Sumnjivo je 2,5 milijuna glasova!

“Postoje sumnje da se manipuliralo s oko 2,5 milijuna glasova”, tvrdi ta austrijska zastupnica Zelenih u parlamentu

Na nedjeljnom referendumu u Turskoj na kojem je tijesno izglasano proširenje predsjedničkih ovlasti Tayyipu Erdoganu bilo je do 2,5 milijuna sumnjivih biračkih listića, istaknula je za ORF radio Alev Korun, austrijska članica promatračke misije Vijeća Europe.

Promatračka misija Vijeća Europe, vodeće institucije za ljudska prava na kontinentu, već je objavila kako taj referendum smatra nepravednim natjecanjem. Kampanja potpore promjenama turskog ustava dominirala je medijima, a uhićenje novinara i zatvaranje medija ušutkalo je drugačija mišljenja, tvrde promatrači.

Korun je naglasila kako postoji problem i oko samog glasovanja.

“Radi se o činjenici da zakon dopušta samo službene glasačke omotnice. No najviše izborno tijelo je usprkos tome odlučilo, protivno zakonu, da se prihvaćaju i omotnice bez službenog žiga”, rekla je Korun, prenosi Hina.

“Postoje sumnje da se manipuliralo s oko 2,5 milijuna glasova”, tvrdi ta austrijska zastupnica Zelenih u parlamentu.

Dodala je kako je u većinski kurdskom gradu Diyarbakiru na jugoistoku Turske dvoje njezinih kolega zabranjen pristup biračkim mjestima, te je upozorila na snimke na društvenim mrežama na kojima se vide ljudi koji su glasovali više no jednom. Te se snimke još uvijek provjeravaju.

“Ove primjedbe treba shvatiti vrlo ozbiljno i one su u svakom slučaju toliko značajne da bi preokrenule rezultat glasovanja”, smatra Austrijanka.

Prokurdska oporbena Narodna demokratska stranka (HDP) objavila je kako se omotnice bez žigova odnose na 3 milijuna birača, što je dvostruko više od razlike u glasovima s kojom je Erdogan odnio pobjedu na referendumu.

Turski predsjednik odbacuje bilo kakvu kritiku u vezi nedjeljnog glasovanja.

Trump čestitao Erdoganu

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je svojega turskog kolegu Tayypa Erdogana kako bi mu čestitao pobjedu na referendumu koji će proširiti njegove ovlasti, rekli su u ponedjeljak izvori iz Erdoganova predsjedničkog ureda. Turska je u nedjelju glasovala za prelazak na predsjednički sustav, uvelike povećavajući Erdoganove ovlasti. Neslužbeni rezultati, za koje oporba kaže da će ih osporiti, pokazuju tijesnu pobjedu Erdogana s 51.4 posto glasova za ustavne promjene.

Piše: G. Š., agencije, [email protected]

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!