Smije li Dodik s američke crne liste uskočiti u Predsjedništvo BiH?

Ukoliko pobijedi, što će to značiti i donijeti Bosni i Hercegovini? U najkraćem, BiH će biti među malim brojem država čiji su šefovi na američkoj crnoj listi, poput primjerice Sjeverne Koreje! Njemu je zabranjen ulazak u SAD i bilo kakvi kontakti ili poslovanje sa svim američkim organizacijama računajući i banke i njihovim partnerima bez obzira u kojem dijelu svijeta se nalaze.

Sve se kreće ka mojoj kandidaturi za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine – rekao je preksinoć predsjednik SNSD-a i Republike Srpske Milorad Dodik.

Zabranjeni i kontakti

Uz napomenu da će o tome odlučiti rukovodstvo njegove stranke koje on u potpunosti kontrolira i koje radi isključivo po njegovim naredbama i nalozima, Dodik je zapravo i službeno najavio svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Ukoliko pobijedi, što će to značiti i donijeti Bosni i Hercegovini? U najkraćem, BiH će biti među malim brojem država čiji su šefovi na američkoj crnoj listi, poput primjerice Sjeverne Koreje! Njemu je zabranjen ulazak u SAD i bilo kakvi kontakti ili poslovanje sa svim američkim organizacijama računajući i banke i njihovim partnerima bez obzira u kojem dijelu svijeta se nalaze.

U prijevodu to znači da on kao eventualni član Predsjedništva BiH neće moći prisustvovati nijednom skupu i sastanku koji organiziraju organizacije sa sjedištem u SAD, uključujući i Ujedinjene nacije, Svjetsku banku, Međunarodni monetarni fond. Također, države , organizacije i diplomati koje posluju sa službenim Washingtonom zaobilazit će u širokom luku  člana Predsjedništva BiH koji se nalazi na američkoj crnoj listi.

Bez dvojbe, to bi BiH dovelo u težak položaj u međunarodnim razmjerima pa će biti zanimljivo kako će se Središnje izborno povjerenstvo odnositi prema Dodikovoj kandidaturi.

Dodik je najavio i kako će kao član Predsjedništva BiH direktno prekršiti Ustav BiH – rekao je da će urede imati u Istočnom Sarajevu i Banja Luci, a u sjednicama će sudjelovati putem videolinka!

Neće u Sarajevo

Najavio je i direktni udar na mnoge državne institucije, prije svih Sud BiH, Tužiteljstvo BiH, Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) s objašnjenjem kako za njih nema mjesta u Republici Srpskoj jer rade protiv njenih interesa.

Srbi ne žele živjeti u nametnutoj nego Daytonskoj BiH, onoj koja je u skladu sa Daytnskim sporazumom i Ustavom BiH – kazao je preksinoć Dodik i dodao „da se mene pitalo sastav Vijeća ministara ne bi bio izabran“.

Prema zakonskim i poslovničkim odredbama, sjedište Predsjedništva BiH je u glavnom gradu Sarajevu. Poslovnik o radu Predsjedništva BiH je precizan – redovne i vanredne sjednice se održavaju u Sarajevu u prostorijama Predsjedništva Bosne i Hercegovine ako se ne donese odluka da se održavaju na drugom mjestu.

Jedna odredba kaže kako sjednice Predsjedništva BiH nije moguće održati ako im fizički ne prisustvuju najmanje dva člana. Istina, postoji i propis koji kaže da se članu Predsjedništva BiH, ako fizički ne može prisustvovati sjednici, osigurava učešće putem telekomunikacijskih sistema.

Otvoreno je pitanje hoće li dva ostala člana pune četiri godine tolerirati Dodiku fizičko odsustvovanje sa sjednica i kako će ga on svaki put opravdavati? Inače, sjednice se u pravilu održavaju jednom u 14 dana.

Slijedom činjenice da Dodik neće da dolazi u glavni bh. grad i zgradu Predsjedništva, on neće prisustvovati niti razgovorima sa delegacijama stranih država i organizacija nego će slati svog izaslanika.

Koliko će sve ovo srušiti ugled i autoritet institucije Predsjedništva BiH i države u očima domaće i međunarodne javnosti, nije teško dokučiti. Ovo tim prije što će jedan član kolektivnog šefa države biti osoba sa crne liste SAD na kojoj su oni koji su prijetnja nacionalnoj sigurnosti najmoćnije zemlje, ali i kompletnom svijetu.

Piše: M. Osmović, [email protected]

 

error: Content is protected !!