Slaže li se nova koalicija?

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović u intervjuu za Insajder govorio je o političkim prilikama u BiH, kazavši da je od jeseni moguća i nova parlamentarna većina.

Politička prepucavanja u Bosni i Hercegovini rezultirala su neformiranjem vlasti mjesecima nakon izbora. Prvo se talasalo dok se nije formirala koalicija, a sad se koalicioni partneri ne slažu.  Nominalno partneri postoje, a to su SDA, HDZ i SNSD uz stranke koje će djelovati s njima u koaliciji. Ipak, njihova međusobna prepucavanja, uslovljavanja i oštre poruke ne slute na dobro…

SDA, HDZ i SNSD

Ukratko, SDA želi formirati vlast na svim nivoima uz garant SNSD-a da će se nastaviti NATO put naše zemlje. SNSD otvoreno poručuje da ne želi u NATO. HDZ insistira da se prvo formira vlast, pa da se tek onda razgovara o pitanju NATO-a, ali je evidentno da SNSD-ov predsjedavajući Vijeća ministara to pitanja nikada ne bi stavljao na dnevni red, što je za SDA neprihvatljivo.

 Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović u intervjuu za Insajder govorio je o političkim prilikama u BiH, kazavši da je od jeseni moguća i nova parlamentarna većina.

Upitan kako vidi rasplet situacije u BiH kada je u pitanju formiranje Vijeća ministara, Šarović kaže da se stanje usložnjava i da mnogi potencijalni partneri u vlasti pokazuju veliki stupanj nervoze i netolerancije kao da je pitanje biti ili ne biti. 

– A, nije tako. U suštini svi se bore za nekoliko ministarskih mjesta, usput ne objašnjavajući nikom što će ti ministri raditi. Doduše, neki od učesnika rekli su da se to nikog od nas ne tiče, jer je to njihov dio plijena i ničiji drugi. Bit će vrlo zanimljivo najesen. Sve opcije su u igri uključujući i brzo smirivanje koje podrazumijeva urgentnu podjelu resora bez bilo kakvog zajedničkog programa rada, ali i moguće širenje i produbljivanje krize –  kazao je Šarović.

Očekuje da će se na jesen ponovo otvoriti razgovori oko formiranja Vijeća ministara i nove ili stare parlamentarne većine.

Vidljiva šteta 

– Ako me pitate da li je moguća nova parlamentarna većina, moj odgovor je da je sve moguće jer je postojeći potencijalni koalicioni trojac predvođen SNSD-om nakon punih deset mjeseci doživio ipak klasičan politički neuspjeh nepostizanjem dogovora o formiranju vlasti. Šteta je vidljiva i očigledna i zbog toga i naša namjera kao stranke da u procesima koji slijede imamo aktivniju ulogu ne opterećujući se time koji će dometi biti te naše namjere – kazao je Šarović.

B.K.

One thought on “Slaže li se nova koalicija?

  • srpanj 26, 2019 at 12:30 pm
    Permalink

    PA DA OPET GLEDAMO LETECI CIRKUS MONTIJA ( MILORDA ) DODIKA U SLIJEDECE TRI GODINE . KO CE GA VISE SLUSATI , IONAKO SE NE SKIDA SA SVIH TV EKRANA , I JOS USTO ONIH NJEGOVIH DUPEUVLAKACA ( SPIRIC, KOSARAC, CVIJANOVICKA , GALIJASVIC, CERANIC ITD ITD MAJKICKU DA NE ZABORAVIM ) BOLJE DA MILE I NJEGOVI UDJU U TAJ SAVJET MINISTARA PA DA VIDIMO KAKO I TO IZGLEDA ( POGOTOVO KADA GA STISNU SA ZAPADA). NARODU U BIH JE SVEJEDNO , NEMAJU NI OD JEDNIH NI OD DRUGIH KORISTI

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!