SRBI NAJAVLJUJU BLOKADU PUTA OD DRVARA DO LIVNA: Najava HDZ-a BiH nas vrijeđa, suprotstavit ćemo se svim sredstvima

Predstavnici Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH najavili su u utorak da će pozvati pripadnike tog konstitutivnog naroda da blokiraju put od Drvara ka Livnu, nakon što je iz HDZ-a BiH najavljeno da će u Drvaru 13. rujna biti obilježeno oslobođenje tog grada. Kako je na jučer u Sarajevu održanoj tiskovnoj konferenciji naveo predstavnik Odbora Đorđe Radanović, u Drvaru je prije rata živjelo sedam Hrvata te se postavlja pitanje od koga je on oslobođen. Prema njegovim riječima, Drvar je, zapravo, tada okupiran grad u kojem su živjeli većinom Srbi. “To je dan kada je Splitska gardijska brigada ušla u Drvar, odnosno osobe koje s tim gradom nemaju nikakve veze, smatramo to uvredom. Stanovnici općina koje su bile većinske srpske, a to su Drvar, Grahovo, Glamoč i Bosanski Petrovac, sada imaju samo jedan izbor – da se obrane ili da odlaze“, naveo je Radanović dodavši da naja u proslave oslobođenja Drvara drže uvredom. “Suprotstavit ćemo se svim sredstvima da se spriječi slavlje kojima se prkosi povratnicima“, najavio je Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Ravnopravna zastupljenost knstitutivnih naroda

On je, u ime Odbora, podržao dogovor o uspostavi vlasti kojeg su potpisali lideri SDA Bakir Izetbegović, HDZ-a BiH Dragan Čović i SNSD-a Milorad Dodik, osobito dio sporazuma koji se odnosi na ravnopravnu zastupljenost naroda. To bi značilo, kako je dodao, da će u Unsko-sanskoj županiji (USŽ) od svih zaposlenih u tijelima uprave biti 25% Srba, a u Tuzlanskoj župnaiji njih oko 24%. Prema podacima koje je on iznio, do sada su, od 251 državnog službenika u Vladi TŽ-a, zaposlena svega četiri Srbina. “Iz Tuzlanske županije, za koju smo smatrali da je oaza multietničnosti, dolazi negativna priča. Zvaničan akt pokazuje da su od 251 državnog službenika u Vladi TŽ-a svega 4 Srbina, dok su od 196 namještenika svega tri Srbina“, rekao je Radanović.

Protivljenje izmiještanju migranata iz Bihaća u Medeno Polje

U osvrtu na migrantsku krizu u našoj zemlji, kao i na najavu Vlade Unsko-sanske županije da će migrante iz Bihaća premjestiti u selo Medeno Polje nadomak Bosanskog Petrovca, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH ocijenio je da bi to značilo da se i Srbi i Bošnjaci iz tog grada trebaju iseliti. Podsjetio je da je Općinsko vijeće Bihaća jednoglasno donijelo rezoluciju kojom se traži obustavu premiještanja migranata, a Radanović tvrdi da je najavljena i blokada puteva ka Bosanskom Petrovcu iz Bihaća u slučaju da se ostvari nakana Vlade USŽ-a da migrante premjesti u Medeno polje. “Sada će migranti iz afro-azijskih zemalja koji imaju sklonost ka nasilju hodati po Bosanskom Petrovcu. Kako ustrajati na ideji održivog povratka kada se u povratničko naselje planira naseliti stanovništvo druge vjere? To je isto kao kada bismo mi doveli pravoslavne Kopte iz Egipta da žive u Kozarcu“, rekao je Radanović uz napomenu da bi navedeno značilo izravno kršenje Aneksa 7 Daytonskog sporazuma, koji se odnosi na povratak, te da su o svemu upoznati i predstavnici diplomatskog kora u BiH.

5 thoughts on “SRBI NAJAVLJUJU BLOKADU PUTA OD DRVARA DO LIVNA: Najava HDZ-a BiH nas vrijeđa, suprotstavit ćemo se svim sredstvima

 • kolovoz 13, 2019 at 3:49 pm
  Permalink

  Tzv BIH je Fasisticka NATO drzava u kojoj samo Fasizam napreduje a sve drugo stagnira.

  Reply
  • kolovoz 13, 2019 at 11:43 pm
   Permalink

   FASISTI su uvjek napadali SRBE jer im smetaju na putu na svojoj zemlji.

   Reply
 • kolovoz 13, 2019 at 10:59 pm
  Permalink

  Koliko je srba prije rata zivilo u Zvorniku. Bratuncu , Srebrenici , Visegradu Foci ispod 30% a kopliko sad u procentima. Napravili ste genocid u istocnoj bosni a sad nesta govorite o Drvaru bagro od ljudi ako se moze reci daste ljkudi.

  Reply
  • kolovoz 13, 2019 at 11:41 pm
   Permalink

   SRBI su do 1941.g od pamtivjeka bili vecina u Mostaru Sarajevu i cjeloj Srpskoj BIH.
   GENOCID nad vecinskim NARODOM od Fasista muslimansko/hrvatskih.-1914-1941-1991

   Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!