MILORAD PRUSINA: Na nekadašnji Brotnjo me podsjeća današnji projekt Veleža

Uspon Brotnja se veže za dolazak na čelo predsjednika Ivana Medića 1998. godine koji je bio zanesenjak i zaljubljenik nogometa te osmislio čitav projekt europskog Brotnja, rekao je danas tajnik Sportskog saveza općine Čitluk, Milorad Prusina

Čitlučki Brotnjo je u bh. nogometu poseban trag ostavio titulom prvaka Bosne i Hercegovine iz 2000. godine poslije zajedničkog doigravanja u kojem su sudjelovali klubovi iz Federacije BiH, a s kojom su kasnije Čitlučani nastupili u 1. pretkolu Lige prvaka.

Do povijesnog naslova ih je vodio trener Ivo Ištuk koji je prethodno odlične uspjehe imao i s visočkom Bosnom, a osim u pretkolu Lige prvaka (ispali od Žalgirisa poslije 0:4, 3:0), kroz nekoliko svojih zlatnih godina igrali su i u pretkolu Kupa UEFA s norveškim Vikingom (0:1, 1:1), te u pretkolu Intertoto Kupa sa Zurichom (0:7, 2:1).

Svemu tome je svjedočio današnji tajnik Sportskog saveza općine Čitluk, Milorad Prusina, koji je u tom periodu (od 1998. do 2003.) bio tehnički tajnik Brotnja. Prusina je završio Fakultet sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu, bio je trener u Brotnju i nastavnik tjelesnog odgoja. Osam godina je bio predsjednik i potpredsjednik Komisije za natjecanje Prve lige FBiH, a danas je povjerenik Druge lige FBiH Jug te član Izvršnog odbora NS-a HNŽ.

 – Uspon Brotnja se veže za dolazak na čelo predsjednika Ivana Medića 1998. godine koji je bio zanesenjak i zaljubljenik nogometa te osmislio čitav projekt europskog Brotnja. Napravio je kompletan plan organizacije kluba, izgradnje stadiona, a ujedno i podizanja kvaliteta stručnog i igračkog kadra. Sve što je najavio kad me pozvao da radim u klubu, da ćemo izboriti Europu i podići stadion, je kasnije i ostvario, priča Prusina.

U toj fazi Brotnjo je vodio Blaž Slišković, Ivo Ištuk, Srećko Lušić, a igrali su neki u širem smislu poznati igrači poput Dragana Blatnjaka, Dalibora Šilića, Igora Jančevskog, Enesa Mešanovića, Danijela Krivića…

 – Osim predsjednika Medića, veliki doprinos je dao direktor kluba, pokojni Ivan Bencun, inače otac sadašnjeg igrača Zrinjskog, Marka Bencuna. Spletom okolnosti i događanja Medić 2002. odlazi iz kluba i tada započinje pad Brotnja, pojašnjava Prusina.

Danas je Brotnjo član Druge lige FBiH Jug, a ono što je ostalo iza pet uspješnih godina je stadion Bare.

 – Iza Brotnja nije ostala nikakva hipoteka nekom društvenom proračunu ili dubioza, blokada i slično. Ostao je kapitalni objekt stadion, rezultati i velika promidžba kluba i općine Čitluk, ističe Prusina i zaključuje:

 – Brotnjo je bio preteča organizaciji sadašnjih vodećih klubova u bh. nogometu, a posebno me podsjeća na današnji projekt predsjednika Veleža gosp. Šemsudina Hasića.

Čitluk danas nema ljude koji bi pokrenuli klub

Prusina smatra da će Brotnjo teško opet u Premijer ligu.

 – Ostala je stadionska infrastruktura kao temelj kad bi došli neki novi ljudi. Prva liga nije neostvariva, ali Premijer liga teško. Međutim fali ljudi s idejom i zaljubljenika u nogomet, posebno podrška iz privatnog sektora, odnosno ulagača. Mislim da u Čitluku sad nema čovjeka, ili više njih, koji bi pokrenuli Brotnjo. Ne kažem da ne vole Brotnjo, ali nemaju taj kapacitet. Meni ostaje žal za onim Brotnjom, ali sam ponosan što sam prošao tih 4 – 5 godina u klubu kad je došao do vrhunca, rekao je Prusina.

Milorad Prusina

Liga usporenog intenziteta

Usporedio je Prusina nekadašnje i današnje nogometne prilike u BiH.

 – Mislim da je kvaliteta bila zavidna, a interes publike dosta veliki. Igrači su bili talentiraniji, ali se danas radi ozbiljnije. Međutim tad su u naše klubove dolazili kvalitetni igrači i od nas dalje odlazili, a sad je Premijer liga puna limitiranih igrača koji osvanu u bh. klubovima kad nemaju gdje drugo. Ovo je za njih liga po mjeri, liga usporenog intenziteta.

Piše: Ersan Bijedić,[email protected]

error: Content is protected !!