Štrajk u Kataloniji, hoće li biti proglašena nezavisnost?

BARCELONA – Od  nogometnog kluba Barcelona do zaposlenika katedrale Sagrade Familije, a na poziv 40 sindikata i udruga, Katalonija je u općem štrajku kojim upozorava na nedopustivo kršenje ljudskih prava i sloboda španjolske policije u pokušaju da spriječi održavanje referenduma o samoodređenju, prenose agencije.

U pokušaju španjolske policije da spriječi nedjeljno izjašnjavanje, ozlijeđene su 893 osobe, od kojih četiri teško. Prema podacima katalonskih vlasti, glasalo je 2,26 milijuna birača (od 5,3 milijuna s pravom glasa) i njih 90 posto se izjasnilo za neovisnost.

Štrajk će obuhvatiti luku i javni prijevoz, javna sveučilišta, Muzej suvremene umjetnosti, koncertna dvorana Palau, a štrajkat će i zaposlenici vjerojatno najpoznatijeg spomenika – Gaudijeve katedrale Sagrada Familia.

Štrajkat će i nogometni klub Barcelona, te neće biti ni profesionalnog ni juniorskog treninga. Pridružit će im se i klubovi španjolske nogometne lige iz Katalonije.

Tu veliku mobilizaciju pratit će i različite manifestacije kojima Katalonci žele upozoriti na nedopustivost policijskog nasilja na referendumu o samoodređenju, a što je otvorilo najdublju krizu u Španjolskoj otkako je nakon smrti diktatora Francisca Franca 1977. u zemlji uspostavljen demokratski sustav.

Vlasti razmišljaju i proglašenju nezavisnosti

Vodstvo samoupravne pokrajinske vlade Katalonije, pokrajine u kojoj živi 16 posto Španjolaca, najavilo je da ozbiljno razmišlja o tome da proglasi neovisnost kada budu objavljeni konačni rezultati glasanja. Nakon uhićenja i pretraga glasačkih mjesta, pljenidbe materijala, zatvaranja mrežnih stranica i privođenja dužnosnika, organizacije koje zagovaraju neovisnost obećale “su trajnu mobilizaciju” katalonskog društva protiv “trajnih poniženja” koja ima nanosi Madrid.

Gluha na te kritike, konzervativna španjolska vlada odgovara da se u Kataloniji “manipulira masama”, javljaju agencije, a prenosi Al Jazeera.

Katalonija se obratila i međunarodnoj zajednici tražeći  pomoć da se “zajamče građanska prava” Kataloncima, a predsjednik Katalonije Carles Puigdemont u ponedjeljak je zatražio “međunarodno posredovanje” za sukob s Madrid.

Španjolski premijer Mariano Rajoy na sastancima s čelnicima drugih dviju stranaka, Socijalista i centrističke Ciudadanos, pokazao je spremnost da prouči prijedloge koje su dale druge stranke kako bi se odgovorilo na pitanje Katalonije, priopćeno je.

Istoga dana Europska unija pozvala je Rajoya da pokrene dijalog, a Ujedinjeni narodi pozvali su da se provede istraga o nasilju na glasačkim mjestima. U zemlji je sve dublji jaz i čini se da prelazi politički okvir.

Rasprava u Europskom parlamentu

Zastupnici u Europskom parlamentu (EP) sutra će raspravljati o situaciji u Kataloniji, gdje je policijsko nasilje obilježilo referendum o neovisnosti te španjolske pokrajine.

Na prijedlog triju glavnih političkih grupacija u EP-u – konzervativaca, socijalista i liberala – tema rasprave bit će “Ustav, pravna država i osnovna prava u Španjolskoj u svjetlu nedavnih događaja u Kataloniji”, potvrdio je Antonio Tajani, predsjednik EP-a.

Nije prihvaćena tema rasprave koju su predložili Zeleni, a koja je bila kritičnija prema vlastima u Madridu i podrazumijevala debatu o “policijskom nasilju nad mirnim građanima u Kataloniji”. Odluka EP-a da izmijeni dnevni red i u njega uvrsti raspravu o Kataloniji uslijedila je nakon što je Europska komisija oprezno odstupila od svog rezerviranog stava prema katalonskoj krizi.

Jedna od najtežih kriza

AFP navodi da će rasprava Europskom parlamentu dati šansu da bude glasniji od drugih institucija Europske unije kad je riječ o krizi u Kataloniji, ali napominje da zastupnici neće glasovati ni o kakvoj rezoluciji nakon rasprave.

Glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas rekao je da, “iako referendum održan nije legalan prema Ustavu Španjolske, nasilje nikad ne može biti instrument politike”.

“Pozivamo sve uključene aktere da brzo prijeđu s konfrontacije na dijalog”, rekao je Schinas.

Katalonski regionalni parlament mogao bi narednih dana proglasiti neovisnost te bogate pokrajine nakon referenduma na kojem je 90 posto onih koji su izašli na glasačka mjesta podržalo neovisnost, podsjeća agencija Beta.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!