SPAŠENA SEZONA: Teže od očekivanog, ali zasluženo

Mislim da smo zasluženo osvojili Kup BiH, iako moram priznati da zbog kvalitetnog Sarajeva i zbog imperativa dobrog rezultata to nije izgledalo najbolje. Ali mi smo na putu do finala bili fantastični rekao je trener Sablić

Teže od očekivanog, ali cilj je ostvaren. Široki Brijeg je izborio četrnaesti izlazak na europsku scenu. Odlučili su penali, ali to više nije ni bitno – jer, sezona je spašena.

Imao je Široki samo 1:0 s Koševa, ali se uzvrat na Pecari najavljivao kao gotov čin. ‘Kup je naš’, odjekivalo je s Pecare danima uoči uzvrata, no vrlo lako se moglo dogoditi da tako ne bude. Sarajevo je s penala iz 65. minute poravnalo ukupni rezultat, a da bi dobili konačnog pobjednika, potrebne su bile dvije serije udarac s bijele točke.

– Ovo je bio naš cilj i jedini način da spasimo sezonu i izađemo u Europu, konstatirao je nakon konačnog trijumfa mladi trener Goran Sablić.
– Mislim da smo zasluženo osvojili Kup BiH, iako moram priznati da zbog kvalitetnog Sarajeva i zbog imperativa dobrog rezultata to nije izgledalo najbolje. Ali mi smo na putu do finala bili fantastični. Čestitam svojoj ekipi i navijačima, dodao je.
Sličnog je razmišljanja bio i defanzivac Boris Pandža.
– Sarajevo je imalo zicere, imali smo i mi za 2:0 u Sarajevu, pa nismo zabili. Oni su sinoć zabili taj gol. Sarajevo je stvarno bilo dobro. Bolji su bili, međutim, uspjeli smo se obraniti i na neki način zasluženo pobijediti u dvije utakmice uz malo sreće. Bitan je trofej, rekao je.
Ivan Krstanović istaknuo je da je njegov tim igrao pod velikim pritiskom…
– Utakmica je bila neizvjesna, isto kao i u Sarajevu. Nesvjesno smo se malo povukli, ali na kraju možemo biti sretni i zadovoljni. Penali su bili lutrija i mi smo pobijedili. Tenzije su bile dignute, ali na nama je bio veliki pritisak. Morali smo osvojiti Kup kako bismo izašli u Europu sljedeće sezone, rekao je.
Sličnog je razmišljanja bio i Dejan Čabraja.

– Znali smo da će biti teško. Pripremali smo na to. Sarajevo je odlična ekipa. Dali smo sve od sebe. Priznajem, oni su bili bolji, dominirali su, ali to je nogomet. Na kraju smo sretno pobijedili. Jedanaesterci su uvijek lutrija. Trenirali smo, živjeli smo za ovo. Ovo nam je spasilo sezonu i na kraju je sve ispalo kako treba, rekao je.
Ovo je Širokom treći trofej Kupa, a zanimljivo da je kao i prethodni, 2013. godine, izboren preko bijele točke – prvu ‘kantu’ u Kupu Široki je podigao 2007. godine. Ukupno je to peti trofej koji je u periodu zajedničkog natjecanja klubova iz oba entiteta završio na Pecari.

Švrakić: Žalosno je izgubiti na ovaj način

U Sarajevu su, očekivano, jako, jako razočarani. “Žalosno je i tužno što smo izgubili na ovakav način. Objektivno smo trebali slavili dva ili tri razlike, međutim šanse koje smo imali, a nismo ih realizirali, skupo su nas koštale. Penali kao penali, to je lutrija. Pravili smo izmjene da penale pucaju igrači koji su odmorni i koji su na treningu svaki pogađali”, izjavio je pomoćni trener Zijad Švrakić, koji je zbog suspenzije Mehmeda Janjoša vodio momčad na Pecari. Jadikovati nije imao previše vremena pa se odmah osvrnuo na nadolazeći Vječni derbi. “Pokazali smo koliko smo dobra ekipa i da možemo i znamo igrati. U derbi ćemo ući kako treba. Želimo odigrati jedan dobar i kvalitetan meč, a koliko ćemo se uspjeti odmoriti, vidjet ćemo”, dodao je.

Piše: Slaven Nikšić, [email protected]

Svi osvajači Kupa BiH
2016/17.          Široki Brijeg

2015/16.          Radnik

2014/15.          Olimpic

2013/14.          Sarajevo

2012/13.          Široki Brijeg

2011/12.          Željezničar

2010/11.          Željezničar

2009/10.          Borac

2008/09.          Slavija

2007/08.          Zrinjski

2006/07.          Široki Brijeg

2005/06.          Orašje

2004/05.          Sarajevo

2003/04.          Modriča

2002/03.          Željezničar

2001/02.          Sarajevo


*period otkako se natječu
klubovi iz oba entiteta

 

error: Content is protected !!