Strache pokušao uništiti dokaze u aferi ‘Ibiza’

Samo nekoliko dana nakon što je objelodanjena afera “Ibiza”, u čijem je središtu bivši zamjenik austrijskog kancelara i bivši predsjednik Slobodarske partije Austrije (FPO) Heinz Christian Strache, saradnik Sebastiana Kurza, tadašnjeg austrijskog kancelara, koji je ubrzo potom podnio ostavku, naručio je pod lažnim imenom uništavanje nosača podataka u jednom privatnom poduzeću.

Ovo je otkriveno zato što isti suradnik nije platio račun.

Kako je prenio austrijski Kurir, podaci su uništeni samo šest dana nakon otkrivanja skandala, koji je na kraju doveo do ostavke svih članova Kurzove vlade. Pretpostavlja se da su podaci povezani s kompromitujućim videom, koji je krišom snimljen na balearskom ostrvu Ibiza, a na kojem se vidi kako Strache razgovara sa “rođakom” ruskog oligarha o financiranju stranke i preuzimanju lista “Kronen-zeitung”, koji važi za najutjecajniji list u alpskoj republici.

Pokušaj da se prikrije uništavanje dokaza otkriven je samo zato što je službenik, koji je, doduše, dao lažno ime, ostavio točan broj telefona, tako da mu je policija lako ušla u trag zbog neplaćenog računa.

Kada su ustanovili da je riječ o službeniku iz sjedišta kancelara, pretresli su stan nekadašnjeg Kurzovog saradnika, koji je optužen za prikrivanje dokaza.


error: Content is protected !!