SNSD, DNS i SP očekuju podršku 70 posto glasača u RS-u

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratski narodni savez (DNS) i socijalistička partija (SP) i na ove izbore idu zajedno.

U Banjaluci je jučer potpisan Sporazum o koalicijskoj suradnji SNSD-a, DNS-a i SP-a, prema kojem su kandidature na predstojećim izborima i za predsjednika Republike Srpske i za srpskog člana Predsjedništva BiH pripale SNSD-u. Sporazum su u Banskom dvoru potpisali predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, DNS-a Marko Pavić i SP-a Petar Đokić, uz nazočnost ostalih članova rukovodstava ovih partija, a Sporazum su prethodno prihvatili najviši organi ovih stranaka.

Sve se zna

Predsjednik SNSD-a i Republike Srpske Milorad Dodik kazao je kako je koalicija SNSD-a, DNS-a i SP-a najveća koalicija u BiH, najdugovječnija koalicija u regiji, ali i pobjednička koalicija.

-Odlučni smo ostvariti pobjede na svim razinama na kojima se pojavimo. Dogovorili smo zajednički nastup. SNSD daje kandidate za člana Predsjedništva BiH i kandidata za predsjednika RS-a, a pojedinačno idemo na parlamentarne izbore s tim što ćemo razgovarati kako ćemo nastupiti na razini BiH, rekao je Dodik.

Tri stranke su dogovorile da preostale funkcije, Narodna skupština RS-a, Vijeće naroda, Vlada RS-a, Parlament BiH i Vijeće ministara BiH kada dođe vrijeme dijele mjesta u skladu s izbornim rezultatima. Dodik je rekao i kako je dogovoreno da bez obzira na rezultate SP ima najmanje 10 posto funkcija, a DNS 15 posto. Bazična raspodjela vlasti ostaje trajno i ne može se mijenjati na štetu nekih koji će ulaziti u koaliciju. Oni koji uđu u koaliciju u budućnosti uzimaju postotak od stranke koja ih uvede u istu.

-Ovo je stabilizirajući sporazum za RS. Sporazum koji osigurava da RS do izbora bude stabilna… Živimo u različitim partijama a naša jedina ciljna partija jeste RS kojoj želimo podariti naše najbolje kadrove i mir, rekao je između ostalog Dodik. Dodao je i kako je koalicija tri stranke koalicija za razvoj i budućnost.

-Optimistični smo svi pokazatelji koji govore o raspoloženju javnog mnijenja kažu da se krećemo oko 65 do 70 posto ukupne podrške na svim razinama. To je ono što nam daje snagu i mi ćemo odnijeti pobjedu zajedno, rekao je Dodik.

Sporazum predviđa i formiranje međustranačkih tijela koja će dogovarati buduće politike. Zvanično se još SNSD nije odlučio o kandidatima a Dodik kaže kako će o kandidatima odlučivati svi zajedno.

-Zna se i jedno i drugo i svako mjesto, ali je naše pravo da odredimo trenutak kada ćemo to uraditi, rekao je Dodik.

DNS popustio

Samo dva sata prije potpisivanja sporazuma DNS je na sjednici Predsjedništva prihvatilo nacrt sporazuma prema kojem će SNSD predložiti kandidate za dvije najvažnije funkcije na predstojećim izborima. Iako je u prethodnim mjesecima bilo mnogo nesuglasica u samom DNS-u, ali i u odnosima s SNSD-om upravo zbog toga kome će pripasti pravo na kandidaturu za Predsjedništvo i predsjednika RS-a DNS se odlučio sve važne funkcije prepustiti stranci koja inače ima najveću snagu u koaliciji.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je nakon sjednice Predsjedništva stranke da će DNS ili SP, koja bude imala više glasova, prva birati među ostalim pozicijama – predsjednik Vlade Republike Srpske, predsjednik Narodne skupštine, predsjedavajući Vijeća ministara i predsjedavajući u Parlamentu BiH.

On je istakao kako je DNS ovim zadovoljan. Važno je kaže da se vlast osvoji, a da će se kasnije sve dogovoriti.

-Važno je da sve bude proizvod dogovora ove tri strane a na dobrobit građana RS-a i očekujem da će tako i biti, rekao je nakon potpisivanja koalicionog sporazuma Pavić dodavši kako je ovo logičan scenarij. Kaže kako potpisana koalicija garantira još četiri godine stabilnosti u RS-u, ali i borbu da BiH bude ono što je utvrđeno Ustavom , a ne “ono što pojedini pokušavaju od nje napraviti”. Kazao je kako koalicija očekuje još veću podršku građana na ovim izborima.

Ideja vodilja

Predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je kako stranke nose odgovorenost za sve što je urađeno u prošlim godinama.

-Još više smo potvrdili tu odgovornost za budućnost, a ta odgovornost stoji i za buduće…Moramo osigurati brži ekonomski razvoj RS-a i više novih radnih mjesta. To je naš motiv za suradnju i ranije i u buduće, rekao je Đokić. Smatra kako se mora pokazati da se RS nastavlja razvijati, da je stabilna, institucionalno snažna i faktor stabilnosti u regiji.

-Svi koji kritiziraju našu politiku mogu to pokazati građanima na izborima, a mi ćemo pokazati što smo uradili…Nismo okupljeni oko toga ko će gdje sjediti već oko ideje da gradimo snažnu RS. Nismo zadovoljni sa onim što je u prethodne četiri godine rađeno u BiH, rekao je Đokić i dodao kako će u budućnosti nastojati da i to isprave.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, [email protected]

 

error: Content is protected !!