Što se dogodi kad ‘Diplomu’ kupi ‘Selefija’, pa se ‘Potkivanje’ završi ‘Prisluškivanjem medija’?!

Ono što je zajedničko svim spomenutim aferama jeste da su bez službenih zaključaka, da su ih upravo mediji razotkrili, i da su novinari indirektno, a u nekim slučajevima i direktno proglašeni glavnim krivcima

U nešto više od pola godine Bosnu i Hercegovinu su potresle čak četiri velike afere, od kojih, dosad, nijedna nije dobila zvanični epilog – „Diploma“, „Selefije“, „Potkivanje“, „Prisluškivanje medija“.

Kao po šablonu, sve krene s pompom, praćeno bombastičnim medijskim naslovima, na trenutke se umiješaju nadležne institucije i na kraju ‘balade’ javnost ne dobije zaključak. Kako je to uopće moguće i kome ide u prilog da se stvari, kad se slegne prašina, jednostavno zataškaju? Ono što je zajedničko svim spomenutim aferama jeste da su bez službenih zaključaka, da su ih upravo mediji razotkrili, i da su novinari indirektno, a u nekim slučajevima i direktno proglašeni glavnim krivcima. Krenimo ispočetka…

 Afera „Diploma“

Novinarka Žurnala je za 17 dana, bez ijednog sata, doslovno kupila diplomu u Sanskom Mostu. Klupko se počelo odmotavati, pa su razotrkivne i ostale kriminalne radnje u pojedinim privatnim obrazovnim centrima. Novinarka Žurnala je pozvana na saslušanje u Sud BiH, a Tužiteljstvu USŽ-a je otvorilo istragu. 

U ranijim intervjuima Avdo Avdić, urednik Žurnala, upitan da prokomentira što je epilog cijele ove priče kazao je da je „Tužiteljstvo čitavu aferu iskoristilo da vrši pritisak na njihovu novinarku, da je prošla kroz višesatno isljeđivanje u kojem je od nje traženo isključivo da otkrije izvore do kojih je ona došla, a glavni junak ‘filma’ i dalje radi u općini kao referent i dalje prima plaću iz budžeta“.

Afera „Selefije

Ova afera potaknuta je tvrdnjama da su agenti hrvatske SOA-e pokušavali regrutirati državljane BiH povezane s radikalnim islamističkim strukturama da podmeću oružje u islamske bogomolje i tako dokažu kako su točne tvrdnje predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH uporište tisuća potencijalnih terorista.

Ravnatelj SOA-e Danijel Markić te je optužbe odbacio, ali je potvrdio kako su hrvatski obavještajci provodili obavijesne razgovore s nekim državljanima BiH zbog njihovih veza s radikalnim islamističkim strukturama. Razotkrivajući aferu, mediji su imenovali i neke aktere. Hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić označen je kao koordinator čitave operacije, a ako se zna da je njegova profesionalna pozadina usko vezana za rad u sigurnosnim službama još od 1990-ih, cijela priča dobija na uvjerljivosti. Izneseni podaci da je boravio u selefijskom selu Dubnici i vrbovao selefije ukazuju na njegovu i operativnu i organizacijsku ulogu, a za obje je u svojoj karijeri već ranije dokazao da je sposoban.

Za Bosnu i Hercegovinu bit će posebno delikatno ako se pokaže da je Mektićev zamjenik Mijo Krešić također umiješan u aferu.

Zanimljivo pitanje – kako se tajna operacija otkrije? Uvijek postoji slaba karika koja neplanirano pukne. Na kraju višemjesečne „buke“ s obje strane, u Tužiteljstvu BiH saslušani su ministar sigurnosti Dragan Mektić i njegov zamjenik Mijo Krešić, te novinari Avdo Avdić i Mato Đaković, kao i pripadnik selefijskog pokreta, osoba inicijala H.Č. Predsjedništvo BiH je uputio prosvjednu notu Hrvatskoj, a istraga je još uvijek u toku…

Afera „Potkivanje“

Ova afera je, čini se, izazvala najviše pažnje, ponajviše zbog navoda da je glavni akter cijele priče predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija. Svjetski mediji su pisali o ovom skandalu. Žurnal je, podsjetimo, objavio video u kojem biznismen iz Velike Kladuše Nermin Alešević, preko inspektora SIPA-e Marka Pandže, novcem pokušao „srediti probleme koje ima u poslovanju“. Na snimku se pojavljuje i Tegeltija. Javnost šokirana, međunarodna zajednica poziva na hitnu istragu, Državni parlament također, pojedini odvjetnici, to jest članovi VSTV-a, takoreći, mole kolege da svi podnesu kolektivnu ostavku kako bi se bar malo sačuvao dignitet ove jako važne pravosudne institucije. Epilog – bez ijedne ostavke. Predsjednik VSTV-a najavio tužbe protiv svih medija koji su ga, kako kaže, kompromitirali i ukaljali ugled. Osumnjičen je Nermin Alešević zbog nezakonitog prisluškivanja i podmićivanja, Pandža je suspendiran, Tegeltija je saslušan u svojstvu svjedoka, a Disciplinska komisija VSTV-a odbacila optužbe na račun svog predsjednika.  Istraga je još uvijek u toku…

Afera „Prisluškivanje medija“

Novinari i deset medijskih kuća iz Hrvatske, BiH i Srbije pod obradom su agenata Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) u BiH koju nadazire Stranka  demokratske akcije (SDA), izjavio je nedavno predsjedavajući BiH Predsjedništva Milorad Dodik. 

On je na konferenciji za novinare rekao da je OSA, kojoj je na čelu Osman Mehmedagić Osmica, blizak obitelji bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića, 10. travnja donijela odluku o ‘obradi’ pod djelovodnim brojem protokola 05/1-4-1547/19, ustvrdio je Dodik.

Pod nadzorom je deset medija, rekao je i pojedinačno naveo Dnevni avaz, Radio televizija Republike Srpske, Večernji list BiH, Nacional, Dnevni list, Poskok.info, Dnevno.ba, Večernje novosti, Kurir i Informer.

Ustvrdio je da je naređeno i praćenje medija i novinara.

„Točno je da je rečeno da se mora otvoriti sustav praćenja rada tih medija, a to znači prikupljanje podaničkih suradnika koji će pisati kako im bude naloženo“, rekao je Dodik.

Za takav rad državne sigurnosne agencije optužio je členika stranke SDA Bakira Izetbegovića. Predstavnici medijskih kuća zatražili su temeljitu istragu ovih navoda. Reagirala je i međunarodna zajednica. Zasad ne znamo je li otvorena istraga po ovom pitanju…

Na kraju, BiH sve više počinje ličiti na malo hipreaktivno dijete  koje zausti nekoliko rečenica u isto vrijeme i na kraju ne završi nijednu. Ostaje nam da čekamo odmotavanje četiri klupka (zasad) ili eventualne zaključke, odnosno  još jednu aferu koja će se mudro i elegantno„gurnuti pod tepih i ispeglati“…

B.K

error: Content is protected !!