Studenti se educirali za pisanje EU projekata

U prostorijama Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru održana je još jedna u nizu interaktivnih radionica namijenjena kako studentima ovog fakulteta, tako i studentima multidisciplinarnog studija Poslovna informatika.

Motivirajući govor

Tema jučerašnje radionice je bila „Kako izabrati najkonkurentnije sektore koji mogu povesti državu naprijed?“, gdje su studenti imali priliku čuti odličan motivirajući govor gosta predavača mr. Nevzeta Sefe, voditelja Odjela za poduzetništvo u Regionalnoj razvojnoj agenciji za Hercegovinu REDAH.

Sefo je govorio i o raznim korisnim savjetima vezanim za profiliranje ličnosti, u težnji da isti, mladi ljudi, budući nosioci ekonomskih i privrednih kretanja, spremno izađu na tržište rada i odgovore na prilike na najbolji mogući način. Studentima je sugerirao da ulažu u sebe, usavršavaju se i stvaraju prilike, a ne da ih čekaju.

Između ostalog, objasnio je i metodologiju pripremanja i izrade projekata, posebice apostrofirajući značaj izviđanih, deskriptivnih i kauzalnih istraživanja, te pokazao rezultate analize odabranih, najdinamičnijih, sektora gospodarstva u HNŽ, sa ciljem prepoznavanja i apostrofiranja ključnih kompetencija regije Hercegovina.

Na kraju, pozvao je sve studente da se priključe aktivnostima svih projekata REDAH-a, a ono na čemu su studenti posebno zahvalni, jeste organizacija dvodnevnih (besplatnih) radionica za studente Fakulteta vezane za pisanje projekata po EU standardima, koje će uslijediti u bližoj budućnosti.

Ojačati ljudske kapacitete

Ekonomski fakultet u suradnji sa višegodišnjim partnerom, agencijom REDAH, nastoji na ovaj način izgraditi i dodatno ojačati ljudske kapacitete, u pogledu optimalnih priprema regije za korištenje EU fondova koji se otvaraju Bosni i Hercegovini, priopćeno je s Ekonomskog fakulteta.  Dž.O.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!