STATE DEPARTMENT: Korupcija u BiH, konfuzija u raspodjeli nadležnosti

U posljednjem izvještaju State Departmenta o poštivanju, tj. o kršenju temeljnih ljudskih prava u BiH, tretiraju se brojni životni problemi građana ali i funkcioniranje vladajućih struktura te izborni procesi. Izvještaj počinje pojašnjenjem da je BiH demokratska država s dvodomnim parlamentom, dok su, pak, mnoge funkcije u nadležnosti dva entiteta u državi, Federacije BiH i Republike Srpske, te Brčko Distrikta BiH  kao autonomne upravne jedinice pod suverenitetom BiH.

Navodi se i da Daytonski mirovni sporazum iz 1995., koji je okončao rat u BiH, pruža ustavni okvir za administrativne strukture države, dok ostali dijelovi sporazuma određuju obveze vlada za zaštitu ljudskih prava, kao što je pravo izbjeglih i raseljenih vratiti se na svoja ognjišta.

U izvještaju State Departmenta se napominje i da su posljednji Opći izbori u BiH održani 2014., a za koje je OESS ocijenio da su održani u “rivalskoj atmosferi” u kojoj su kandidati imali mogućnost za slobodnu političku izbornu kampanju s osnovnim slobodama kao što su sloboda izražavanja i udruživanja. OESS zamjećuje da su izbori sprovedeni efikasno u administracijskom pogledu, ali da su neki izborni kandidati manipulirali izbornim komisijama, čime je umanjeno povjerenje u izborni proces. Iako su vlasti zadržale efektivnu kontrolu i koordinaciju nad agencijama za provedbu zakona i sigurnosti, ocjenjuje se da postoji nedostatak jasne raspodjele nadležnosti i odgovornosti između 16 agencija za provedbu zakona, što dovodi do povremenih konfuzija i preklapanja odgovornosti. U izvještaju se ukazuje i na slučajeve ograničavanja sloboda izražavanja i medija, kao što su zastrašivanje i prijetnje novinarima, a ukazuje se i na rasprostranjen problem korupcije u institucijama vlasti, kriminal i nasilje nad manjinama. Spomenuti su i slučajevi policijskog nasilja uz opasku da do listopada 2017. godine nije bilo informacija o epilozima tužiteljskih istraga.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!