Švedski kralj ukinuo kraljevski status za petoro svojih unuka

Švedska kraljevska obitelj upravo je postala znatno manja zahvaljujući odluci kralja Karla XVI Gustafa. Švedski kralj odlučio je oduzeti titule svojoj unučadi, odnosno djeci princeze Madeleine i Chrisa O’Neilla te princa Carla Philipa i princeze Sofije, objavila je u ponedjeljak švedska kraljevska palača, prenosi tportal.

Roditelji petero djece isključene iz kraljevskih dužnosti, princ Carl Philip i njegova supruga princeza Sofia, kao i princeza Madeleine i njezin suprug Chris O’Neill, na društvenim su mrežama pozdravili kraljevu odluku.

Promjene

Petero unuka kralja Karla odsada više nisu dio kraljevske obitelji te im se neće obraćati s – ‘vaše kraljevsko visočanstvo’.

Potez je to na koji se kralj Karlo odlučio kako bi zaštitio svoje unuke od medijskog pritiska. S obzirom da njegovi unuci odsada više neće morati prisustvovati službenim dužnostima, neće biti pod budnim okom javnosti te će imati bezbrižno djetinjstvo koje zaslužuje svako dijete, kao i priliku da sami odaberu svoj životni poziv.

‘Njegovo veličanstvo kralj Karlo odlučio je uvesti promjene u kraljevskoj obitelji. Svrha ovih izmjena je utvrditi od kojih članova obitelji se može očekivati ​​da obavljaju službene dužnosti’ navodi se u izjavi Palače.

‘Njegovo veličanstvo odlučilo je da djeca njegove visosti princa Carla Philipa i princeze Sofije te djeca njezine visosti princeze Madeleine i Christophera O’Neilla više neće biti članovi kraljevske obitelji’, stoji u izjavi.

Po uzoru na princa Harryja i Meghan

Mnogi smatraju kako je švedski kralj, inače prapraunuk britanske kraljice Viktorije, ovu odluku donio potaknut odlukom princa Harryja i Meghan Markle da svom prvorođenom sinu Archieju ne dodijele titulu princa.

Djeca princeze Madeleine – petogodišnja princeza Leonore, četverogodišnji princ Nicolas i jednogodišnja princeza Adrienne te djeca princa Carla Philipa – dvogodišnji prinčevi Alexander i Gabriel ovom će odlukom izgubiti službene titule (kraljevske visost), ali će se i dalje oslovljavati kao prinčevi i princeze, no njihovi budući supružnici i djeca neće imati pravo na te titule.

Odluka znači da unuci Carla Gustafa u dobi od jedne do pet godina više neće primati godišnji “džeparac”, apanažu koja se članovima kraljevske obitelji isplaćuje iz proračuna.

Ova odluka ne tiče se sedmogodišnje princeze Estelle i trogodišnjeg princa Oscara, djece krunske princeze Victorije, prijestolonasljednice Švedske koja će jednog dana zauzeti očevo mjesto na tronu.

Švedska kraljevska obitelj je godine 1980. prva izmijenila pravila o nasljeđivanju u skladu s kojima je nasljednik trona prvorođeno dijete, bez obzira na spol.

error: Content is protected !!