Sva četiri reaktora iz nuklearke Fukushima bit će uklonjena

 Upravni odbor Tokijske holding kompanije za snabdjevanje električnom energijom (TEPCO), operatera oštećene nuklearne elektrane Fukushima, odlučio je u srijedu  da ukloni sva četiri reaktora u svom nuklearnom postrojenju Daini.

Odluku je donio upravni odbor TEPCO-a na današnjoj sjednici da ukloni četiri reaktora u svom postrojenju smještenom oko 12 kilometara južno od elektrane Daiichi koja je pretrpjela višestruke kvarove u katastrofalnom potresu i cunamiju koji su pogodili tu regiju u martu 2011.

Odluka znači da će svih deset reaktora u prefekturi Fukushima biti uklonjeno, iako bi se vremenski okvir za osiguranje demontiranja teško oštećenih reaktora u elektrani Daiichi mogao mjeriti decenijama. 

Očekuje se da troškovi projekta iznose 2,280 milijardi juana (2,6 milijardi dolara) i mogao bi potrajati 40 godina. TEPCO je saopćio da će skladišni prostor biti izgrađen kako bi odložilo 100.000 jedinica potrošenog nuklearnog goriva iz reaktora.

Kompanija, ipak, tek treba da potvrdi kako i gdje će potrošeno gorivo biti uskladišteno.

TEPCO je pod rastućim pritiskom lokalnih zvaničnika da ukloni reaktore iz elektrane Daini, a guverner Fukushime Masao Uchibori među onima je koji su u više navrata insistirali da oštećeno postrojenje ukloni reaktore, prenosi Xinhua.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!