SKANDINAVCI SE NAORUŽAVAJU Švedska povećala izdvajanja za vojsku

Švedski ministar obrane izjavio je u srijedu da su se zastupnici, među kojima su i predstavnici dvije opozicijske stranke desnog centra, usuglasili o povećanju švedskog vojnog proračuna za 2,7 milijardi kruna (334 milijuna dolara) godišnje tokom naredne dvije godine.

Ministar Peter Hultqvist iz Socijaldemokratske stranke, izjavio je da je to “značajan signal u vrijeme kada primjećujemo pojačane vojne aktivnosti u našem vidokrugu”. U regiji Baltičkog mora pojačane su vojne aktivnosti, uključujući i pokrete nekih ruskih jedinica.

Novac će biti iskorišten za povećanje broja vojnika, poboljšanje obuke, nabavku nove opreme i održavanje stare, izjavio je Hultqvist.

Sporazum je postigla manjinska vlada – koju čine Socijaldemokrati premijera Stefana Lofvena i Stranka zelenih – plus opozicione stranke Umjerenih i Centra.

Formalno glasovanje u parlamentu koji broji 340 zastupnika i u kome vladajuća koalicija ima 138 mjesta, očekuje se na jesen. U rujnu prošle godine, Švedska je stacionirala stalne trupe na otoku Gotland na Baltičkom moru. U ožujku je ponovo uvela služenje vojnog roka i za muškarce i za žene.

Nezavisni Institut za istraživanje mira iz Stockholma priopćio je da ukupni vojni troškovi Švedske – koja nije članica NATO-a – za 2016. godinu iznose 48,5 milijardi kruna (šest milijardi dolara) – i predstavljaju ukupno jedan posto bruto društvenog proizvoda. Poput Finske, koja dijeli granicu s Rusijom, Švedska je odbila da bude članica NATO saveza, prenosi AP.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!