Sud u Mostaru Marića osudio na kaznu zatvora zbog ratnog zločin

Županijski sud u Mostaru je 5. veljače donio osuđujuću nepravomoćnu presudu kojom je oglasio krivim optuženog Slobu Marića, zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika izrekavši mu kaznu zatvora u trajanju od jedne i pol godine.

U  kaznu zatvora uračunato mu je vrijeme provedeno u pritvoru počev od  18. studenog 2019. godine, pa do dana upućivanja na izdržavanje kazne zatvora, priopćeno je u utorak iz Tužiteljstva HNŽ-a.

Po optužnici Županijskoga tužiteljstva, Mariću se stavljalo na teret da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Armije Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane, vršeći dužnost vođe smjene stražara u logoru ABiH, u IV Osnovnoj školi u Mostaru, gdje je bilo zatvoreno oko 100 pripadnika HVO-a, od 30. lipnja 1993. godine do 10. srpnja 1993. godine, u više navrata prozivao i izvodio na hodnik ratnog zarobljenika, te dopuštao da ga njemu poznati stražari u logoru i vojnici snažno udaraju nogama i drugim predmetima, usljed čega je ovaj trpio jake fizičke i duševne bolove.

Time je, kako se navodi u optužnici, postupao suprotno odredbi Ženevskoj konvenciji o postupanju s ratnim zarobljenicima, koje zabranjuju da se prema ratnim zarobljenicima vrši nečovječno postupanje

Nepravomoćno osuđeni Slobo Marić više je od dvadeset godina bio u SAD-u, sve do trenutka dok ga tamošnje vlasti nisu protjerale, nakon čega je pritvoren, te mu se sudilo pred Županijskim sudom u Mostaru, navodi se u priopćenju.  

5 thoughts on “Sud u Mostaru Marića osudio na kaznu zatvora zbog ratnog zločin

 • veljača 11, 2020 at 8:10 pm
  Permalink

  U koji zatvor ide da ga braca iskaraju.

  Reply
  • veljača 11, 2020 at 8:20 pm
   Permalink

   FASISTO nisi MladaBosna!!
   Tebi je HITLER na srcu!!

   Reply
   • veljača 11, 2020 at 10:03 pm
    Permalink

    Treba suca koji ga je osudio odves samo 24 sata da provede u mučilištu koje su prošli Hrvati jer šupak nije saslušo logoraše gasit bos vatru ,dva puta samo vadit krv ,premlaćivanje ,do iznemoglost. zar je to za1.5 g dana

    Reply
 • veljača 12, 2020 at 12:46 am
  Permalink

  Pa krv se daje dobrovoljno sta je tu problem a malo degeneka ide u rok sluzbe

  Reply
 • veljača 12, 2020 at 3:36 pm
  Permalink

  Muslimani i tzv armija Bih su drzali preko 300 logora zatvora za Srbe i Hrvate u kojima su ih zvjerski mucili silovali ubijali.
  Smrt Fasizmu i BIH!!

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!