ŠTO SE DOGAĐA U SREBRENICI: Tko koga kupuje?

SDA je u Srebrenici podijeljena – na jednoj strani je frakcija koju prevodi Hamdija Fejzić, a na drugoj ona koju predvodi Alija Tabaković. Zbog toga je Predsjedništvo SDA raspustilo općinsku organizaciju i uvelo povjereništvo računajući da će tako pomiriti zavađene strane. Do toga nije došlo, naprotiv sukobi su se rasplamsali

Srebrenica je postala ogledalo u kojem se najbolje vide bošnjačko-srpski odnosi u BiH, ali i odnosi unutar najjačih srpskih i unutar bošnjačkih stranaka u državi.

Iz onoga što se događa u tom gradu, nije teško razaznati da bi se SNSD Milorada Dodika najradije riješila Srebrenice, a da je SDA-u Bakira Izetbegovića Srebrenica postala teret kojeg ne zna kako da se riješi!

Frakcije i napadi

Na lanjskim lokalnim izborima udružene stranke iz RS-a osvojile su većinu u općinskom parlamentu i načelničku fotelju u koju je sjeo Mladen Grujičić i tvrdilo se da je to od strateškog značaja za Republiku Srpsku. Odmah je uspostavljena i srpska većina, a sada je u njoj došlo do potpunog raskola i  SNSD, SDS i DNS su izgubili tu većinu. Formirana je nova koju predvode SDA i SDS.

Međutim, nisu joj se priklonili svi zastupnici iz SDA nego samo jedno krilo. Naime, SDA je u Srebrenici podijeljena – na jednoj strani je frakcija koju prevodi Hamdija Fejzić, a na drugoj ona koju predvodi Alija Tabaković. Zbog toga je Predsjedništvo SDA raspustilo općinsku organizaciju i uvelo povjereništvo računajući da će tako pomiriti zavađene strane. Do toga nije došlo, naprotiv sukobi su se rasplamsali. Sve je otišlo toliko daleko da je Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA, fizički napadnut kada je došao u Srebrenicu da riješi situaciju. Zajedno s njim najuren je i Sadik Ahmetović, zastupnik SDA u Parlamentu BiH. Oni su optužili Hamdiju Fejzića da je organizirao napad i zahtijevali su od Predsjedništva SDA da ga sankcionira. Međutim, to se nije dogodilo što je izazvalo žestoku Osmanovićevu i Ahmetovićevu ljutnju.

Cijeli taj slučaj izazvao je potres u rukovodstvu SDA čiji konačni epilog još nije ni na vidiku. Bolje upućeni kažu da velika iznenađenja kada je riječ ne samo o odnosima nego i sadašnjoj ključnoj kadrovskoj postavci SDA tek dolaze.

I dok se u najužem rukovodstvu SDA prepucavaju oko tog slučaja, ne prestaju svađe među srebreničkim sdaovcima i uopće Bošnjacima koji su, više se ne može sakriti, potpuno podijeljeni. Međusobno više ne samo da ne surađuju nego niti razgovaraju zastupnici te stranke u općinskom parlamentu.

Ništa bolja situacija nije ni u srpskim strankama u Srebrenici – SNSD i SDS su zaratili do „puštanja krvi“ pa od gromoglasnih priča o svesrpskom jedinstvu nema ništa. U sve se umiješao i Dodik i saopćio kako SNSD i stranke oko njega sada imaju deset zastupnika u Općinskom vijeću „a još jednog ćemo naći po svaku cijenu“. To je odmah izazvalo reagiranja, ne samo u Srebrenici nego i u Sarajevu i Banjaluci, da će Dodik kupiti još jednog zastupnika „a njemu ništa nije skupo niti mu je cijena  bitna“.

