Stiglo cjepivo za gripu, cijepljenje počinje u ponedjeljak

Ministarstvo zdravstva rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije za ovu sezonu osiguralo je sredstva za nabavku 2.300 doza četverovalnetnog sezonskog cjepiva protiv gripe (VAXIGRIP TETRA), koja sadrži dva podtipa virusa gripe A i dva podtipa virusa gripe B. Cjepivo je namijenjeno  za osobe starije od 65 godina, osobe sa kroničnim oboljenjima, posebno za oboljenja srca i pluća, bubrega, bolesti metabolizma i osobe oštećenog imunog sustava. 
Kako se navodi iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, cjepiva su nabavljena i distribuirana dvim domovima zdravlja na području HNŽ-a, a preko njih i staračkim domovima.  Shodno tome, cijepljenje protiv gripe u Hercegovačko-neretvanskoj županiji započet će u ponedjeljak. Cijepljenje će biti besplatno, a prednost imaju osobe čije zdravstveno stanja povećava rizik od nastanka komplikacija te bolesti.

Gripe još uvijek nema

Svake godine se apelira na cijepljenje stanovništva, posebice onih najugroženijih. Iako niti jedno cjepivo nije učinkovito 100 posto, zato što je bolest  gripe specifična, preporučuje se cijepljenje najugroženijih kategorija stanovništva. Zbog toga što je u vrlo visokom stupnju učinkovito pacijent je u većini slučajeva zaštićen od gripe, a ako i dobije bolest te godine kad je primio vakcinu, ona se manifestira u znatno blažoj formi.
Svake godine oko deset posto europske populacije se zarazi virusom gripe. Najviše su ugroženi stariji ljudi, djeca i osobe s kroničnim oboljenjima koji su u najvećem riziku od ozbiljnih komplikacija koje uključuju upale pluća, miokarditis (upalu srčanog mišića) i encefalitis (upalu mozga), koje mogu dovesti do smrti.
Virus gripe se lako i uobičajeno prenosi sa osobe na osobu putem kapljica, kašljanjem ili kihanjem. Iz Zavoda objašnjavaju da treba znati da gripa nije obična prehlada, već ozbiljna bolest čiji su osnovni simptomi povišena temperatura, groznica, glavobolja, bol u mišićima, grlobolja i kašalj. Kada je u pitanje trenutno stanje u hercegovačkim domovima zdravlja, još uvijek nisu zabilježeni slučajevi gripe, što se pripisuje izuzetno toplom vremenu.
Inače, siječanj i veljača su ‘rezervirani’ za gripu u našim krajevima, iako je i  mjesec prosinac znao biti  ‘bombardiran’ slučajevima gripoznih oboljenja.
Tip A i B
Inače, sezonske epidemije nisu uopće tako dramatične i one su uglavnom tu svake godine. Neke veći razmjeri kao što bi bila pandemija koja zahvata sve kontinente su opasnije dok su sezonske epidemije svake godine prisutne i nisu razlog  za paniku. U svijetu je zastupljen virus gripe tipa A koji obuhvaća i ljude i životinje, a na našim prostorima virus tipa B, koji zahvaća samo ljude, a zastupljen je u mjeri od 80 posto, navode stručnjaci. 

One thought on “Stiglo cjepivo za gripu, cijepljenje počinje u ponedjeljak

  • studeni 9, 2019 at 3:32 pm
    Permalink

    Treba dodati da prosle godine se nisu mogli cijepiti protiv gripe i oni ljudi stariji od 65 godina, a koji su inace relativno zdravi. Jesu ali da privatno nadju negdje vakcinu protiv gripe. Mislim da nije bilo vakcine i za svo medicinsko osoblje, a koje po prirodi posla dolazi u kontakt sa moguce oboljelim ljudima od gripe.
    Ove godine je nabavljen manji broj cjepiva. Znaci da je stanje po tom pitanju losije.

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!