‘Švicarci’ će tužiti Federaciju sudu u Strasbourgu?

Kunem ti se Bogom da će ta “tvoja” FBiH koju muzeš biti tužena u Strasbourgu ..Kunem ti se Bogom da će UKK Švicarac BiH skupiti minimalno 7-8 tisuća punomoći i tužiti tu “tvoju” FBiH, poručio je Duraković ministrici Miličević

Članovi Udruženja korisnika kredita “Švicarac” ogorčeni su nedavnim izjavama članova federalne Vlade i odbijanjem amandmana na Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke koje su podnijeli članovi Komisije za ispitivanje zakonitosti plasmana kredita u švicarskim francima u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Posebno su ogorčeni izjavama ministrice financija Jelke Miličević koja je kazala kako je Hypo banka, odnosno sada Addiko banka nudila korisnicima kredita različita rješenja, te da je od 12.000 takvih kreditnih partija sada ostalo neriješeno 777 što je 6,5 posto.

Predsjednik UKK Švicarac Kemal Duraković se javno oglasio po ovom pitanju nazvavši premijera FBiH Fadila Novalića i ministricu Jelku Miličević ubojicama, lopovima i odvjetnicima “Addiko mafije”.

Teške optužbe

-Drago mi je sto su odbili amandmane i da će zakon ići za sve korisnike kredita u BiH, ali samo da se zna ko su odvjetnici hypo-mafije, napisao je Duraković zamolivši sve da njegov stav šire dalje u javnost. Optužio je Novalića i Milićević “da svojim lažima ubijaju građane” i lažu o broju korisnika kredita, te je postavio javno pitanje ministrici što podatke traži od banaka a ne od građana koji su je izabrali na funkciju.

-Kunem ti se Bogom da će ta “tvoja” FBiH koju muzeš biti tužena u Strasbourgu…Kunem ti se Bogom da ce UKK Švicarac BiH skupiti minimalno 7-8 tisuća punomoći i tužiti tu “tvoju” FBiH, napisao je Duraković. Kaže kako će Federacija svakom od tih građana, kojih će biti između 7 i 8 tisuća na kraju morati isplatiti na desetine tisuća maraka.

Izražava unaprijed žal Duraković što ti novci neće ići iz džepova političara, već iz džepova građana koji su i do sada plaćali sve greške koje su pravili političari.

Presude protiv banke

UKK Švicarac na svojoj stranici navodi kako je zadnjih dana mostarski Sud presudio u čak osam slučajeva u korist korisnika kredita i proglasio njihove ugovore sa bankom ništavnim. U jednoj od presuda koja je donesena zadnjih dana navodi se kako je Addiko banka korisniku kredita koji ih je tužio dužna vratiti više od sedam tisuća maraka i to sa kamatama i platiti troškove sudskog postupka od nešto više od 1.600 maraka. U presudi se navodi i kako je tužitelj odnosno korisnik kredita od banke primio 29.771 marku, a da mu je vratio 37 tisuća maraka, te da je shodno tomu banka dužna vratiti tužitelju oko sedam tisuća maraka. Na ovu odluku moguća je žalba, što će banka, ako je suditi prema dosadašnjoj praksi iskoristiti.

Valja podsjetiti kako se udruga, preko nekoliko entitetskih i državnih zastupnika bori za usvajanje zakona o konverziji kredita, ali ovaj zakon nikako da prođe kompletnu parlamentarnu proceduru iako se svi u načelu slažu sa tim da je korisnicima kredita u švicarskim francima načinjena ogromna nepravda. Suština je u tome što se ovakvom zakonskom rješenju protive međunarodne financijske institucije koje financiraju federalne i državni proračun. U međuvremenu ne odustaju ni članovi udruženja koji brojnim aktivnostima svakodnevno skreću pozornost na svoju tešku borbu koja traje dugi niz godina.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, [email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!