‘Sustav koji imamo došao na naplatu, to se zove Dayton’

Prim.dr.Harun Drljević, predsjednik Liječničke komore Federacije BiH, naveo je za N1 da je pandemija korona virusa vanredna situacija s kojom nitko u čovječanstvu nema iskustva tako da je za sve liječnike, zdravstveni sustav i kompletnu državu ovo potpuno nova i vrlo teška situacija.

“Ovo na neki način jest naš rat, ali sam siguran da ćemo ga dobiti. Nijedna zemlja na svijetu nema dovoljno kadra medicinskog za ovakve situacije. Zato se to kompenzira dobrom organizacijom koja je, u našem slučaju, vrlo šarolika…Pa ni unutar županije, pojedine zdravstvene ustanove imaju sve a pojedine nemaju gotovo ništa i u takvom slučaju ne može se efikasno provesti jedinstvenu borbu protiv ove virusne infekcije“, stav je  prim.dr.Drljevića koji je u tom svjetlu podsjetio na ustroj BiH uz opasku da je, u tom pogledu situacija u RS bolja jer, za razliku od FBiH, imaju jednog ministra i jedan krizni stožer.

Prim.dr.Dreljvić je na pitanje može li se sada sustav mijenjati odgovorio da se sada plaća greške lošeg zdravstvenog sustava.

“Taj sustav je postojao prije infekcije i njime nitko nije bio zadovoljan. To je sad došlo na naplatu, to se zove Dayton“, kazao je on te istaknuo kako nisu liječnici ti koji rukovode i organiziraju, već su to ministarstva zdravlja, tako da je odgovornost na ministrima za sve odluke koje se donose u ovoj situaciji.

Na koncu je uputio i savjete građanima BiH i liječnicima rekavši da je u ovoj situaciji potreban mir.

“Kolege savjetujem da preglede ne obavljaju telefonski, ma kakve algoritme da imaju, jer to ne postoji u medicinskoj znanosti. U zdravstvenom sustavu treba napraviti mobilne timove i treba doći na kućnu adresu i pregledati svakog pacijenta koji se telefonski javlja. A za ljude koji se bave ovim poslom tražim da se njime bave sukladno realnoj opasnosti koju predstavlja ovo oboljenje, a ne da ju doživljavaju kao početak predizborne kampanje gdje treba šarmirati građane“, poručio je.

error: Content is protected !!