TERZIĆ: Trčanje mi je vratilo natjecateljski adrenalin i želju za borbom

Svoj najbolji maraton je istrčala u Hamburgu prošle godine (3:28:37; 29. travnja), dok je najbrži polumaraton trčala u Splitu također 2018. godine (1:36:51)

Omasovljeno dugoprugaško trčanje i velika ekspanzija uličnih utrka kroz posljednjih nekoliko godina u Bosni i Hercegovini je po prirodi izdvojila neke od natjecatelja u obje konkurencije.

Kod žena se, između ostalih, svojim rezultatima ističe i Hanifa Terzić (36) koja je u prošloj 2018. godini istrčala treći najbrži maraton (utrka na 42.195m) od djevojaka u BiH (Hamburg, 3:28:37; 29. travnja).

Terzić se oprobala u baletu i lationameričkim plesovima, a ima zanimljivu povijest u različitim sportovima. Članica je i PD Bjelašnica. Trenirala je po jednu sezonu odbojku i tenis, ali je njena prava sportska ljubav Tae Kwon Do u kojem je bila aktivna devet godina. Potom je tri sezone bila u Kick Boxingu.

 – Učila sam od sjajne trenerice, Elze Kasalo, koja je sa 18 godina bila europska prvakinja. Osim toga, profesor je sporta i vrsni instruktor grupnih programa, pojašnjava Hanifa Terzić.

 – Klub se rasformirao zbog nedostatka članova. Nisam imala zanimanje da tražim novi klub zbog drugih obveza. Tad sam već 8 godina radila, prvo kao novinarka na Radiju Federacije, potom kao nastavnik matematike i informatike, a od 2007. kao ekonomista. Zato sam imala manje slobodnog vremena za ozbiljan trening. Na prijedlog Elze sam ostala u fitness centru i obučila se za instruktora grupnih treninga, što radim već deset godina, dodala je.

Tu počinje i priča o trčanju. Prvu utrku je istrčala na inicijativu trenerice Kasalo, Vivicitta u Sarajevu, 4km, travanj 2010.

 – Bilo je simpatično, ali nisam imala mnogo poštovanja prema sportu kojem je trčanje samo sebi svrha. Ranije mi je trčanje bilo samo jedan dio kondicijskih priprema.

Ipak potom prvi istrčani Sarajevski polumaraton je donio promjenu.

 – Rad u teretani, iako je ispunjavao potrebu za fizičkom aktivnošću o kojoj sam razvila ovisnost od djetinjstva, bio je lišen uzbuđenja natjecanja, a to mi je jako nedostajalo, kad sam napustila Kick Boxing. Trčanje mi je vratilo taj adrenalin i želju za borbom.

Ipak privatne i poslovne obveze su utjecale na stanku u periodu između 2011. i 2014.

 – Ipak sam se na proljeće 2014. brzo vratila u formu prije svega zahvaljujući cardio i treninzima snage, koje sam kontinuirano godinama radila u dvorani 2 sata dnevno. Iznenadila sam se svojim rezultatom (1:42) na polumaratonu u Sarajevu te godine. Postalo je zanimljivo, pa sam odlučila da posvetim malo više vremena i tim treninzima, priča Terzić.

Ovaj jednostavni sport postaje sve popularniji u našoj zemlji. Zašto trčati?

 – Preporučujem trčanje zato što je individualni sport. Možeš trenirati kad želiš, s kim hoćeš i prema tome koliko imaš vremena. Nisi vezan za neki klub i ekipu, i nisu potrebne neke specifične vještine koje moraš savladati. Jedino što te može zaustaviti da ne odeš trčati danas je tvoja volja, zaključila je Hanifa Terzić. Er.B.

Ozljeda tetive

Već 2015. godine je redovito trčala dugoprugaške ulične utrke, ali ju je dočekala i prva teška ozljeda tetive.

 – To me je natjeralo da počnem poštovati trčanje, specifičnosti vezane za ovakav trening i da posvetim vrijeme izučavanju različitih načina treniranja. Krajem 2016. počinjem da radim po programu trenera Igora Yovanovitcha i uskoro ozbiljnije popravljam rezultate na svim distancama.

Najbolji maraton istrčala u Hamburgu

Njen najbolji maraton je već spomenuta utrka u Hamburgu, dok je najbrži polumaraton trčala u Splitu također 2018. godine (1:36:51).

 – Najvećim uspjehom u polumaratonu ipak smatram onaj iz 2014. godine (1:42) kad sam napravila ono što nisam sanjala da mogu i, zahvaljujući tome, motivirala se da dam šansu trčanju.

Ekspanzija trčanja

Do prije nekoliko godina se broj utrka u BiH na godišnjoj bazi mogao prebrojati na prste jedne ruke. Međutim u 2018. godini je održano gotovo 50 uličnih i brdskih utrka, a u Sarajevu, Tuzli, Tomislavgradu, Brodu i Banjoj Luci su pokrenute i rekreativne lige. Jedna takva će ove godine biti pokrenuta i u Mostaru.

 – Broj trka i trkača u BiH je u proteklih dvije godine bar udvostručen, i to je sjajna stvar. Trenutno kvaliteta organizacije mnogobrojnih utrka i pojedinačnih rezultata ne prati srazmjerno tu ekspanziju. Ali nadam se da će se u skorijem periodu izdvojiti neki talentirani pojedinci, i u tom smislu doprinijeti kvaliteti dugoprugaške zajednice u našoj zemlji, izjavila je Terzić.

error: Content is protected !!