SKB Mostar se umrežava s medicinskim centrima u regiji

Klinika za neurologiju Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar dobila je dva suvremena EEG uređaja s pripadajućom opremom za uspostavu video EEG monitoringa uz pomoć kojeg će ta zdravstvena ustanova značajno unaprijedit dijagnostiku i tretman pacijenata s farmakorezistentnom epilepsijom.
Neurolog s Klinike za neurologiju SKB Mostar dr. Nataša Pejanović-Škobić kazala je kako se radi o opremi koja se koristi u najvećim svjetskim centrima za epilepsiju.
Uz pomoć nove opreme SKB Mostar umrežen je s medicinskim centrima u regiji tako da pacijenti iz Federacije BiH više neće morati ići u susjedne zemlje nego će sve usluge moći dobiti u mostarskoj bolnici.

Projekt vrijedan 250.000 maraka

– Postajemo dijelom onoga što cijeli svijet trenutno sada podiže – telemedicinski centar. Uvezujemo se s centrima u Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH. Naši pacijenti sada fizički ne moraju ići po savjet, mišljenje, preporuku, najvećih stručnjaka iz ovog polja, nego će to dobiti na dnevnoj bazi zahvaljujući našoj komunikaciji i 24-satnoj povezanosti – kazala je dr. Pejanović-Škobić.
Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić podsjetio je da je EEG uređaja za mostarsku bolnicu nabavljen u okviru projekta NeurNet “Mreža za zbrinjavanje bolesnika sa farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti”. Radi se o prekograničnom projektu sufinanciranom od Europske komisije u okviru Interreg IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro, a ukupna vrijednost projekta je 250.000 maraka.
– Ovim zaokružujemo projekt NeurNet te otvaramo novo poglavlje pružanja zdravstvenih usluga na većem nivou. Pacijent iz cijele Federacije ne moraju više ići u inozemstvo i moći će se ovdje liječiti. SKB Mostar bit će povezan s referentnim centrom KB Dubrava u Zagrebu, kao i bolnica u Novoj Biloj i Univerzitetsko-klinički centar Tuzla koji su sudionici ovog projekta – dodao je ministar.

Veliki korak naprijed

Ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić istaknuo je kako je ovo još jedan veliki korak u razvoju mostarske zdravstvene ustanove.
– Cilj bolnice je da se ovdje odrađuje sve ono što treba za naše pacijenti. Mi smo ovim činom dijagnostički zaokružili neurologiju i neuropedijatriju – poručio je Kvesić.
Jedan od uređaja dobio je i Klinički odsjek za neuropedijatriju što će, po riječima neuropedijatrice dr. Ane Boban Raguž, biti od velike pomoći za njezine male pacijente.
– Farmakorezistentna epilepsija, epilepsija koja ima slabiji odgovor na terapiju, javlja se u ranoj dobi. Može se javiti u bilo kojoj dobi kod djece i već u ranoj fazi bolesti, pa će ovo za nas biti veliki napredak. Slijedi nam umrežavanje s drugim centrima koji se bave problematikom epilepsije u dječjoj dobi – kazala je dr. Raguž.

error: Content is protected !!