Slaže li se nova koalicija?

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović u intervjuu za Insajder govorio je o političkim prilikama u BiH, kazavši da je od jeseni moguća i nova parlamentarna većina.

Politička prepucavanja u Bosni i Hercegovini rezultirala su neformiranjem vlasti mjesecima nakon izbora. Prvo se talasalo dok se nije formirala koalicija, a sad se koalicioni partneri ne slažu.  Nominalno partneri postoje, a to su SDA, HDZ i SNSD uz stranke koje će djelovati s njima u koaliciji. Ipak, njihova međusobna prepucavanja, uslovljavanja i oštre poruke ne slute na dobro…

SDA, HDZ i SNSD

Ukratko, SDA želi formirati vlast na svim nivoima uz garant SNSD-a da će se nastaviti NATO put naše zemlje. SNSD otvoreno poručuje da ne želi u NATO. HDZ insistira da se prvo formira vlast, pa da se tek onda razgovara o pitanju NATO-a, ali je evidentno da SNSD-ov predsjedavajući Vijeća ministara to pitanja nikada ne bi stavljao na dnevni red, što je za SDA neprihvatljivo.

 Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović u intervjuu za Insajder govorio je o političkim prilikama u BiH, kazavši da je od jeseni moguća i nova parlamentarna većina.

Upitan kako vidi rasplet situacije u BiH kada je u pitanju formiranje Vijeća ministara, Šarović kaže da se stanje usložnjava i da mnogi potencijalni partneri u vlasti pokazuju veliki stupanj nervoze i netolerancije kao da je pitanje biti ili ne biti. 

– A, nije tako. U suštini svi se bore za nekoliko ministarskih mjesta, usput ne objašnjavajući nikom što će ti ministri raditi. Doduše, neki od učesnika rekli su da se to nikog od nas ne tiče, jer je to njihov dio plijena i ničiji drugi. Bit će vrlo zanimljivo najesen. Sve opcije su u igri uključujući i brzo smirivanje koje podrazumijeva urgentnu podjelu resora bez bilo kakvog zajedničkog programa rada, ali i moguće širenje i produbljivanje krize –  kazao je Šarović.

Očekuje da će se na jesen ponovo otvoriti razgovori oko formiranja Vijeća ministara i nove ili stare parlamentarne većine.

Vidljiva šteta 

– Ako me pitate da li je moguća nova parlamentarna većina, moj odgovor je da je sve moguće jer je postojeći potencijalni koalicioni trojac predvođen SNSD-om nakon punih deset mjeseci doživio ipak klasičan politički neuspjeh nepostizanjem dogovora o formiranju vlasti. Šteta je vidljiva i očigledna i zbog toga i naša namjera kao stranke da u procesima koji slijede imamo aktivniju ulogu ne opterećujući se time koji će dometi biti te naše namjere – kazao je Šarović.

B.K.

5 thoughts on “Slaže li se nova koalicija?

 • srpanj 26, 2019 at 12:30 pm
  Permalink

  PA DA OPET GLEDAMO LETECI CIRKUS MONTIJA ( MILORDA ) DODIKA U SLIJEDECE TRI GODINE . KO CE GA VISE SLUSATI , IONAKO SE NE SKIDA SA SVIH TV EKRANA , I JOS USTO ONIH NJEGOVIH DUPEUVLAKACA ( SPIRIC, KOSARAC, CVIJANOVICKA , GALIJASVIC, CERANIC ITD ITD MAJKICKU DA NE ZABORAVIM ) BOLJE DA MILE I NJEGOVI UDJU U TAJ SAVJET MINISTARA PA DA VIDIMO KAKO I TO IZGLEDA ( POGOTOVO KADA GA STISNU SA ZAPADA). NARODU U BIH JE SVEJEDNO , NEMAJU NI OD JEDNIH NI OD DRUGIH KORISTI

  Reply
 • kolovoz 27, 2019 at 1:42 am
  Permalink

  That is a beneficial viewpoint, however isn’t make every sence whatsoever dealing with which mather. Any method thanks in addition to i had make an effort to share your current post straight into delicius but it surely is apparently an issue using your websites is it possible to you should recheck this. many thanks again.

  Reply
 • kolovoz 31, 2019 at 6:42 am
  Permalink

  ??? ??? ??????? ?????? ?? ????? ?? ????? ??? ?? ?????? ??? ????? . ???? ??????? ????? ?????? ?????? ?????? ???? ????? ??????? ???? ????? ?????? ??????? ??? ??????? ??? ????? ??????? ??? ????? ????????.

  Reply
 • rujan 7, 2019 at 5:20 pm
  Permalink

  Play rewarding pokies at the top virtual casino. Receive your special welcome bonus this week. Have a great time playing fun slots. Sign up to Get amazing prizes

  Reply
 • studeni 6, 2019 at 7:14 am
  Permalink

  Really Interested site this is.. I really Enjoy a lot reading your Blog.. I will Bookmark your site for more remark.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!