Strankama se isplati kršiti zakon zbog niskih sankcija

Ministarstvo financija praktički ignorira zakonske odredbe, pravdajući se da se ne može utvrditi porijeklo sredstava koja se uplaćuju u proračun. Nakon upozorenja SIP-a stranke najčešće vrate novac donatoru i izbjegnu kaznu

Mnogi ljudi vole biti predsjednici stranaka, pa, nakon što u jednoj stranci izgube funkciju, vrlo lako sami osnivaju novu političku opciju.

Samo kad pogledamo imovinu i imovinske kartone naših političara prije i tokom njihovog mandata, kad pogledate što sve imaju, toliko da bi im pozavidjeli i svjetski političari, onda vidite da je kod nas najunosniji posao političara, a ne poduzetnika, kao što bi to trebalo biti.

 Zahvaljujući kompliciranom sustavu Bosna i Hercegovina već godinama stoji na prvom mjestu liste s najviše političkih partija u Europi, a sudeći po novim partijama tako će i ostati.

Prema posljednjim podatcima, u BiH je do prošle godine bilo registrirano oko 150 političkih partija, a Središnjem izbornom povjerenstvu BiH predan je rekordni broj prijava za ovjeru sudjelovanja političkih subjekata na općim izborima 2018. godine.

BiH prednjači po broju stranaka u Europi

Prema analizi Koalicije „Pod lupom”, BiH prednjači u Europi po broju političkih partija, pa tako na svakih 8.000 stanovnika ide po jedan registrirani politički subjekt. Da je osnivanje stranke unosan posao, kazuje i to da političke stranke u BiH, zbog nedorečenosti propisa, kada primaju nezakonite donacije, mogu plaćati kazne, ali ne postoji način da sredstva nejasnog porijekla uplate na račun države.

Podsjetimo, prošlog tjedna Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) je, zbog primanja zabranjenih priloga, podnio prijavu Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP BiH) protiv 14 političkih partija.

Prijavom su obuhvaćeni SBB, SDS, SDP, SDA, A-SDA, Stranka za BiH, DNS, DF, Nezavisni Blok, PDA, Socijalistička partija, Nezavisna bosanskohercegovačka lista, Savez za novu politiku i SRS dr Vojislav Šešelj. Navedene političke stranke primale su donacije od pravnih osoba koje su imale zaključene ugovore s organima izvršne vlasti i na taj način prekršile Zakon o finansiranju političkih partija BiH.

U priopćenju se navodi da je TI BiH, uz prijavu, dostavio i popis ugovora koje su zaključili donatori ovih partija s organima izvršne vlasti tokom 2018. godine. Dodaje se kako je iz tih podataka vidljivo da su donatori stranaka dobijali brojne tendere u lokalnim zajednicama gdje upravo te stranke vrše vlast, „što izaziva dodatnu sumnju da je novac poreznih obveznika na ovaj način usmjeravan u finansiranje izborne kampanje“.

Za Ministarstvo financija ovaj novac dolazi iz neprovjerenih izvora i, odlukom ministra Vjekoslava Bevande, on se ne može uplaćivati u državni proračun. Kaznu od 62.000 KM, iako može dolaziti iz istog izvora, moguće je uplatiti u proračun.

Koji je dozvoljeni limit?

Zbog ove nedorečenosti propisa o financiranju političkih partija, u proračun tokom posljednjih nekoliko godina nije uplaćeno desetine tisuća maraka.

Po Zakonu o financiranju političkih stranaka, donacija od fizičkih lica viša od 10.000 KM i pravnih lica viša od 50.000 KM smatra se donacijom preko dozvoljenog limita i finansiranjem iz nedozvoljenih izvora, kao i donacija bilo kojeg iznosa od kompanije koja u toku godine donacije sklopi ugovore o javnim nabavkama vrijednije od 10.000 KM.

Iznosi dozvoljenih donacija fizičkih lica udvostručeni su, iznosi za firme su sada pet puta veći nego ranije, nakon izmjena zakona 2012. godine, pa revizori SIP-a od tada nisu otkrili niti jedan primjer donacije neke firme strankama veći od 50.000 KM.

Ivana Korajlić iz Transparency Internationala, ranije je za medije pojašnjavala ovaj problem, ističući da je ovo jedan od “apsurda BiH”, putem kojeg stranke izbjegavaju sankcije jer se stvara “nevjerovatna situacija u kojoj Ministarstvo finansija praktično ignorira zakonske odredbe, pravdajući se da se ne može utvrditi porijeklo sredstava koja se uplaćuju u proračun”.

“Onda ispada da bi sve sankcije izrečene za kršenja bilo kojih zakona, uključujući i krivično zakonodavstvo, trebalo ukinuti po ovoj logici, a da ne govorimo o mehanizmima oduzimanja nelegalno stečene imovine. Ovako smo dobili situaciju da stranke imaju izgovor da zadrže ova sredstva, jer im Ministarstvo ne omogućava da poštivaju zakonske odredbe”, kaže Korajlić.

Nakon upozorenja SIP-a stranke najčešće vrate novac donatoru i izbjegnu kaznu.

Ne prijavljuju stvarne izvore

Korajlić smatra da stranke nisu postale odgovornije, nego su se samo “više izvještile u zaobilaženju propisa”. Stranke ne prijavljuju stvarne izvore i iznose prihoda i zaobilaze limite na donacije “kroz uplatu samo dijela sredstava na bankovne račune”, objašnjava Korajlić.

“I dalje je prisutno financiranje iz nedozvoljenih izvora, s tim što se ono odvija uglavnom ili preko posrednika ili kroz izvlačenje sredstava iz javnih preduzeća i institucija na način da je teško utvrditi kršenja zakona, pogotovo što segment sprečavanja zloupotreba javnih resursa u svrhu finansiranja partija uopće nije pokriven zakonskim okvirom”, kaže Korajlić.

Strankama se isplati kršiti zakon, ne samo zbog ovih praznina, već i niskih sankcija, tako da ukoliko će im kršenje zakona omogućiti više mandata, onda im se isplati i biti sankcionirani, jer će dobit biti mnogo veća od sankcije. Osim toga, sve sankcije dođu na naplatu tek gotovo dvije godine nakon, naprimjer, izborne kampanje, kada su sredstva najpotrebnija.

Bosni i Hercegovini potreban je zakon o političkim organizacijama, međutim, BiH je daleko od takvog procesa, jer o tom zakonu trebali bi glasovati upravo oni koji sjede u parlamentima, a koji su većinom predsjednici stranaka ili stranački visoko pozicionirani članovi. Uz tu činjenicu, Bosna i Hercegovina je sve udaljenija od Europske unije.

B.K.

Prosječna sankcija oko 5.500 KM

U 2016. Izrečeno je svega 19 sankcija. I to jedna sankcija u vrijednosti od 10.500 KM, jedna u vrijednosti 62.100 i 17 sankcija u vrijednosti od 500 do 5.000 KM. Dakle, prosječna sankcija za kršenje Zakona je oko 5.500 KM.

error: Content is protected !!