Što su rekli nakon propale sjednice? Poziv na Komšićevu ostavku, Dodikove ‘bijesne gliste’, bojkoti, preglasavanja, nacionalni interesi…

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović potvrdio je danas novinarima u Sarajevu da današnja sjednica nije bila učinkovita jer je od svih 14 tačka dnevnog reda i 19 sporazuma o ratifikaciji usvojena samo jedna odluka o pomilovanju dvije osobe.

To znači da će sve tačke dnevnog reda ići u drugi krug glasanja, a one se tiču vanjske politike, imenovanje počasnih konzula, odluka o davanju agremana, a tu je i nekoliko važnih sporazuma za BiH, ali Džaferović je također potvrdio da će Dodik povući pitanje vitalnog nacionalnog interesa kada je u pitanju posjeta predsjednika Crne Gore BiH.

Također, tačke koje se tiču Oružanih snaga nisu usvojene jer je Dodik glasao protiv njih, a te odluke donose se jednoglasno.

Džaferović je zbog takve situacije kazao da je na djelu opstrukcija u funkcioniranju bh. institucija jer kako drukčije to nazvati kada je Dodik glasao protiv ratifikacije međunarodnih sporazuma koji su prošli cijelu propisanu proceduru.

To znači, pojašnjava Džaferović, da je ujedno i opstrukcija Dejtonskog mirovnog sporazuma te je pozvao političke predstavnike Republike Srpske uključujući i Dodika da to ne čine jer to u konačnici na štetu entiteta, budući da je BiH postojala prije Dejtona i postojat će i ako ne bude Dejtona.

– Pozivam političke predstavnike iz RS-a da paze šta rade da poštuju Mirovni sporazum, ali da se poštuju sve tačke i ako će se mijenjati on se mora mijenjati u cijelosti ili nikako. Štetu neće trpjeti BiH – poručio je Džaferović.

Ocjenjuje da se ovdje zapravo pokušava na silu pod prijetnjama i blokadama izdejstvovati rješenje koje bi BiH moglo odvesti u sunovrat jer nisu slučajno tri sudca Ustavnog suda oni koji nisu državljani BiH ili susjednih država.

Pojasnio je da strane sudije imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava i to je omogućeno da bi BiH mogla funkcionirati.

– U situaciji blokada i prijetnjom disolucijom BiH teško se išta može promijeniti, a zahtijevati da strane sudije odu iz Ustavnog suda i ništa drugo ne promijeniti nikada nećemo na to pristati. Možemo razgovarati, ali ako ćemo mijenjati i druga rješenja iz Ustava poput entitetskog glasanja – kazao je Džaferović.

Kako je pojasnio, kada bi se prihvatilo da oni odu iz Ustavnog suda to bi značilo da ako bi se odnijela odluka o disoluciji onih koji prijete disolucijom onda ne bi bilo institucije u BiH koja bi bila u mogućnosti zaštiti takvu odluku.

Upitao je kome smetaju stranci koje imenuje sudija Evropskog suda za ljudska prava koji jedino brinu za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Dodao je da je Dejton mnogo više od 11 aneksa, Dejton je i Evropska konvencija i odluke sudova i nekoliko stotina zakona koji su doneseni poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kaže i da ne misli da je moguće samo Zakonom o Ustavnom sudu promijeniti sastav tog suda, jedino što Ustav omogućava je da se razmotri način i imenovanje stranih sudija.

– Pozivam na razum i da shvate ozbiljno posljedice srljanja u koje su krenuli da poštuju institucije BiH i pristupi normalnom funkcioniranju BiH te da prestanu s blokadama i da idemo evojim evropskim i euroatlantskim sigurnosnim putem – zaključio je Džaferović.

Inače, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tražio je da Predsjedništvo na današnjoj sjednici razmatra o imenovanju novog stranog sudca kojeg imenuje Evropski sud za ljudska prava jer tvrdi da mu prijedlog za imenovanje nije pružen na uvid, predsjedavajući i član Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su taj prijedlog.

Džaferović je odbacio tvrdnje da je Dodika obavijestio o tom pitanju, podvukao je da niti on niti bilo ko iz njegovog Kabineta nije o tome razgovarao te je podsjetio da je ranije pokrenuta procedura  imenovanje stranog sudije jer 25. aprila jednom od postojećih ističe mandat.

– Sva tri člana Predsjedništva BiH su imala mogućnost reagirati samostalno ili unutar institucije zbog čega ne mislim da je Komšić ikoga obmanuo – podvukao je Džaferović.

Osvrnuo se i na crtanje entitetske linije kazavši da je ona utvrđena te je dio Djetona, ali ne zna zašto se na njoj insistira da se obilježi na terenu jer to nije moguće budući da je u pitanju direktna stvar propisana u Dejtonu, dodajući da nema fizičkih oznaka one su zabranjene tim Aneksom II.

DODIK: Preglasali su me

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio da su ga na današnjoj sjednici ostala dva člana Predsjedništva BiH preglasala na svim tačkama dnevnog reda.”Pokušao sam da predložim izmjene dnevnog reda, gdje bi se uvrstila odgovornost Željka Komšića koji je izmanipulisao Evropski sud za ljudska prava i javnost”, kazao je Dodik i dodao da je Komšić prekršio zakon koji se odnosi na nadležnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Dodik je naveo da je Komšić prekršio zakon svjesnom obmanom predsjednika Evropskog suda za ljudska prava tako što je prikrio dokument i dostavio odgovor bez konsultacija s druga dva člana Predsjedništva BiH.

Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine zakazana za danas bila je prva sjednica nakon što je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila nekoliko spornih zaključke koji se odnose na Ustavni sud BiH.

“Dva člana Predsjedništva su preglasala treći konstitutivni narod i ne može se utvrditi nikakva odgovornost. Ja tražim da podnese ostavku. Mi ćemo vidjeti s drugim faktorima u BiH na koji način ćemo ovo pitanje problematizovati kod nadležnih institucija”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nedopustivo je da se nastavi kršenje ustava.

“Predložio sam tačku dnevnog reda i ostala dva člana su glasala protiv. Mi smo sjednicu završili veoma brzo. Predstavnici RS-a ne doprinose donošenju bilo koje odluke. Glasao sam protiv dnevnog reda, protiv zapisnika i svih tačaka… Neke se odnose na misiju u Afganistanu”, kazao je on.

Naveo je kako će za dvije tačke dnevnog reda biti potegnut vitalni nacionalni interes.

“Prva je tačka posjeta Mila Đukanovića BiH, ja sam ponovo glasao protiv te tačke, što podrazumijeva da se iz principijelnih razloga mora podići vitalni nacionalni interes. U Crnoj Gori već duže vrijeme postoji značajan nivo nestabilnosti i smatram da bi bilo kakva razmjena posjeta trebalo da bude prolongirana”, rekao je Dodik.

Dodao je kako je htio poslati poruku, s obzirom na to da je riječ o položaju Srpske pravoslavne crkve.

“Komšić i Džaferović su htjeli dati saglasnost da dođe Milo Đukanović. Na samoj sjednici sam rekao da glasam protiv i da to ide na NSRS”, kazao je Dodik.

Također, Dodik će povući vitalni interes na sporazum o Frontexu, odnosno Prijedlog ministra sigurnosti Fahrudina Radončića o prihvatanju sporazuma i određivanju potpisnika za Sporazum o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o djelovanjima koja izvršava Agencija za Evropsku graničnu i obalnu stražu u BiH.

Također je, kako navodi, odbio iz principijelnih razloga glasati za tačku dnevnog reda vezanu za identifikacione dokumente, te rekao da će tako glasati i u budućnosti.

“Planiram, ukoliko se sutra tehnički organizujemo, da Predstavničkom domu PS BiH predamo prijedlog zakona o prestanku mandata stranim sudijama. Mi želimo da se u okviru procedura donose ta pitanja. Ova kriza može biti završena samo ukoliko Ustavni sud poništi svoju odluku i ukoliko se izbace strane sudije”, istakao je Dodik.

Poručio je kako niko ne treba da sumnja u ozbiljnost trenutka.

“Mi želimo da u procedurama rješavamo pitanje. NSRS je donijala obavezu da se za 60 dana razmatra pitanje”, rekao je Milorad Dodik.

Dodao je kako se, u sklopu jedne tačke dnevnog reda, glasalo o pomilovanju osobama osuđenim za šverc i terorizam te kako je donesena jednoglasna odluka Predsjedništva BiH protiv toga.

Dodikove bijesne gliste’

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić oglasio se povodom poziva člana Predsjedništva Milorada Dodika da podnese ostavku.Kako je Komšić rekao okupljenim novinarima ispred zgrade Predsjedništva u Sarajevu, on ima razumijevanja za njega u određenim situacijama, ali o ovome neće raspravljati.

On je dodao kako s “djetetom nema problema koje ima s Miloradom Dodikom”.

“Mogu imati razumijevanja za njegova stanja, ali ne mogu raspravljati s njegovim bijesnim glistama. To što se njemu ne sviđa što sam ja u Predsjedništvu, morat će da se strpi još dvije godine”, rekao je Komšić.

Dodik smatra da je Komšić izmanipulisao Evropski sud za ljudska prava i javnost tako što je dokument vezan za novu sutkinju Ustavnog suda BiH iz Njemačke navodno sakrio i dostavio odgovor bez konsultacija s druga dva člana Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući je nekoliko puta kazao kako je Dodik zapravo ponesen svojim interpretacijama Ustava BiH i zakona te da se tako ne može raditi. Komšić je rekao da je dokument o sutkinji bio dostupan.

“Ako neko misli da je neko ovdje naivan i ako misli da će kroz interpretaciju Ustava i zakona doći do cilja, a što ne piše ni u Ustavu i zakonu, taj se grdno vara. Ja ga razumijem, on dolazi iz dijela BiH gdje je njegova riječ prva i posljednja. Ali on se mora navići na to da dolazi na posao i da čita dokumente. Ako misli da je nešto urađeno protiv Ustava BiH, nek se obrati tom ‘mrskom’ Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine”, rekao je Komšić.

On je dodao, odnosno ponovio raniji stav, da je Dodik talac svojih riječi i postupaka te da se onda vraća unazad i negira rečeno.
3 thoughts on “Što su rekli nakon propale sjednice? Poziv na Komšićevu ostavku, Dodikove ‘bijesne gliste’, bojkoti, preglasavanja, nacionalni interesi…

 • veljača 19, 2020 at 3:54 pm
  Permalink

  Komsic nije legitimni predstavnik Hrvata.

  Reply
 • veljača 19, 2020 at 3:59 pm
  Permalink

  Hahaaaa ko ovo jos smatra drzavom.? Tamni Vilajet.
  HB RS polako putem slobode i nezavisnosti.

  Reply
 • veljača 19, 2020 at 6:11 pm
  Permalink

  Dodik je u pravu “Bosna vise ne postoji”

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!