Suradnja Addiko banke i Udruženja Djeca svjetlosti

Predstavnici Addiko banke i Udruženja “Djeca svjetlosti” iz Banja Luke, koje okuplja djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju, potpisali su memorandum o suradnji, te dogovorili zajedničko djelovanje na projektu nabavke GPS narukvica za djecu sa poremećajem iz autističnog spektra.

Ovom suradnjom nastavljena je realizacija aktivnosti Addiko banke iz oblasti podrške porodicama i djeci sa poteškoćama u razvoju.  Udruženje “Djeca svjetlosti” iz Banja Luke djeluje od 2008. godine i u svom radu pruža pomoć odraslim osoba i djeci s autizmom kao i njihovim obiteljima.

Pomoć djeci i roditeljima

Osnivanje Dnevnog centra za odrasle osobe s autizmom, uz podršku gradskih i entitetskih vlasti, a koji je prvi takav centar u BiH, je jedan od značajnijih uspjeha u radu ovog udruženja.
“Naš projekt nabavke GPS narukvica za djecu s poremećajima iz autističnog spektra ima za cilj olakšati svakodnevni život ovoj djeci i njihovim roditeljima. Narukvice pomažu njihovim roditeljima da ih lociraju u svakom trenutku, obzirom da se često dešava da ova djeca odlutaju od kuće”, istakla je Žaklina Dimitrijević, član Uprave Addiko Bank ad Banja Luka, te izrazila nadu da će pitanje nabavke GPS narukvica biti sistemski riješeno i da će one biti tretirane kao ortopedsko pomagalo. 
“Udruženje Djeca svjetlosti već godinama se bavi poboljšanjem statusa i životnih uvjeta djece s poremećajima iz autističnog spektra, ali i različitim vidovima pomoći njihovim roditeljima. Donacija ovih GPS narukvica riješit će ovih 30 roditelja brige lociranja djece u slučaju da se izgube, te spriječiti moguće tragične posljedice, poput onih od prije nekoliko godina na Majevici, koje su nažalost imale tragičan kraj”, istakla je Mirjana Kojić, predsjednica Udruženja Djeca Svjetlosti iz Banje Luke. 

Sustavno rješavanje problema


Addiko banke u Bosni i Hercegovini, zajedno s Udruženjima koja se bave problematikom poremećaja iz autističnog spektra, se zalažu za sistemsko rješavanje ovog problema. GPS narukvice bi trebale biti kategorizirane kao ortopedsko pomagalo za djecu s poremećajem iz autističnog spektra, čime bi se sistemski riješio problem financiranja GPS narukvica, a roditeljima ove djece barem malo olakšala svakodnevna borba. U okviru projekta nabavke GPS narukvica za djecu s poremećajem iz autističnog spektra, Addiko banka planira uručiti narukvice mališanima iz više gradova. 

6 thoughts on “Suradnja Addiko banke i Udruženja Djeca svjetlosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!