SLUĐENO POLITIČKO SARAJEVO: Dodik za jedne ruski, a za druge američki čovjek

Problemi u BiH će nestati kada se politički eutanazira čelnik SNSD-a Milorad Dodik, poručio je to vođa SDA i izbornik i kapetan bošnjačke političke reprezentacije Bakir Izetbegović. Iz Banja Luke je Milorad Dodik uzvratio barutnom tezom da će problemi u BiH nestati kada nestane države BiH.

Ovih dana svjedočimo verbalnom ratu oko ovih dviju silnica koje su, uz blokadu državnih institucija i jednonacionalna okupljanja diljem RS-a pa i u Beogradu, uznemirile zemlju, ali i podigle na noge regiju i cijelu međunarodnu zajednicu. Samoproglašeni zaštitnik države, sa 27 posto teritorija, i ”prvi patriota” Bakir Izetbegović je okupio sve patriotske snage i koristi nezgrapne poteze i poruke Milorada Dodika, poglavito, blokadu izvršne i zakonodavne vlasti u državi, da se separira iz, u javnom prostoru odavno ustoličene, trodiobe krivice za nepodnošljivo političko, ekonomsko i moralno stanje u zemlji sa ”zloglasnom” osovinom Dodik – Čović i nametne sliku simbola patriotizma i poštenja, na strani Ustava i Amerike.

Želi pobrisati mrlju zbog neprovedenih na desetine odluka Ustavnog suda BiH od kojih je veliki broj priječila i danas blokira baš njegova SDA. 

Forsiranje sankcija 

Izbornik bošnjačke političke reprezentacije je vješto promovirao opasnost za državu, crvenu crtu ispod koje se ne smije ići i pokrenuo razornu i orkestriranu kampanju gotovo paničnog agitiranja i zapomaganja da Amerika slomi separatistu Dodika i istodobno stavi na svoju ”crnu listu” šefa HDZ BiH Dragana Čovića.

Uz to najavljeno je podizanje kaznene prijave protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović zbog antiustavnoga djelovanja. Obavještajni i medijski promidžbeni krugovi su dobili precizne upute da svakog dana i gdje god mogu prljaju Dodika i njegove suradnike, šire regionalnu priču o uštimanom djelovanju Beograda i Banja Luke na izazivanju nereda u Crnoj Gori i Kosovu i izvlače i citiraju izjave i poruke visokih američkih diplomata uperene protiv rušilačkih djelovanja Aleksandra Vučića i Milorada Dodika.

Tako se do iznemoglosti iskorištava verbalni okršaj Dodika i američkog izaslanika za jugoistok Europe Matthewa Palmera i iskopavaju analize i poruke američkih generala, senatora, veleposlanika i sveučilišnih profesora. Skontali su da je kucnuo trenutak da moćna Amerika polomi zube robusnome ”neprijatelju” države. 

”Mislim da postoje prijetnje koje vrlo ozbiljno shvaćamo. Svakako, to je prijetnja blokadom institucija na državnoj razini, prijetnja sprječavanjem funkcionalnosti bosanskohercegovačkih institucija i onemogućavanje ovim institucijama da posluže svojoj svrsi i ispune obećanje građanima Bosne i Hercegovine da će njihova vlada služiti njihovim interesima. To je prijetnja koju trebamo shvatiti veoma ozbiljno. Gospodin Dodik se i ranije ponašao na način koji je nedosljedan i nespojiv s Daytonskim sporazumom i on je zbog toga bio predmet američkih sankcija. Svako tko se pridruži antidaytonskim stavovima riskira da se pokrene takav odgovor Sjedinjenih Država. Svi moramo biti jasni, međunarodna zajednica kolektivno mora jasno staviti do znanja, da je to neprihvatljivo i da mu neće biti dopušteno da opstane. Tako da bih pomislio da svi u Banja Luci, u Republici Srpskoj, koji se svrstaju uz stav koji je zauzeo gospodin Dodik, moraju razumjeti rizike koje to nosi i štetu koju nanose budućoj europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine,kazao je Matthew Palmer, što je razjarilo Milorada Dodika koji je uzvratio kako je to neprihvatljiva prijetnja koja čak i pod pretpostavkom zavrtanja ruku i smjenjivanja, neće riješiti probleme u BiH.

Iskusni američki diplomat Michael Christian Polt pozvao je na još jači angažman Sjedinjenih Američkih Država zbog aktualne situacije na Balkanu, a posebno se bazirao na Bosnu i Hercegovinu.

-Potrebna nam je puna angažiranost SAD u zemljama zapadnog Balkana jer je stanje kritično. Posebno u Bosni i Hercegovini, gdje Milorad Dodik poziva na disoluciju,  naveo je na Twitteru, a sve uljudno i revnosno prenose euforični sarajevski mediji.  

