Slaže se savez za rušenje SDA

U FBiH se nekako nazire formiranje bloka čiji je strateški cilj poraziti na izborima dvije najjače nacionalne stranke SDA i HDZ BiH. Međutim, objektivne analize ukazuju da je moguće pa čak i realno skinuti SDA s vlasti ali će to s HDZ BiH biti veoma teško

Iako je do sljedećih parlamentarnih izbora ostala puna godina dana izborna kampanja je već otvorena i dobiva sve više na intenzitetu i prljavštini. Paralelno s tim prave se vrlo zanimljive kalkulacije o mogućim savezima i ovih dana svjedočimo i potpisivanjem konkretnih sporazuma , ali i nekim vrlo zanimljivim otvorenim pozivima za sklapanje predizbornoga partnerstva.

Svi kontra SDA

U FBiH se nekako nazire formiranje bloka čiji je strateški cilj poraziti na izborima dvije najjače nacionalne stranke SDA i HDZ BiH. Međutim, objektivne analize ukazuju da je moguće pa čak i realno skinuti SDA sa vlasti ali će to sa HDZ BiH biti veoma teško. Naime, oporbene stranke na prostoru gdje su bošnjaci većinski narod SDP, DF, Neovisni blok, Naša stranka pa i SBB , koji jeste u vlasti ali želi pobijediti SDA, imaju realne šanse ako se udruže da pobijede stranku Bakira Izetbegovića. Pojedini sarajevski analitičari predviđaju poraz SDA i to jako težak i bolan s mogućim scenarijem rasulom u SDA pa i njezinom totalnom marginalizacijom. Ti analitičari smatraju da se to može dogoditi ako se iskreno udruže SDP, DF , Naša stranka , SBB pa i Neovisni blok, međutim izražavaju oprez sa Neovisnim blokom zbog straha da bi Senad Šepić u jednom trenutku možda ipak mogao krenuti u spašavanje SDA. Analitičari naime podsjećaju kako su u Neovisnom bloku ipak bivši dužnosnici SDA. Za sada su i formalno partneri SDP i DF. Naša stranka podržava taj savez ali na izbore ipak ide samostalno. Postoje realne šanse da se Fahrudin Radončić pridruži Nerminu Nikšiću i Željku Komšiću. Naši izvori tvrde kako su se nedavno sastali Radončić i Nikšić. Lider SBB je poslao konkretnu ponudu za suradnju. Predložio je da lijeve stranke ne isturaju svoga kandidata za Predsjedništvo BiH već da podrže njega. Zauzvrat će SBB podržati Nikšića kao federalnoga premijera, a Željka Komšića šefa DF, kao budućega ministra vanjskih poslova. Isti izvor je također potvrdio kako je Nikšić spreman razmotriti takve kombinacije, ali za sada problem pravi Komšić koji tvrdoglavo zagovara opciju da ljevica ima svoga kandidata za Predsjedništvo BiH. Razgovori će se nastaviti. U međuvremenu je Neovisni blok pozvao DF i SBB na suradnju. Dakle, razmatraju se brojne kombinacije, međutim neutralni analitičari ne dvoje kako se SDA može pobijediti samo okrupnjavanjem svih navedenih stranaka.

Problem je HDZ

Problem je HDZ BIH i to priznaju čelnici svih stranaka čije je središte u Sarajevu. Nitko ne želi sa strankom Dragana Čovića surađivati prije i nakon izbora, ali svi priznaju dominaciju te stranke u hrvatskome biračkome tijelu. Zato se pokušava pronaći hrvatske stranka ili više njih koji bi uz pomoć jačih sarajevskih stranaka možda mogle umanjiti utjecaj HDZ BIH na ključne procese u FBiH i na državnoj razini. Zanimljivo je kako i SDA i lijeve stranke već pokušavaju nagovoriti Iliju Cvitanovića šefa HDZ 1990 da se pridruži tim strankama.

Navodno i jedni i drugi nude Cvitanoviću glasačku pomoć kod izbora Dijane Zelenike za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH ali i kod izbora zastupnika u županijske skupštine pa onda i izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH. U eliminiranju političke moći HDZ BiH ključni je izbor izaslanika u federalni Dom naroda. U tom se Domu mogu blokirati sve ključne odluke i zakoni od vitalnoga nacionalnoga interesa, što HDZ BiH u ovom mandatu i demonstrira . Što se tiče suradnje stranaka iz FBiH sa strankama iz RS, gotovo svi lideri ne kriju da im je Savez za promjene prihvatljiv i da sa SNSD i Miloradom Dodikom ne žele čak niti ozbiljno razgovarati. Zanimljivo je kako se lider SBB Fahrudin Radončić uopće ne izjašnjava o svom odnosu sa HDZ BIH i SNSD odnosno o mogućem formiranju vlasti sa tim strankama. Radončić je jedino usmjeren protiv, kako je kazao Bakirove SDA, i to i ne krije.

Piše: I. Marić, [email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!