Glavni grad uz tračak atmosfere sa ZOI 84.

Advertisements

Jedan od najznačajnijih događaja u povijesti Bosne i Hercegovine, 14. Zimske olimpijske igre, su otvorene točno prije 35 godina u Sarajevu, a ove nedjelje će naš glavni grad i stadion Asim Ferhatović Hase na Koševu biti domaćin i svečanoj ceremoniji otvaranja Europskog omladinskog olimpijskog festivala – EYOF-a.

Na festivalu, koji će se održati od 9. do 16. veljače će sudjelovati više od 1.000 mladih olimpijaca te 750 članova delegacija iz 46 europskih zemalja. Tu je i 150 akreditiranih novinarskih ekipa te tisuće volontera iz BiH.

 – Nema puno gradova koji su olimpijski, a još manje ima gradova u kojima se dva puta pali olimpijski plamen. Sarajevo 1984. je imalo tu privilegiju i Sarajevo i Istočno Sarajevo u nedjelju na stadionu Koševo imaju ponovo privilegiju da se upali olimpijski plamen, koji je ovdje među nama. EYOF je izvanredan alat da živimo drukčiju BiH, da živimo BiH u kojoj će prevladavati upravo vrijednosti koje EYOF nosi sa sobom, a to su: izvrsnost, respekt, prijateljstvo, povjerenje, poštovanje i fair-play. I, to je ono što treba da ostane kao naslijeđe kada odu mladi ljudi iz 46 europskih zemalja. BiH je ponosna na ovaj projekat koji će probuditi emocije i dizajnirati mladim ljudima budućnost da imaju sjećanje, da imaju viziju kuda i na koji način trebaju živjeti u BiH, kazao je Izet Rađo, predsjednik OO-a BiH.

Natjecanje predstavlja najveći sportski festival za mlade sportaše u dobi između 14 i 18 godina. Odvijat će se u sedam disciplina na Jahorini, Bjelašnici, Igmanu, Trebeviću i sarajevskoj Zetri.

BiH će na EYOF-u predstavljati 21 sportaš i osam trenera, a u delegaciji na otvaranju biće šef misije i njegov zamjenik. Bh. predstavnici nastupiće u pet sportova: alpsko skijanje, ski trčanje, biatlon, snowboard i brzo klizanje, s tim da će neki od sportaša nastupiti u dvije discipline.

Zastavu BiH će na otvaranju nositi skijašica Esma Alić, a olimpijski plamen zapalit će najbolja bh. sportistkinja, džudistkinja Larisa Cerić. Er.B.

250

Oružane snage Bosne i Hercegovine su spremne dati puni doprinos ovom međunarodnom natjecanju s oko 250 pripadnika uz angažiranje jednog helikoptera u 24-satnoj pripravnosti za medicinsku evakuaciju (MEDEVAC) zračnim putem tijekom održavanja natjecanja.

200

Oko 200 pripadnika OS-a BiH će svakodnevno raditi na uređenju sportskih borilišta, a na raspolaganju će biti i tim OS BiH za eventualno uklanjanje eksplozivnih ubojitih sredstava.

error: Content is protected !!