv njega, ovaj je franjevac, prema tvrdnjama sugovornica, nastavio bludničiti nad maloljetnicama bez roditelja.

Do današnjeg dana redovno posjećuje Dom za djecu ‘Ivan Pavao II’. Od njegova osnutka, Kordić je jedan od upravitelja, zajedno s časnom sestrom Kornelijom Kordić, inače njegovom rođenom sestrom. Kad ga su ga novinari Novosti prošle nedjelje poslije mise suočili s detaljnim optužbama za napastovanje djevojčica, 83-godišnji Kordić je sve negirao. Iako je pismo bilo anonimno, rekao je da “pretpostavlja tko je pošiljateljica”, opisujući je kao “pohlepnu lažljivicu koja mu pakuje zato što joj nije dao financijsku podršku koju je od njega tražila”.

Sadržaj anonimne prijave, o čijim se dijelovima doznalo od više upućenih osoba, u potpunosti odgovara svjedočenjima i onih djevojaka koje nemaju veze s pismom, ali su za Novosti odlučile progovoriti o događajima u domu u kojem su provele dio djetinjstva. U zadnjih godinu dana novinari Novosti razgovarali su sa deset bivših štićenica te djevojaka koje su živjele u domu pripremajući se za poziv časnih sestara.

Sestra Kornelija nije dala protiv brata

Sve su redom, neovisno jedna o drugoj, potvrdile da je Kordić u brojnim prilikama dodirivao njih ili drugu djecu po intimnim dijelovima tijela, a Novosti su objavile mučna iskustva pet štićenica za što su dobili potvrde i od drugih svjedokinja. Četiri su Kordićeve žrtve, dok ga je peta vidjela kako bludniči nad djetetom s posebnim potrebama. Nakon što je sve ispričala Kordićevoj sestri Korneliji, upraviteljici doma, ona joj je rekla da se do sutra odseli.

Premda se, tvrdi jedna od bivših štićenica, pred djelatnicima doma trudio prikriti svoje ponašanje, uvjerena je da su o njegovim ‘navikama’ znali svi odrasli, mahom časne sestre. Bilo ih je desetak, uz popratno osoblje i volontere. Pojedine sestre, sablažnjene njegovim ponašanjem, nekoliko puta su im savjetovale da bježe kad ga vide. Sestra Kornelija, međutim, nije dala protiv brata.

“Kad je čula da ga nas nekoliko cura ogovara na taj način, a često smo o tome međusobno razgovarale, poludjela bi. Nije nam vjerovala. Tvrdila je da njen ‘brajko’ nikad ne bi napravio takve stvari. Prijetila je da će nas poslati tamo odakle smo i došle nastavimo li širiti laži o Korneliju. To su govorili i djeci bez roditelja, koja nemaju nikoga svoga – veli djevojka, ističući da su se ovakve stvari događale sve do kraja dvijetisućitih, kad je izašla iz doma.

Njihove priče objavljene su bez otkrivanja identiteta, što im je bio jedini uvjet za istupanje u javnosti zbog srama i osvete Kordića i sredine u kojoj žive.

Protiv Vatikana

Dom za djecu bez roditeljskog staranja ‘Ivan Pavao II’ u mjestu Vionica kraj Čitluka svojevrsni je humanitarni, obiteljski biznis. Socijalne službe Bosne i Hercegovine tamo su tijekom zadnjih 25 godina poslale nekoliko stotina djece, dojenčadi, dječaka i djevojčica starosti do 18 godina. Najvećim dijelom radi se o djeci bez roditelja ili iz obitelji kojima su oduzeta iz raznih razloga. Josipa Kordić preminula je 2003. godine, pa je brigu za dom preuzela Kornelija Kordić zajedno s bratom Kornelijem.

Za podsjetiti je da fra Kornelije Kordić jedan od 25 franjevaca, članova Hercegovačke franjevačke provincije na području Mostarsko-duvanjske biskupije koji su odbili potpisati dogovorenu Izjavu o posluhu, dogovorenu između Generalne uprave reda i Biskupskog ordinarijata u Mostaru, te potvrđenu os Svete Stolice. Oni su time, na svoju odgovornost, ostali bez regularne kanonske misije, ovlasti ispovijedanja, propovijedanja i bilo koje ine pastorale svećeničke zadaće za koju se traži kanonosko poslanje. Među njima je i Kornelije Kordić. Također, njegova sestra Kornelija također je otpuštena iz Reda, ali je osnovala novi red koji Vatikan nije priznao.

Fra Kornelije Kordić: To su laži nezahvalnice

Nakon što je fra Kornelije Kordić održao nedjeljnu jutarnju misu u crkvi Krista Kralja u Čitluku, novinari Novosti potražili su ga u župnom uredu i razgovarali s njime. Na pitanje da ga više djevojaka, bivših štićenica optužuje za bludničenje i seksualno napastovanje on je ustvrdio da se radi o laži.

