EP U ATLETICI Tuka: Tri utrke u tri dana znači da će taktika biti presudna

Od 1. do 3. ožujka će u Glasgowu biti održano 35. po redu Europsko atletsko dvoransko prvenstvo, a to je drugi puta da se tu održava jer je 1990. godine 21. izdanju ovog natjecanja također bio domaćin najveći škotski grad.

Trodnevno natjecanje na Emirates Areni će okupiti 637 atletičara iz 49 zemalja, a među njima će tri predstavnika imati i Bosna i Hercegovina. To su srednjeprugaši Amel Tuka i Abedin Mujezinović te bacač kugle, Mesud Pezer.

 – Žao mi je što idemo samo nas trojica. Volio bih da imamo brojniju ekipu, ali, ako Bog da, mislim da ćemo u narednom periodu imati više predstavnika na europskim prvenstvima, kazao je Tuka, koji je prije tri godine u Beogradu morao odustati jer ga je u kvalifikacijama nagnječio i ozlijedio Poljak Mateusz Borkowski.  

Tuka na europskim prvenstvima, ali na otvorenom, ima jedno četvrto (2016. godine u Amsterdamu, 1:45.74) i jedno šesto mjesto (Zurich 2014. godine, 1:46.12).

– Jako sam zadovoljan dosadašnjim pripremama. Nisam dosad jurio osobni rekord (u dvorani 1:46.33, od 10. veljače prošle godine iz Genta). Ostavio sam malu rezervu, kako bih bio što više gladan trka i rezultata, izjavio je Tuka.

U petak navečer bh. dvojac očekuju kvalifikacije. U subotu su polufinalne utrke, a u nedjelju finale.

– Tri utrke u tri dana u dvorani je jako teško, tako da će stvarno najspremniji moći doći do finala. Moj primarni cilj je da se nađem u finalu, jer u finale dolazi samo šest ljudi, od nas 36, napominje Tuka.

Istaknuo je da je dvoransko natjecanje ima svoje specifičnosti.

– Dvorana je skroz drukčija i puno je više važnija taktika. Ne smije se ništa prepuštati slučaju i nitko podcjenjivati. Vidjet ćemo već u petak, u kvalifikacijama kako će to proći, kaže Tuka.

Taktika je važna i zbog činjenice da će atletičari imati vrlo malo odmora između tri utrke.

 – I atletičari koji dođu s najboljim rezultatom neće imati neku prednost, jer će odlučivati skroz neki drugi faktori. Vjerujem kako će biti jako zanimljivo prvenstvo, zaključio je Amel Tuka. Er.B.

Mujezinović: Nadam se finalu

Abedin Mujezinović će u Glasgowu imati debitantski nastup na europskim dvoranskim prvenstvima. Normu za disciplinu 800 metara, koja je ovog puta iznosila 1:49.20, ispunio je 3. veljače u talijanskoj Padovi, gdje je i pobijedio s vremenom 1:48.57.

 – Činjenica da sam ovog mjeseca istrčao normu govori da spremno dočekujem nastup u Glasgowu. Naravno, nadam se da ću proći kvalifikacije u petak, a onda se u subotu boriti i za finale, izjavio je Mujezinović.

Pezer još jedan jak adut BiH

Zeničanin Mesud Pezer s velikim ambicijama putuje na Europsko dvoransko prvenstvo.

 – Cilj je uvijek prvo ući u finale, a onda ću tek razmišljati o medalji. Na borilište ću već prvog dana i nadam se da ću već prvim hicem prebaciti 20.50 m, odnosno ispuniti normu za finale, kazao je Pezer, koji je prije dvije godine, upravo u Beogradu, s dužinom 20,37 metara bio sedmi na EP-u u dvorani.

error: Content is protected !!