Svečano otkriven ‘Spomenik majci’ u Ljubuškom

Točno u podne, zvonjavom zvona s crkve sv. Kate u Ljubuškom, počela je svečanost otkrivanja spomenika majkama udovicama Drugog svjetskog rata i poraća. 

Spomenik u čast 758 heroina našeg vremena, čija je svakodnevica bila obilježena teškim siromaštvom i trpljenjem, djelo je akademskog kipara Stjepana Skoke, koji je tom prigodom naglasio kako je ovaj spomenik posvećen svim majkama koje su doživjele i doživljavaju sličnu sudbinu i tragedije u životu.

Trenuci sjećanja i zahvalnosti

-Hvala vam što ste i u ovim lijepim trenucima s nama. U trenucima sjećanja, zahvalnosti ponosa i radosti. U trenucima emocija, pri spomenu majke kao izvora života, one životne zvijezde vodilje koju krasi posvećenost dobru, posvećenost svojoj obitelji, posvećenost svojoj vjeri i katoličkoj crkvi…, kazao je prilikom ovog svečanog i za Ljubuške vrlo emotivnog trenutka, ljubuški gradonačelnik Nevenko Barbarić.

Tomislav Dugandžić, predsjednik Udruge potomaka udovica Drugog svjetskog rata i poraća Ljubuški, u svom je govoru, pak, spomenuo pok. Antu Milasa, prvog predsjednika spomenute Udruge, a na čiju je inicijativu i nastao „Spomenik majci”. 

-Samo da znaš, prijatelju Ante, iako si sklopio oči, znam i vjerujem u Boga da ćeš biti sretan kad ugledaš spomenik kojeg si nastojao za života podići našim majkama, kao što si sada u zagrljaju Majke nebeske. Prešućena priča neće više biti prešućena, u njoj su pohranjene mnoge sudbine majki i djece, kazao je Dugandžić.

Ivan Vukoja, ravnatelj HNK Mostar, govorio je o simbolici spomenika.

Potresna priča

-Svi ste, vjerujem, već čuli onu potresnu priču o prvom razredu post-ratnih prvašića u kojem nitko od njih četrdeset i dvoje nije imao oca. Postoji još mnogo takvih i sličnih priča, ne samo u našem Ljubuškom, nego u cijelog Hercegovini i cijeloj Herceg-Bosni, istaknuo je Vukoja.

Svečanost otvaranja uveličao je i Robert Pehar, prvak HNK Mostar, interpretiravši pjesmu ‘Doći će vrijeme blagog naroda’ autora Veselka Koromana, kao i Frama Humac te klapa Benedictus. 

Događaju su nazočili brojni Ljubušaci, potomci ljubuških udovica iz Drugog svjetskog rata, predstavnici gradskih i županijskih tijela vlasti te brojni drugi uzvanici. 

Čast da otkrije spomenik imao je Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, a blagoslovio ga je nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH.  

Piše: Antonela Marinović Musa

[email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!