Što ako Fajić ode: Dati se u potragu za novim napadačem ili se pouzdati u postojeći kadar?

Čiste brojke kažu: Nusmir Fajić je na terenu proveo 2412 minuta, odigrao je 28 utakmica te je postigao isto toliko golova. Šest puta je bio dvostruki strijelac, protiv Igmana i Novog Travnika trostruki. Usporedbe radi, prvi strijelac Premijer lige u prošloj sezoni, Sulejman Krpić, 16 puta se upisao u strijelce. Fajićev doprinos u ostvarenom rezultatu je bio ogroman, ali definitivno niko nije mogao očekivati da će stvari razvijati u ovom smjeru.
Jer prije nego što je zaigrao za ekipu Veleža, puno je upitnika stajalo pored njegovog prezimena. Zašto je izabrao Velež, je li ozlijeđen, koliko će mu vremena trebati za oporavak, ulazak u formu, itd. Međutim Fajić je već u prva tri kola zabio šest puta i vrlo brzo nevjerne Tome ostavio bez materijala za spekulaciju. Nakon sjajne polusezone pričalo se o tome kako Fajić vrlo izvjesno napušta Velež, kako su ponude na stolu, od pojedinih klubova Premijer lige do daleke Kine. Na kraju ni od toga nije bilo ništa.

Klub već ima alternative


Sada opet imamo sličnu situaciju, s tim da se čini da ni Velež kao klub ne bi imao ništa protiv kada bi se eventualni transfer realizirao. Moguće je da bi dio novca od transfera odmah bio usmjeren na novog napadača, ali možda i ne.
To je stvar stručnog stožera i samog vodstva kluba. Prvo pitanje koje se postavlja da li bi klub mogao pronaći adekvatnu zamjenu? Opet je odgovor dvosmjeran, možda da, možda i ne. Međutim, nije nevažno spomenuti i činjenicu da Velež u ovom trenutku ima Brazilca Brandaa koji je puno mlađi od Fajića i koji se u dvije i pol sezone 31 put upisao u strijelce, što sigurno nije mala brojka. Vrlo dobar je bio i Haris Ovčina sa devet golova u 25 susreta, dok su svoj posao od ostalih ofanzivaca solidno obavili Obren Cvijanović (4 gola, 22 utakmice) pa i Valmir Berisha (449 minuta, 11, utakmica, 1 gol).


Premijer liga je zahtjevnija

U toj nekoj soluciji odlaska Fajića, teško će, bez obzira na novac koji se eventualno potroši, Velež opet pogoditi na ovaj način s klasičnim napadačem, ali isto tako mnogi su mišljenja da bi navedeni igrači, posebno Berisha mogli dati još i više u slučaju kada bi dobili veću minutažu i više prostora na poziciji klasičnog napadača.
Naravno, Fajić svojim iskustvom može puno pomoći, može biti igrač koji iz ničega zabije gol, nakon prekida, iz skoka. Međutim, isto tako treba uzeti u obzir činjenicu da je ovo ipak Premijer liga, da su protivnički igrački iskusniji, da se igra drugačije. Puno je stvari ‘na vagi’, a stručni stožer i uprava kluba su ti koji u ovoj situaciji moraju izvagati što je najbolje za klub.

F. I. 

error: Content is protected !!