Svetozar Pudarić je otkrivao onu ljudsku stranu socijaldemokracije

SARAJEVO – U sali Sarajevu je upriličena komemoracija u povodu smrti Svetozara Pudarića, bivšem potpredsjednika Federacije BiH i istaknutog člana SDP-a BiH, koji je  preminuo u ponedjeljak u 61. godini života. Tijekom komemoracije, od Pudarića su se oprostili članovi njegove obitelji, brojni prijatelji, suradnici, stranačke kolege, antifašisti…

Potpredsjednik SDP-a BiH i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Anto Domazet je na komemoraciji istakao da je Pudarić otrkivao onu ljudsku stranu socijaldemokracije. “Za njega je politika bila rad s ljudima. On je politiku SDP-a BiH ispisivao tisućama pređenih kilometara kako bi došao do svih onih kojima je pravda potrebna. Posvetio je većinu vremena ljudima koji su na dnu društvene ljestvice, ne po svojim vrijednostima, već po obespravljenosti. Mnogi danas tuguju za njim. Svetozar je neizbrisiv izvor svega najljudskijeg i čovjek neizbrisivog integriteta“, poručio je Domazet.

Direktor Direkcije za europske integracije (DEI) BiH Edin Dilberović kazao je da su potrebni dani da se ispriča sve što je Pudarić značio. “Svetozar Pudarić je najprije bio čovjek s onim velikim Č, što je u današnjem otuđenom svijetu istinska rijetkost. Druženje s njim, rasprave koje smo vodili, pogledi na život i stav o BiH oplemenjivali su mene i sve oko njega, a sliku našeg svijeta činili puno jasnijom i optimističnijom“, riječi su direktora institucije čiji je Pudarić uposlenik bio.

Foto: Fena

Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a, se od svog prijatelja također oprostio emotivnim riječima, poručivši da je Svetozar Pudarić bio više od prijatelja i brata. “Nazvati te prijateljem nije dovoljno, jer ti si više od toga. Nazvati te rođenim bratom također nije dovoljno, jer ti si bio više od toga. Nešto neizrecivo drugo. U našem jeziku nema imenice za tebe, siromašan je jezik. Ti si previše velik za jezik kojim govorimo, previše drag za ljubav kojom ćemo te se sjećati. Prevelik za ljudski život“, kazao je Đulić.

Komemoracija je završena uzvikom “Smrt fašizmu, sloboda narodu”. Svetozar Pudarić sahranjen je danas poslijepodne na sarajevskom groblju Bare.

error: Content is protected !!