Novinar ga je potom, upoznao s optužbama navodeći da su djevojke s kojima je razgovarao, neovisno jedna o drugoj, da ste godinama, potvrdila da je, od početka dvijetisućitih pa nadalje, gotovo svaki put kad bi dolazio u dom bludničio nad njima, da je ulazio u njihove sobe u domu u Čitluku, da bi im„poželjeli laku noć“ tako što bi sjeo na njihov krevet ili lijegao s njima, pa ih onda počeo pipati po intimnim dijelovima tijela, dok su neke djevojke rekle da im se to počelo događati kad su imale 10 do 12 godina i da je to trajalo godinama. U kratkom razgovoru s Kordićem, novinar je prenio i da su rekle da ih je na isti način napastvovao u drugim prostorijama doma, od zajedničkih prostorija pa do hodnika, pipaoi zlostavljao i na susretima s djecom iz drugih domova te da se isto ponašao i prema pojedinim djevojkama koje su se pripremale za poziv časnih sestara.

-„To su laži, nikad ništa od toga nisam napravio. To nije istina, nikad se takvo nešto nije dogodilo“, odgovorio je fra Kornelije Kordić na ove optužbe.

No on je potvrdio da je biskup Perić prije deset godina upozoren pismom poslanim iz doma u kojem se navodilo da bludniči nad štićenicama.

„Da, ali se ništa nije dogodilo. Ja nisam ni znao za pismo dok mi biskup nije poslao zahtjev za očitovanje, nakon što je primio pismo. Ja sam se očitovao, i tu je priča završena. Biskup Perić nije prove istragu. Pismo je bilo anonimno. Da je bilo potpisano, onda bih ja lijepo kontaktirao tu osobu i sve raščistio“, kazao je on.

Međutim, na upit što je odgovorio biskupu Periću, fra Kornelije Kordić je kazao:“ Još najbolje da vam govorim što sam napisao. Rekao sam mu da su to obične laži. I tu je završilo. Ništa od toga nije istina. A i mislim da znam tko ga je poslao. Ne treba vjerovati toj osobi. Ta osoba se pokazala izrazito nezahvalnom.Bilo je tu više od 300 djece. Bilo je svakakve djece. To su vam bila napuštena djeca bez roditelja, djeca iz razorenih obitelji, svakakva problematična djeca. Očekivala je, kao i mnoge druge, materijalno zbrinjavanje, da ih školujemo do fakulteta. Očekivale su svašta“.

Štićenica prijetila da će pozvati novinare

Dok su navedene četiri djevojke na razne načine i u različitom vremenu od Kordića doživljavale izravne neugodnosti, petu sugovornicu zaobišla su opisana iskustva. Ona je za Novosti ispričala:

– Tako sam se postavljala, znao je da ne smije ni pokušati, a imala sam i nešto više godina od djevojaka koje su ga zanimale – kaže ona.

Poput drugih starijih djevojaka u domu, često se brinula za mlađu djecu. Jedne je večeri 2003. godine otišla u sobu u kojoj je spavalo dijete s poteškoćama u razvoju. Djevojčica je imala oko 14 godina.

– Kad sam otvorila vrata, vidjela sam kako Kornelije brzo izvlači ruku ispod jorgana. Odgurnula sam ga iz sobe i rekla mu da ga više nikad ne želim vidjeti u sobama gdje spavaju djevojčice. Sjećam se da se tresao i da mi je rekao kako nije očekivao takvo ponašanje od tako kulturne djevojke – priča svjedokinja.

Iste večeri na razgovor ju je pozvala sestra Kornelija.

– Brat joj je rekao da sam se prema njemu ponijela kao luđakinja, iz čista mira. Nakon što sam joj ispričala sve što sam vidjela, optužila me da lažem i rekla da pokupim stvari i napustim dom. Ne bih htjela griješiti dušu i reći da sam sigurna da je znala za bratovo ponašanje, ali mislim da je lagala samu sebe da to nije istina – prisjeća se.

Sestra Kornelija predomislila se oko izbacivanja nakon što joj je zaprijetila da će joj pozvati novinare.

– Danas mi je žao što već tada nisam otišla novinarima – iskreno će sugovornica, dodatno obrazlažući razloge za ovakvu tvrdnju.

Po onome što je ona vidjela, Kordić je često vrebao djecu s poteškoćama u razvoju. Procjenjuje da su u Čitluku i Vionici tada živjele po četiri takve djevojčice. U nekoliko navrata prilazile su joj uznemirene, žaleći se da ih fra Kornelije neprestano dodiruje po cijelom tijelu.

– Rekla sam im da odu svaki put kad se pojavi i da dođu meni. Nisam dozvoljavala da se to dešava u mome prisustvu. Zato me i nisu voljeli – objašnjava, dodajući da se nakon suočavanja sa sestrom Kornelijom više nije obraćala nadležnima u domu.

– Sestre mi nisu bile naklonjene zato što sam imala stečeno znanje i odgoj prije nego što sam tu završila. Nisu mi mogle previše lupetati. Uostalom, ne bi ni stale na moju stranu. Prema njemu sam osjećala odbojnost i gađenje, a pojedinim časnim sestrama mogu ‘zahvaliti’ na niskom samopouzdanju koje sam vukla godinama, ali i mojim predrasudama prema svećenicima i sestrama diljem svijeta. Činjenica da taj čovjek i dalje propovijeda, drži mise i slično, uzrokuje mi ogorčenost. Da smo svi bili malo hrabriji i složniji mogli smo to spriječiti – zaključuje ona.

Piše: V. Herceg, [email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!