Skopljaković: Položaj Hrvata u RS-u lošiji je od položaja Bošnjaka

Tijekom gostovanja na N1 televiziji, Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke (HS) BiH, rekao je da ne očekuje da će BiH dobiti status kandidata za članstvo u EU.

“Ne očekuje to jer će Europska komisija, nakon dobivanja Upitnika, izvršiti analizu i, vjerujem, dostaviti dodatna pitanja na koja ćemo, na žalost, potrošiti dodatno vrijeme, ako ne i više od godine dana“, obrazložio je Skopljaković uz opasku da je, bez obzira na unutarnje probleme, BiH sebi postavila dva strategijska cilja, ulazak u NATO i EU. Sa žaljenjem je, pak, konstatirao da se nijedno od toga nije ostvarilo niti on očekuje da će se išta ozbiljnije desiti u izbornoj godini.

U osvrtu na prijedlog da se smanji ovlasti Doma naroda FBiH te na tvrdnje da se time stvara “bošnjački entitet”, predsjednik HS-a naveo je da su se sve ove godine bošnjačke stranke žalile na te su izražavale nezadovoljstvo statusom i položajem Bošnjaka u Republici Srpskoj.

“Te iste stranke zalažu se za smanjivanje nadležnosti Doma naroda i usklađivanjem s nadležnostima Vijeća naroda u RS-u, što je zapravo poruka potpredsjedniku RS-a Salkiću, Bošnjacima, ali i Hrvatima, da su prepušteni na milost i nemilost režima u Republici Srpskoj. Po čemu je to odjednom režim u RS-u postao vrijednost ili primjer da se primjeni takav oblik vlasti u Federaciji BiH?“, pita Skopljaković prema čijem je mišljenju položaj Hrvata u RS-u lošiji od položaja Bošnjaka, bez obzira na jak savez Dodika i Čovića.

Predsjednik HS-a naveo je u tom svjetlu i da se ta stranka zalaže za obratan proces te smatra potrebnim da se Vijeće naroda uskladi i dovede na ustavnu razinu kao što je Dom naroda u FBiH, što bi osiguralo da Bošnjaci i Hrvati u RS-u napokon mogu odlučivati o ključnim pitanjima koja su od vitalnog nacionalnog interesa, što sada nije bio slučaj. Upitan kako Hrvatska stranka vidi rješenje Izbornog zakona BiH, napomenuo je da je njihov prijedlog bio da je moguće riješiti odluku Ustavnog suda na način da se izvrše amandmanske izmjene Ustava FBiH s povećanjem broja izaslanika u Domu naroda.

“S druge strane, naš prijedlog je bio i da Središnje izborno povjerenstvo izađe sa zakonskim rješenjem kako bi se onemogućilo zloporabu nacionalnog izjašnjavanja, što bi vratilo povjerenje i osiguralo izborni proces u BiH“, kaže Skopljaković.

error: Content is protected !!