Trgovina funkcijama

Predsjednik SNSD-a i RS-a optužio je Milorada Stanojevića za gubitak većine „jer je tražio ono što mu se nije moglo obećati – da se odmah zaposli njegovih 13 ljudi, da mu se preda vatrogasni dom i još ponešto“. Optužio je i SDS Vukote Govedarice za gubitak srpske većine: „Za SDS su važniji odnosi sa SDA nego interesi Srba u BiH“. Uz to je istakao da će SDA na kraju biti gubitnik.

SDS mu nije ostao dužan: „SNSD od 2000. godine zajedno sa SDA vedri i oblači Srebrenicom, a sve zbog osobnih interesa pojedinaca“. Optužuju šefa srebreničkog SNSD-a da je glavni krivac jer je sve pozicije u općinskoj administraciji i javnim poduzećima prigrabio za svoju stranku „i to se moralo presjeći“.

Pavlović je sa svoje strane uputio žalbu Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS u kojoj navodi da je nezakonito smijenjen s položaja zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća.

U igru se ubacio i već zaboravljeni Denica Radivojević, nekadašnji predsjednik Federacije i ministar u Vladi Federacije. Već nekoliko godina ga „nigdje nema“, a na iznenađenje mnogih, pogotovo onih koji ga bolje poznaju, nedavno je postavljen za savjetnika u Skupštini općine Srebrenica s mjesečnom plaćom od 1.800 maraka.

Uoči vikenda, nova općinska većina smijenila je šest direktora javnih poduzeća u Srebrenici, a radi se o ljudima bliskim Pavloviću i Fejziću, i imenovala nove što je izazvalo nove sukobe i podjele ne samo u općinskoj vlasti nego uopće među stanovnicima Srebrenice. Nitko, ni iz bivše ni iz sadašnje parlamentarne većine, ne želi se upustiti u prognoziranje raspleta ove političke drame, a svi se slažu samo u tome da je Srebrenica prepuštena sama sebi i da „diše na škrge“.

SNSD vrbuje zastupnike  SDA

U srijedu će zastupnici Narodne skupštine RS odlučiti o tome što će biti s rudnikom Ljubija kod Prijedora. Vlada RS donijela je odluku da svojih 65 posto vlasništva proda firmi „Israel Investment Group“ čime bi kompanija „Arcellor Mittal“ bila najurena. Iza odluke Vlade stoje SNSD i Milorad Dodik, a protiv je njihov koalicijski partner DNS Marka Pavića i kompletna oporba.

Kako trenutno stoje stvari, u Narodnoj skupštini RS ne postoje 42 ruke koje bi podržale odluku Vlade o prodaji rudnika Ljubija izraelskoj tvrtki za koju Pavić tvrdi da je potpuno nekredibilna. Zbog toga je SNSD  krenuo u akciju i lobiranje kod zastupnika u NSRS iz koalicije „Domovina“ – ima ih pet, a troje su iz SDA i po jedan iz SBB-a i HSP-a.

Radi se zapravo o vrbovanju, a  kako se priča u Banjaluci, u igri je ogroman ulog – novac u gotovini, radna mjesta u javnom sektoru i još mnogo čega drugog. U SDS-u se plaše da bi SNSD mogao naći „jednog ili dva papka“ zahvaljujući novcu i privilegijama uz napomenu da ako rudnik ne bude prodat kako je planirano, onda Vlada RS mora pasti.  Zabrinutost SDA ne ublažavaju javne tvrdnje zastupnika SDA u Narodnoj skupštini RS Senada Bratića kako njegova stranka nije ništa dužna SNSD-u da bi podržala odluku Vlade. U banjalučkim političkim kuloarima priča se da „ima neka tajna veza“ između podrške prodaji rudnika Ljubija i uvođenja akciza na gorivo.

Piše: M. Osmović, [email protected]

 

 

One thought on “ŠTO SE DOGAĐA U SREBRENICI: Tko koga kupuje?

  • ožujak 20, 2020 at 8:02 pm
    Permalink

    You are my breathing in, I have few web logs and occasionally run out from to post .

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!