SUD U ŠIROKOM BRIJEGU KAZNIO BRANITELJE: ‘Progone nas kao zvijeri, vlast nam je uručila ‘božićnu čestitku’

Na Županijskom sudu u Širokom Brijegu u utorak je počelo suđenje članovima Udruge „Zaboravljeni branitelji“.

Iz Udruge su priopćili kako je prošle godine u isto vrijeme privedeno kraju suđenje devetorici branitelja na Općinskom sudu u Ljubuškom te su im određene novčane kazne.

Naime, kazne su braniteljima izrečene za samo jednu blokadu autoceste na Bijači od prije dvije i pol godine. Odvjetnik branitelja je nakon te odluke uložio žalbu Županijskom sudu koji je žalbu uvažio i ponovno predmet vratio Općinskom sudu u Ljubuškom.

Sudsko obrazloženje

Razmatranje predmeta je trajalo dva sata, a drugo poluvrijeme je nastavljeno jučer te je, po sudskoj odluci, Petru Erešu, bivšem predsjedniku Udruge „Zaboravljeni branitelji“ – podružnica Ljubuški, zamijenjena kazna od 800 KM na uvjetnu kušnju od godinu dana.

Takva odluka, prema sudskom obrazloženju, donesena je zbog toga što je Ereš tijekom prosvjeda pozvao branitelje da prekinu blokadu autoceste.

Osim odluke koja se tiče Ereša, trojici branitelja potvrđene su kazne od 700 do 800 KM, a jedan od branitelja je otkazao punomoć zastupanja odvjetniku Ivanu Hercegu te je, kako ističu u Udruzi, ljubuška policija povukla tužbu protiv njega i oslobođen je krivnje.

-Zapitajmo se, je li u ovu igru sukoba između sudova, preko braniteljskih leđa, uveden sukob odvjetnika i policije?, poručili su iz Udruge „Zaboravljeni branitelji“.

Mirni prosvjed

Među nezadovoljnim braniteljima koji su se okupili ispred Županijskog suda u Širokom Brijegu, u znaku mirnog prosvjeda, dajući podršku svojim ratnim kolegama, mogli su se čuti razni komentari na račun rada sudstva.

Smatraju kako će, nažalost, drugoj skupini branitelja koja još nije dobila poziv, kazne biti još veće prilikom idućeg suđenja.

Kako saznajemo od Drage Grbavca, predsjednika Udruge, poziv još nisu dobili.

-Ogorčeni smo na našu vlast i selektivno proganjanje branitelja. Neki su dobili samo ukor, a nas progone kao zvijeri i novčano kažnjavaju. Vidite, eto, kakvu smo „božićnu čestitku“ dobili. Čekamo da i nas ostale pozovu, kratko je prokomentirao Grbavac.

Piše: Antonela Marinović Musa

[email protected]

One thought on “SUD U ŠIROKOM BRIJEGU KAZNIO BRANITELJE: ‘Progone nas kao zvijeri, vlast nam je uručila ‘božićnu čestitku’

  • prosinac 10, 2019 at 1:11 am
    Permalink

    Tako ti je kad’ se bagra docepa “fotelja”, kad’ sjednu u njih i docepaju se vlasti, gori su od UDB-e i OZN-e (dok smo mi krvarili na bojisnici, oni su se bogatili) sto se vidi po vozdu svih Hrvata, Covicu. Ima preko 1400 dana u registru branitelja, a dok se bombardovao Dubrovnik, vozd je “remontovao “Orlove i Galebove” u SOKOL-u dok je bio director istog i do zadnjeg dana se potpisivao cirilicom misleci, ako JNA, zauzme sve, pozicija ce mu biti osigurana, a sad’, dok izmjesta tok Radobolje kako mu odgovara, misli da je veci Hrvat i od samog pape. Bravo narode Hercegovine (a, svakako, i Bosne birajuci hajvana Izetbegovica, a o RS i narodu srpske nacionalnosti, necu ni da pisem) koga birate i, nije ni cudo, da u skoroj biducnosti, Ruanda bude zapad za BiH! ZATVARATE I OPTUZUJETE LJUDE KOJI SU VAM OMOGUCILI DA SJEDITE U TIM FOTELJAMA, DA BOG DAO ZA TRAG VAM SE NE ZNALO MACKA VAM PITERNA!

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!