Bivši glavni zapovjednik američkih kopnenih snaga u Europi, general Frederick Ben Hodges zapitao je povodom isporuke Srbiji prvog dijela ruskog PVO sistema Pancir, od koga Srbija smatra da se treba braniti.

-Pitam se čemu li ovi sistemi služe? Od koga Srbija smatra da treba da se brani? Zapad je neumoran u pronalaženju načina da priđe Srbiji. I ne predstavlja nikakvu prijetnju Srbiji, rekao je Hodges za Glas Amerike, a opet vjerodostojno prenose mediji u glavnom gradu BiH.

Pokušaj uvlačenja Čovića 

-Dodik je produkt SAD i neka se one bave njim. Ustavne promjene u BiH su neizbježne, tvrdi Zijad Bećirević, promidžbena bošnjačka perjanica i lobista iz Instituta za društvena istraživanja iz Ljubljane.

U sarajevskim političkim i obavještajnim krugovima Bećirević slovi kao dobar poznavatelj prilika u SAD i strateških interesa na ovom području i netko tko je jako dobro obaviješten o diskretnim vezama Washingtona s ključnim našim vođama pa je njegova teza o empatijama Dodika i Amerike pomalo zbunjujuća, ali i pokazuje da bošnjačke političke i obavještajne elite nisu baš posve sigurne čiji je Milorad Dodik igrač – američki ili ruski. 

Objektivno dominira osjećaj na sarajevskome minderu da je Dodik ipak američki odmetnik i dužnik, a trenutno i neupitno ruski ”dragovoljac” na ovome trusnome području. 

-Zato se bojim da je Dodik, baš zato što je solidno glup, a previše ambiciozan, povjerovao da čini ispravnu stvar za sebe i Srbe ako mu je sam Putin amenovao takvu politiku, i da će stoga ovaj put ići do kraja, bez obzira na otvorene prijetnje američkih diplomata. Meni, kao bosanskom muslimanu, imponiraju ovakve američke prijetnje upućene Dodiku, ali mislim da nemaju efekta i da će ih neko Dodiku ‘iščitati’ kao izraz slabosti, a ne kao izraz (nekadašnje) američke moći. U najmanju ruku ovakva oštra reakcija međunarodnih diplomata u Sarajevu, posebno Amerikanaca, sigurno je zakašnjela i ne vjerujem da će odvratiti Dodika od njegovog nauma. Problem je što Bakir Izetbegović nema ništa adekvatno čime bi ga spriječio. Mislim da sad ne bi pomoglo ni da zamoli Erdogana, pa da ovaj umoli Putina da utiče na Dodika, kako je to već navodno činio. Čak što više, ako je zaista ”pukla tikva” između Putina i Erdogana, kako pišu mediji, zbog ratnih čarki u Idlibu, ovaj mu se može osvetiti na Bosni, piše urednik jednoga sarajevskog portala.

S druge strane osvanuo je jedan bombastični naslov, više paranoja, ”Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH na korak je od ‘Crne američke liste”’.

-Gospodin Dodik se i ranije ponašao na način koji je nedosljedan i nespojiv s Daytonskim sporazumom i on je zbog toga bio predmet američkih sankcija. Svako tko se pridruži anti-dejtonskim stavovima riskira da se pokrene takav odgovor Sjedinjenih Država, kazao je Palmer i tu su nekakvu poveznicu sa Čovićem pronašli pojedini krugovi u Sarajevu, makar je posve vidljivo kako je američki diplomata isključivo mislio na političare iz RS-a.

-Čović se javno Dodiku pridružio i u blokadama i u napadima na Ustavni sud BiH, a čime je bosanske Hrvate doveo u konflikt s Washingtonom i približio ih Moskvi, pokušavaju ugurati stožernika u arenu s Amerikancima.

Paralelno s tim nastoji se pamfletima i forsiranjem ”unutarnjeg neprijatelja” unijeti nered u HDZ BiH. Tako se istup bivšeg zamjenika predsjednika HDZ-a BiH Nike Lozančića u kojem iskazuje neposluh i osuđuje koaliciju Čovića s Dodikom, pokušava napuhati kao pobuna u stožernoj stranci. 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je vjerojatno zaigrao politički rulet, njegova avantura sablokadom državnih institucija, makar i privremena, je opasna, ali to ne amnestira i druge vođe, pa i Bakira Izetbegovića od grijeha i groznog stanja u državi.

Zato je Dodikov poziv na umirujući i dubinski dijalog jedino ispravna taktika. U ovom trenutku, koliko god bilo paradoksalno, to Bakiru Izetbegoviću ne odgovara, jer želi Dodika smaknuti na bilo koji način i to je moguće jedino u nekoj dubokoj krizi u kojoj će neka sila intervenirati. Koliko god Čović bio blizak Dodiku ovo je ipak fajt između vođe SDA i SNSD, uz doziranu medijaciju Amerike. J. S.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!