Slovenija ne da mirovine vojnicima JNA

Pitanje mirovina ostvarenih izvan granica BiH za mnoge bh. državljane je bolno pitanje. Neki umirovljenici svoje zarađene godine u svijetu nikada nisu uspjeli naplatiti zbog administrativnih ili zakonskih prepreka.

Idućih dana o ovom pitanju bit će govora i na Zastupničkom domu Parlamenta BiH budući da je zastupnica Aleksandra Pandurević (SDS)  pokrenula pitanje što se dešava sa Sporazumom o socijalnom osiguranju između BiH i Slovenije. Ona je u pitanju ministarstvu civilnih poslova navela kako je članom 35. stav (2) ovoga Sporazuma regulirano pitanje preuzimanja staža vojnih osiguranika od 1. siječnja 1973. do 8. listopada 1991. godine.

 Bez rješenja

-Međutim Slovenija je jedina država bivše SFRJ s kojom je ostalo neriješeno pitanje staža vojnih osiguranika do 31.12.1972. godine zbog čega se lica koja su bila na vojnoj službi Sloveniji do 31.12.1972, a nisu državljani Slovenije nalaze u nezavidnom položaju, stoji u pitanju zastupnice Pandurević.

Ona napominje kako Fond PIO RS tvrdi, kako takvim osobama staž treba ići na teret Slovenije, dok Fond Slovenije tvrdi kako takav staž može ići na njihov teret samo za njihove državljane.

Identičan odgovor ima i Ministarstvo civilnih poslova BiH koje nema rješenje za spornu situaciju. U odgovoru koji su poslali na adresu državnog parlamenta navode kako su u više navrata u suradnji sa entitetskim fondovima za mirovinsko i invalidsko osiguranje intervenirali po ovom pitanju i pozvali slovenske vlasti da riješe sporne probleme. Na razumijevanje nisu naišli

Kažu kako su na zahtjev Pašalić Bogoljuba koji je imao ostvareni staž iz JNA od 1969. do 1973. zatražili od slovenskih vlasti da ponovno razmotre član 35. stav 2 Sporazuma koji se odnosi na period osiguranja mirovinskog i invalidskog osiguranja vojnih osiguranika do 1. siječnja 1973. godine.

 Isti odgovor

Iz ministarstva kažu kako BiH sa drugim državama bivše SFRJ nema spornih pitanja kada je u pitanju staž za vojne osiguranike do 1973.

-Ministarstvo rada, obitelji i socijalnih poslova Slovenije odgovorilo je kako je Slovenija oblast vojnih mirovina regulirala Zakonom o pravima iz mirovinskog i invalidskog osiguranja bivših vojnih osiguranika. Tim zakonom je Slovenija preuzela obvezu isplate vojnih mirovina, odnosno preuzela je odgovornost iz osiguranja po kriterijima pripadnosti osigurane osobe, tj. po državljanstvu ili stalnom prebivalištu, stoji u dopisu koje je Ministarstvo civilnih poslova poslalo u Parlament BiH.

Navode i kako su i pored brojnih inzistiranja na nizu održanih sastanaka dobivali isti odgovor, a to je da Slovenija takav staž obračunava samo svojim državljanima. Ministarstvu na kraju navodi kako su spremni i dalje pregovarati, no čini se kako Slovence stav BiH po ovom pitanju ne zanima i kako će BiH, ako želi pomoći ovim ljudima, morati potražiti rješenje unutar granica BiH.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, [email protected]

error: Content is protected !!