Slišković uoči GOŠK-a svjestan da ne postoji čarobni štapić

U Zrinjskom su učinili jedinu ispravnu stvar u trenutku – odustali od bjesomučne jurnjave za odbjeglim Sarajevom i fokusirali se na svoju drugu poziciju. GOŠK u nedjelju u Mostaru, idealna prilika za egzekuciju takvog plana, ali i potencijalna nagazna mina, jer Pod Bijelim su brijegom očito zaokupljeni svojim problemima.

– Naravno da sam bio razočaran, ali ljut nisam bio nimalo. Naprotiv,  bio sam ponosan na ono što su igrači dali. Držali smo aktivan rezultat u nadi da ćemo promjenama u zadnjih 20 minuta stići prednost Sarajeva, govorio je jučer Blaž Slišković u jednoj retrospektivi četvrtfinalnog uzvrata Kupa pa pojasnio zašto je onoliko izglednih prilika otišlo u nepovrat. 

– Nemamo više igrača naprijed poput Bilbije. Nemamo prevagu. Nemamo igrače koji imaju smirenost u trenutku kada treba realizirati prigodu. Sarajevo ima veći broj kvalitetnih igrača koji prave razliku, a to pokazuje 11 bodova viška i naša eliminacija iz Kupa. Igračima sam rekao da idemo dalje, teške su utakmice pred nama. GOŠK u Mostar dolazi s novim trenerom, pun elana i želje za dokazivanjem. Mi smo pod dojmom ispadanja iz Kupa, ali moramo maksimalno ozbiljno shvatiti ovaj susret.

‘Atmosfera i dalje jako dobra’

Blaž je zapravo u tom uvodu sve rekao, ali svejedno se morao još jednom osvrnuti na pet proljetnih utakmica bez pobjede – tri remija u prvenstvu, dva poraza u Kupu. Samo u uvodnih 90 minuta proljeća na Širokom njegov je Zrinjski zabio – i tada samo jedan gol.

– Teško je reći koji je glavni razlog takve neefikasnosti i lošijih rezultata. Nije se moglo pretpostaviti da ćemo osvojiti samo tri boda u prva tri kola. Ostali smo bez igrača koji je još uvijek prvi strijelac lige (Bilbija). Da je ostao, dao bi još dva-tri i realizirali bi neke šanse koje nismo. Morao sam u ovim pripremama pronaći idealnih 11. Puno sam miksao, ali to je bilo opravdano jer sam imao mnogo novih igrača. Onda računate da imate tih idealnih 11 pa vam se ozlijede Šovšić, Veselinović i Bencun.
Dodao je Baka da atmosfera u svlačionici nije loša. Naprotiv.
– Gdje su uzroci velikih oscilacija – treba dobro analizirati. Najodgovorniji sam za sve, ali ono što je pozitivno, atmosfera se u svlačionici nije bitno promijenila. Međuljudski odnosi su sjajni i nepromijenjeni. Možda ima malo sportskog nezadovoljstva, ali to je normalno jer se ne može udovoljiti svima kad imate 25 igrača. Ali nema zavisti. Drago mi je vidjeti Rustemovića, Pezera i Perišića da skupa piju kavu iako su konkurencija.

‘Nerealne ambicije’

U ovom trenutku, kada je jasno da će Zrinjski ostati bez trofeja nakon tri vezane titule, Slišković se osvrnuo i na obećanja Uprave s pola sezone – tada je situacija djelovala ružičastijom…

– Kad je bio Božićni domjenak i kad je predsjednik rekao da ćemo osvojiti prvenstvo i Kup, nisam bio siguran je li bilo to realno za najaviti. I pričati o duploj kruni kada za konkurenciju imate momčad kao Sarajevo. Ne krivim gospodina Lasića ni ljude u klubu koji su mislili na taj način. Ali jedno je raditi u klubu, a drugo biti trener i znati s čime raspolažete. To su dvije jako različite stvari. Mogu i ja sada reći da idem dogodine na Mjesec, ali to je jako teško. Bila je euforija, normalno je da se govore takve stvari. Ambicije su bile prevelike u odnosu na ono što se događalo. Igrači na koje smo računali da će nadomjestiti važne odlaske bili su konstantno ozlijeđeni. Tri igrača, Šovšić, Veselinović i Bencun bi nam, da su bili zdravi, situaciju učinili dosta boljom nego je sada. Realnost je takva da smo daleko od onoga što smo bili jesenas. Očigledna razlika. Ne ostaje nam drugo nego pokušati smanjiti razliku za Sarajevom i držati distancu u odnosu na konkurente. Jedanaest bodova je realno preteško stići posebno kad vidimo kako Sarajevo igra.

Što i kako dalje?

U redu, sada je sve jasno, no kako dalje, kako će se Zrinjski i hoće li se izvući. Slišković zna da nema jeftinog popravka, magičnog štapića…
– Raditi, pokušavati održati pozitivnu atmosferu i onda opet raditi i ne gubiti duh i volju. Nadamo se da će i nama svanuti i da će prilike koje stvaramo biti realizirane. Samopouzdanje se ne može steći kroz jedan dan. To stiže kroz kvalitetnu igru i realizaciju. A ovdje ima igrača koji su još uvijek impresionirani činjenicom da igraju u Zrinjskom. Doći u Zrinjski znači da moraš pobjeđivati, a ako si godinama igrao u ekipi koja nema takav mentalitet, onda treba vremena da se prilagodiš. Ako ne želim biti prvi i pobjednik, nema ništa od toga. To se kod mojih igrača nije dogodilo još uvijek, a ako se dogodi, onda će biti problem, zaključio je Slišković, koji je o GOŠK-u, dalo se primijetiti, najmanje pričao.
Zabrinjavajuće? Vidjet ćemo.

Mandić i Šovšić zadovoljili

Protiv Sarajeva je debitirao crnogorski reprezentativac Staniša Mandić, oporavljeni Damir Šovšić odradio je proljetni debi. “Zadovoljan sam s obojicom”, konstatirao je Slišković pa pojasnio: “Šovšić je bio u dvije sjajne situacije. Odlično je šutirao u prvoj, a u drugoj je možda mogao malo bolje. Imao je individualnih akcija i sve u svemu nakon toliko dugo neigranja jako sam zadovoljan s njegovih 65 minuta. Mandić je igrač koji može mnogo bolje. On je više krilni napadač, ali s obzirom na brzinu i odlučnost te pozitivni bezobrazluk, odlučio sam se da igra špica, prije Bekića. Našao se u par situacija sa zaleđima jer njegova kretanja nisu bila kretanja špic igrača.”

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]


error: Content is protected !!