STARA GRADSKA JEZGRA PREPUNA KAOSA: Je li Mostar grad ili palanka? (FOTO)

Stara gradska jezgra Mostara, sa simbolom grada Starim mostom,  koja je uvrštena na prestižnu listu UNESCO-a u južnoafričkom gradu Durbanu, danas pruža sliku pred kojom se građanin može samo postidjeti i osjetiti gorčinu, tjeskobu i rezigniranost, pa čak i tugu kad osjeti totalni javašluk i odsustvo iole značajnije brige gradskih struktura za ovo područje.
Anarhija je prisutna u tolikoj mjeri da taj centralni dio grada, u kome se intezivno odvija pulsacija domaćih i stranih gostiju, više podsjeća na palanku nego na grad.

Mnogobrojne anomalije

Pođimo od Male tepe prema Kujundžiluku i već na prvi pogled zapažamo anomaliju koju bi na zapadu po kratkom postupku anulirali za dobrobit građana i turista podjednako. Vlasnicima i korisnicima poslovnih prostora očito nije dovoljna površina prodajnog prostora za koju imaju ugovore. Pored nje koriste dio prostora ispred radnji. Međutim, kako inspektori ne obilaze ovo područje, a razloga ima podosta , od ličnih interesa do intervencija „odozgo“ da probrane ne diraju zbog „viših interesa“, trgovci  sebi daju za pravo da zauzimaju prostor čak do polovine ulice, čime umnogome sužavaju prostor za kretanje. Prava je umješnost proći grupama stranaca kroz taj  labirint koga stvaraju vješalice i tezge sa popunjenom robom, reklamni paneli te stolovi ugostiteljskih objekata. Može se zaključiti da u toj zoni nema apsolutno nikakvih pravila niti se zna tko upravlja i vodi brigu o redu i čistoći ove gradske jezgre. Tende se spuštaju toliko nisko da predstavljaju opasnost za oči onih posjetititelja koji imaju veću visinu. Navečer je situacija još teža jer se dodatno iznose stolovi i stolice a tezge se sa obje strane pomjeraju čak dalje od sredine ulice. Na glavnoj ulici , u dijelu gdje stranci kreću u posjetu muzeju Hercegovine  svakodnevno se nalaze veće količine smeća sa nekoliko kolica koje koriste čistači. Tu su sami sebi odredili depo za kolica i nitko ih ne dira niti to kome smeta. Čak ni gradskim ocima i resornim službama Područnog ureda Stari grad i Agenciji za upravljanje Starim gradom.

Balkanska filozofija

Fejićeva je posebna priča gdje su devijacije još drastičnije. Nakon popločavanja i postavljanja kamenih bankina  i metalnih  prepreka na hidraulični pogon na tri mjesta- kod  Karađozbegove džamije, na vrhu ulice Mala tepa i kod Musale, bilo je očekivati da će skupo plaćene betonske kocke, betonski stubovi i srednji pomjerljivi stubovi vršiti predviđenu funkciju. Balkanska filozofija je brzo dala odgovor. Odredila je da sve mora biti suprotno i da su ti izdaci napravljeni samo da bi se vidjelo kako teorijski treba biti, a da je praksi sve inverzno, jer samo tako može trajati anarhija u svemu a ona odgovara određenim krugovima. Da se desilo drugačije i zaključak ne bi bio ovakav. Kocke su pomaknute sa pozicije na kojoj su po nacrtu postavljene i time se otvorio prostor za prolaz automobila najvećih gabarita. Stubovi na hidraulični pogon uopće nikad nisu stavljeni u funkciju , iako su sva sredstva za popločavanje i pomenute prepreke obezbijedili građani preko poreznih obveza. Nitko od mjerodavnih, posebno onih  iz inspekcijskih službi ne reagira na dva betonska stalka za suncobrane koje je tek tako odbacio vlasnik buregdžinice na Musali, kao da je taj prostor privatno vlasništvo. I mjesecima tako stoje kao „ukrasi“ javašluka. Zašto ne reagiraju mjerodavni? Najvjerovatnije zato što im to ne predstavlja nikakvu devijaciju, jer su navikli u svojim malim mjestima da tako može biti. Ovo je ipak grad sa gradskim pravilima ponašanja, sa tradicijom kulturnog i urednog grada, sa građanima starosjediocima koji vole svoj grad kao zjenicu oka svog,  i diče se njegovom blistavom tradicijom. Danas se oni moraju stiditi zbog onih koji ne reagiraju na devijacije, na prljavštinu i opći nered.

Građani trpe i gunđaju

U Fejićevoj ulici koja po svemu daje utisak kaosa, u svako doba dana niz kombija i većih kamiona dopremaju robu za trgovine praveći veliku gužvu i pružaju ružnu sliku. Dubrovčani koji vole svoj grad i diče se ljegovom ljepotom, odredili su strogo jutranje sate za istovar robe. Čak su potpuno zabranili  ulaz vozila, tako da se autokarama na električni pogon roba prenosi do radnji. To njihovo iskustvo treba samo prepisati i stvar se elegantno riješi. Ne, sigurno se neće riješiti jer treba stotine sastančenja da se jedan obična odluka usvoji i uvijek ima „opravdanja“ da ne bude usvojena.

Građani trpe i s pravom gunđaju, izražavaju nezadovoljstvo tražeći ne samo više sluha za sve ove probleme nego i odgovornost službi koje bukvalno spavaju dubokim snom i hvale postojeće stanje jer su sigurni budžetski korisnici. Mostar i Mostarci ne zaslužuju ovakav tretman. Bankina na hidraulični pogon postavljena na Šetalištu je u funkciji. Koja nam se poruka time šalje i šta to u biti znači? Tamo radi ovdje ne.

Piše: Zlatko Serdarević

error: Content is protected !!