Što Ante Rezić može učiniti u posrnuloj tvornici?

Na jučer održanoj sjednici Nadzornog odbora društva Aluminij d.d. Mostar, dužnosti je razriješen dosadašnji direktor (jedini član uprave) Dražen Pandža, dok je za vršitelja dužnosti direktora (jedinog člana uprave) Društva imenovan Ante Rezić iz Mostara.

Stručnjak

Rezić, rođen 1956. godine u Mostaru, po završetku osnovne i srednje škole, 1975. godine odlazi na studij elektrotehnike u Zagrebu, gdje je i diplomirao 1979. godine, a doktorirao 1995. godine. Od 1979. godine do 1996. godine radi u Elektrotehničkom institutu u Zagrebu, gdje se bavim znanstveno istraživačkim radom. Godine 1996. godine dolazi u Aluminij d.d. Mostar, gdje radi i sada. Od 1996. godine, vanjski je suradnik na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike.

Ante Rezić radnik je s bogatim iskustvom u tom Aluminiju d.d. Mostar i to na funkcijama od Glavnog tehnologa za elektro-uređaje, predstavnika Uprave za sustave upravljanja do direktora Sektora energetike, informatike i sustava upravljanja, s kojeg mjesta je imenovan na dužnost vršitelja dužnosti direktora Aluminija d.d. Mostar i to na period od tri mjeseca, priopćeno je iz Aluminija.

Tko je kriv za propast?

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. srpnja 2019., nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova. Početkom rujna, od nekadašnjih 900 zaposlenika, njih 600 dobilo je otpremnine i rješenja o prestanku radnog odnosa, a do kraja 2019. godine rješenja su dobili i preostali radnici.

Skupština dioničkog društva Aluminij d.d. Mostar trebala bi 21. veljače odlučivati o ponudi izraelsko – kineskog konzorcija M. T. Abraham Group S.A o zakupu dijela imovine društva Aluminij d.d. Mostar. Vlada Federacije BiH najveći je pojedinačni vlasnik Aluminija s 44% dionica, koliko imaju i mali dioničari, dok je Vlada Republike Hrvatske vlasnik preostalih 12% dionica.

Bez obzira što postoji potencijalni investitor, i dalje je potpuno neizvjesno što će se u budućnosti dogoditi s Aluminijem. Trenutačno stanje je više nego porazno, izgubljeno je više od 900 radnih mjesta i uništena tvornica koja je desetljećima prehranjivala Hercegovinu. Najtragičnije od svega je što je propast takve tvornice shvaćena kao posve normalna stvar jer su ‘uvjeti na tržištu bili negativni’. Poslije propasti ključni politički lideri baratali su s obećanjima o ponovnom pokretanju proizvodnje, vraćanju radnika na posao, dok je Vlada FBiH uporno ponavljala da će se teško izbjeći stečaj.

Vrijeme će pokazati tko je davao lažna obećanja, a tko je bio u pravu. Jedino je upitno hoće li najavljene i javno obećane istrage dati odgovor na pitanje tko je opljačkao Aluminij?

J. S.

7 thoughts on “Što Ante Rezić može učiniti u posrnuloj tvornici?

 • veljača 12, 2020 at 12:30 pm
  Permalink

  Toji vasi lideri su baratali doklesu imali sto izvlaciti sada sumati mati

  Reply
 • veljača 12, 2020 at 5:42 pm
  Permalink

  Sve je to ok strucnjak ovo ono samo je pitanje hoce li slusat sebe i svoju struku ili HDZ i njene lopove

  Reply
 • veljača 12, 2020 at 8:21 pm
  Permalink

  Ko ce da daje tom mungosu placu ako alminiski ne radi a ovi radnici koji se jos vrte po alminiskom oni se snalaze tako sto svaki dan cerupaju i iznose bakar i ostale stvari sa strazarima dodzite ako ne vjerujete pa da vidite cerupanje koje se vrse.

  Reply
  • veljača 13, 2020 at 5:19 pm
   Permalink

   Gost ne sakrivam se iza drugi samo je problem sto nemogu ispred ti drugi koji ti navodis posto je prika dug red ili ako mzes da me preko veze uguras medzu prve pa mozemo tal napraviti postena kuco.

   Reply
 • veljača 13, 2020 at 9:43 am
  Permalink

  Ti koji to pises si glavni lopov samo pogledaj istini uoci inemoj se iza drugi skrivati

  Reply
 • veljača 14, 2020 at 5:46 pm
  Permalink

  a nemoj slusat politiku

  Reply
 • veljača 14, 2020 at 5:49 pm
  Permalink

  ante pomozi radnicima neka te bog nagradi

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!