SPECIJALCI TREĆI PUT PRED VRHOVNIM SUDOM: Obrana traži oslobađanje i momentalno ukidanje pritvora

Bivši specijalci MUP-a RS-a Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović, te njihov suučesnik i civil Oleg Banda, a koji su osuđeni na ukupno 40 godina zatvora, po treći su se put našli pred vijećem Vrhovnog suda RS-a.

Njihovi branitelji uložili su žalbu na presudu banjolučkog Okružnog suda iz srpnja prošle godine, te zatražili da se četvorka oslobodi, kao i da im se ukine pritvor.

U odgovoru na žalbu tužiteljica Živana Bajić je istakla da su navodi obrane neosnovani, te zatražila od vijeća Vrhovnog suda da ih odbaci i potvrdi prvostupanjsku presudu.

Malić, Paraš i Popović, koji su u vrijeme izvršenja kaznenog djela bili pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS-a, osuđeni su na jedinstvene kazne zatvora od po deset i pol godina, dok je Banda dobio osam i pol godina zatvora. Presudom su tada obavezani i da vrate 540.000 maraka, dio ukradenog novca od ukupno 617.000 maraka, a za ostatak nije utvrđeno gdje se nalazi.

Njima se u prošlogodišnjem procesu u Okružnom sudu Banja Luka treći put sudilo za pljačku novca UniCredit banke iz vozila “Sector security” na autoputu Banja Luka – Bosanska Gradiška u rujnu 2015. godine.

Vrhovni sud RS-a je dva puta ukidao presude spomenutoj grupi, a prethodnom presudom također su bili osuđeni na 40 godina zatvora.

Odvjetnica Jadranka Ivanović je ocijenila da se i treći put “ništa novo nije promijenilo”.

– Ništa novo se posljednjom presudom nije učinilo u smislu uputa i instrukcija koje je dao Vrhovni sud RS-a. Ne kažem da ne postoji neko obrazloženje, ali ono ne ispunjava ni minimum uvjeta. Ova najnovija presuda će biti uzor sudske prakse i pokazatelj sudovima kako će se ponašati ubuduće, kazala je Ivanović.

Ona se posebno osvrnula na “suđenje u nerazumnom roku”, tvrdeći da se proces od četiri godine i nekoliko mjeseci, ne može smatrati “razumnim”.

Također, komentirala je i pritvorske razloge za zadržavanje optuženih u pritvoru, te navela da danas “više niko i ne spominje i ne prikazuje” detalje iz ovog kaznenog djela.

– Oni ne smiju trpjeti mjeru pritvora zbog suđenja koje nije u razumnom roku. Molim vas da preispitate pritvorske razloge i pustite ih, još koliko danas, dodala je Ivanović.

Braniteljica Aleksandra Popovića Aleksandra Metlić, također je zatražila njegovo puštanje iz pritvora.

– Prošlo je dosta vremena da bi javnost bila zainteresirana. Poznato je da protekom vremena i senzibilnost javnosti opada, dodala je.

Ona je od vijeća Vrhovnog suda RS-a zatražila da preinači prvostupanjsku presudu i oslobodi Popovića. Odluka u ovom predmetu bit će donesena naknadno.

error: Content is protected !!