Sud BiH odbio optužnicu protiv Ljubana Ećima

Sud BiH odbio je potvrditi optužnicu koja Ljubana Ećima tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor-Varoši, a iz Tužiteljstva BiH su najavili da će Sudu optužnica biti ponovno upućena.

Odvjetnik Dragan Stupar je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) BiH rekao da je jedan od razloga odbijanja potvrđivanja optužnice činjenica da Ljuban Ećim nije ispitan u svojstvu osumnjičenog, te je dodao da postoje i druge procesne smetnje. Prema riječima Stupara, nisu uspunjeni uvjeti za podizanje optužnice, što je nužno za njeno potvrđivanje.

Iz Tužiteljstva BiH je, pak, rečeno da je uz optužnicu priložen i zapisnik o ispitivanju osumnjičenog, obavljenog u lipnju 2019. u Beogradu. “Ispitivanje osumnjičenog, u prisustvu njegovog branitelja, organizirano je 26.6. 2019. godine u Višem sudu u Beogradu, Odjeljenje za ratne zločine, budući da se osumnjičeni nalazi u bjekstvu i nedostupan je pravosudnim tijelima BiH. Također, sačinjen je i zapisnik o ispitivanju osumnjičenog u Višem sudu u Beogradu, koji je dostavljen Sudu BiH”, naveli su u Tužiteljstvu.

U Sudu BiH su BIRN-u, pak, pojasnili da je optužnica odbijena stoga što osumnjičeni nije adekvatno saslušan sukladno Zakonu o kaznenom postupku BiH. Odluka o potvrđivanju ili odbijanju optužnice, dodali su iz Tužiteljstva, jest procesna radnja Suda BiH, koju Tužiteljstvo ne može komentirati.

Ećima se tereti da je od početka lipnja 1992. do sredine 1994. godine, u svojstvu zamjenika i de facto zapovjednika Specijalne jedinice policije Centra službi bezbjednosti (CSB) Banja Luka, sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s drugim zapovjednicima i pripadnicima vojske i policije. U optužnici se navodi da je progon počinjen ubojstvima, deportacijom i prisilnim preseljenjem stanovništva, protuzakonitim zatočenjem, mučenjem, zlostavljanjem, tjeranjem na prinudne radove, silovanjem, prisilnim nestancima, pljačkanjem imovine, uništenjem kulturnih, vjerskih i povijesnih spomenika i vjerskih objekata te drugim nečovječnim djelima. Optužnicom su obuhvaćeni zločini nad civilima u mjestima Kotor-Varoš, Hrvaćani, Orahova, Bilice, Kotor, Kukavice, Donji Vrbanjci, Večići, Dabovci i Hanefići, a zločini se odnose na ubojstva više desetina žrtava, nezakonito zatočenje više stotina civila, među kojima i žena i djece, kao i časne sestre te vjerski dužnosnici. Optužnica se odnosi i na namjerna uništavanja i paljenja 15 džamija i vjerskih objekata te osam crkava i vjerskih objekata, među kojima su i objekti povijesnog naslijeđa izgrađeni u 19. stoljeću.

Tužiteljstvo BiH odredit će tim tužitelja koji će raditi na predmetu

Tužiteljstvo BiH priopćilo je da je donijelo odluku da se formira tim tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine koji će raditi na predmetu protiv Ećim Ljubana. Kako dodaju iz Tužiteljstva BiH, taj će tim poduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi se što prije nastavilo procesuiranje u tom predmetu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!