SNSD i HDZ BiH protiv jačanja državne granice

Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost Parlamenta BiH na današnjoj je sjednici odbilo inicijativu zastupnika Naše stranke Predraga Kojovića kojom bi se Vijeće ministara BiH obvezalo sačiniti analizu propusnosti državne granice BiH i opremljenosti Granične policije BiH za bolju kontrolu državne granice. Ova odluka stigla je u vrlo kritičnom trenutku za BiH, u vrijeme kada ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić upozorava da u Grčkoj oko 100.000 migranata čeka proljeće kako bi preko Bosne i Hercegovine krenuli ka zemljama EU-a.

Prema pisanju agencija Patria, ta je inicijativa oborena glasovima SNSD-a i HDZ-a BiH. Dragan Mektić (SDS), član Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost i bivši ministar sigurnosti BiH, glasao je za inicijativu, svjestan opasnosti kakva prijeti. On je i ranije najavljivao kako će odlučivati u Parlamentu BiH i da neće poštivati zahtjev Milorada Dodika.

Za su glasali i Asim Sarjalić (SDA), Dženan Đonlagić (DF), Šemsudin Mehmedović (SDA), Amir Fazlić (SDA) i Zukan Helez (SDP), Dušanka Majkić (SNSD), Sanja Vulić (SNSD), Sredoje Nović (SNSD) i Marina Pendeš (HDZ BiH) dok Bariša Čolak i Borjana Krišto (oboje iz HDZ-a BiH), nisu nazočili sjednici. Inicijativa je pala jer nije dobila niti jedan glas iz reda Hrvata.

“Pendeš će poslati poruku Hrvatskoj ali i EU da ne želimo analizu o tome gdje i što trebamo popraviti, koja sredstva, materijala i kadrovska, trebamo povećati, na što trebamo staviti posebnu pozornost“, upozorio je Damir Arnaut na sjednici.

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, već duže vrijeme upozorava da ta policijska agencija ne može sama odgovoriti sve većem pritisku migranata.

error: Content is protected !!